logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zbudować regulowaną platformę do montażu soczewki i lasera?

zenon003 18 Gru 2024 09:44 339 7
REKLAMA
  • #1 21353156
    zenon003
    Poziom 6  
    Ocena: 79
    Witam. W ramach pewnego eksperymentu z laserem i soczewką próbuję rozwiązać problem montażu soczewki i skupienia światła lasera. Próbuję zrobic jakąś platformę na której będę mógł regulować soczewkę we wszystkie strony względem lasera. Zastanawiałem się nad zrobieniem czegoś takiego w oparciu o druk 3d, ale nie wiem czy będzie to wykonalne. Szukałem także gotowych rozwiązań, ale nie wiem jak może się to nazywać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21353215
    bednarus3
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Proszę wyszukać frazę "stół krzyżowy".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21353235
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 691
    Poszukaj pod hasłem "ława optyczna". Do takiej ławy dostępne są różne akcesoria np. uchwyty do soczewek z regulacją położenia w płaszczyźnie i kąta pochylenia . Cena może być bardzo różna w zależności od klasy produktu.
  • REKLAMA
  • #4 21353247
    zenon003
    Poziom 6  
    Ciekawie ta ława wygląda, ale ceny nie rzadko przekraczają sumę 4 cyfrową, więc jest to raczej po za moim zasięgiem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21363335
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21459531
    zenon003
    Poziom 6  
    Zbudowalem cos takiego w oparciu o aluminiowe prety o srednicy 6 mm. Dwa takie prety i pomiedzy nimi szpilka o takie samej srednicy. Przesuw na pretach wymaga uzycia niewielkiej sily, ale elemnt sam sie nie przesuwa. Za i przed elementem sa nakretki i po ustawieniu soczewek w odpowiedniej pozycji nakretkami blokuje ich przesuw. Same elementy zaprojektowalem i dalem do druku znajomej osobie.
  • Pomocny post
    #7 21462861
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21595615
    zenon003
    Poziom 6  
    Wydrukowana platforma spełniła swoje zadanie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy regulowanej platformy do montażu soczewki i lasera z możliwością precyzyjnej regulacji położenia soczewki względem wiązki laserowej. Sugerowano użycie stołu krzyżowego lub ławy optycznej, które umożliwiają regulację położenia i kąta nachylenia soczewki, jednak gotowe rozwiązania są często kosztowne. Wskazano, że mechanizmy optyczne z napędem elektromagnetycznym, jak w napędach CD/DVD, wykorzystują zawieszenia sprężynowe dla precyzyjnej regulacji. Konstrukcja ławy optycznej powinna bazować na stalowej blachy z ceownikami dla sztywności, a stabilność termiczną można poprawić przez podgrzewanie z kontrolą temperatury. Autor zbudował prototyp platformy z aluminiowych prętów o średnicy 6 mm i nakrętek blokujących przesuw, wykonany częściowo w technologii druku 3D. Zwrócono uwagę, że aluminium ma wysoki współczynnik rozszerzalności cieplnej i jest miękkie, dlatego lepsze byłyby stalowe pręty gwintowane lub śruby trapezowe z mechanizmem kasowania luzów dla precyzyjnego pozycjonowania. Ostatecznie wydrukowana platforma spełniła swoje zadanie, co potwierdza skuteczność prototypu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA