logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofala Whirlpool W9 MW261 IXL zawiesiła się w trakcie aktualizacji

Devion 18 Gru 2024 12:01 789 15
REKLAMA
  • #1 21353335
    Devion
    Poziom 11  
    Ocena: 40
    Mikrofala Whirlpool W9 MW261 IXL zawiesiła się w trakcie aktualizacji. Zgodnie z sugestią aplikacji Whirlpool postanowiłem zaktualizować mikrofalę. Niestety aktualizacja się rozpoczęła i w takim stanie "wisiała" przez kilkanaście godzin. Wczoraj ją odłączyłem na parę godzin i ponownie włączyłem. Bez rezultatu, nadal jest ekran aktualizacji.

Domyślam się, że potrzebne jest wgranie nowego oprogramowania przez złącze serwisowe. Nie wiem tylko, czy ten konkretny model oferuje taką możliwość. Oczywiście, gdyby dało się wgrać ten soft, to oddałbym ją do serwisu w celu wgrania oprogramowania. Chciałbym tylko uniknąć bezcelowej jazdy do serwisu, jeśli okaże się, że ten model nie da się zaktualizować i trzeba kupować cały moduł, a to już konkretne pieniądze wymagające zastanowienia się, czy nie lepiej kupić nowy sprzęt.
    Etykieta informacyjna mikrofalówki Whirlpool W9 MW261 IXL z danymi technicznymi.
  • REKLAMA
  • #2 21353572
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1843
    Jeśli wiesz gdzie jest serwis AGD to może i nr telefonu jest do znalezienia a więc zadzwonić, podać objawy i model. Jak mają wiedzę to określą kwotę usługi.
  • REKLAMA
  • #3 21353731
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1594
    Devion napisał:
    Mikrofala Whirlpool W9 MW261 IXL zawiesiła się w trakcie aktualizacji.
    Nie ona pierwsza, nie ostatnia ^^
    Devion napisał:
    Oczywiście, gdyby dało się wgrać ten soft, to oddałbym ją do serwisu w celu wgrania oprogramowania.
    Możesz podzwonić i popytać natomiast powinieneś usłyszeć, że nie wykonuje się takich usług, a wyświetlacz jest do wymiany.
    AsReeX napisał:
    Nie ona pierwsza, nie ostatnia ^^
    A skoro tak, to i trzeba było rozwiązanie znaleźć na własną rękę. Rozmowę z klientem zaczynam od pięciuset zł., a alternatywą jest nowy ekran :)
  • REKLAMA
  • #4 21353999
    Devion
    Poziom 11  
    Jestem już po rozmowach z serwisami Whirlpoola. Sentencja jest taka, że aktualizacja się wysypała i należy wgrać nowy soft do EPROM-a. Jest tylko problem, czy ta wersja modułu zamontowana w tym konkretnym modelu obsługuje wgrywanie softu (czy ma wejście serwisowe do programowania?, jaki jest EEPROM?). Stwierdzić to można po numerze seryjnym (dlatego zdjęcie), ale serwisy są zawalone robotą, najwcześniejszy termin rozeznania sprawy i werdykty to koniec stycznia. Nikt nic nie wspomniał o wyświetlaczu, gdyż ten działa. Może ktoś potrafi rozszyfrować ten numer seryjny i stwierdzić, jakiej firmy siedzi EPROM?
  • #5 21354010
    AsReeX
    Poziom 40  
    Devion napisał:
    Jest tylko problem czy ta wersja modułu zamontowana w tym konkretnym modelu obsługuje wyrywanie softu (czy ma wejście serwisowe do programowania?, jaki jest eprom? ).

Kolega sobie robi "jajca" z wieczora?... powiedz nieukom, że eSama to sobie mogą podłączyć co najwyżej do moduł mocy :)

Ps. Tam nawet nie ma "eeproma" xD
  • #6 21354015
    Devion
    Poziom 11  
    AsReeX napisał:
    Devion napisał:
    Jest tylko problem czy ta wersja modułu zamontowana w tym konkretnym modelu obsługuje wyrywanie softu (czy ma wejście serwisowe do programowania?, jaki jest eprom? ).

Kolega sobie robi "jajca" z wieczora?... powiedz nieukom, że eSama to sobie mogą podłączyć co najwyżej do moduł mocy :)

Ps. Tam nawet nie ma "eeproma" xD

Takie informacje przekazał mi serwis Whirlpoola. Padły jeszcze takie nazwy jak Wawe, nukleus i domino.
  • #7 21354018
    AsReeX
    Poziom 40  
    Devion napisał:
    Padły jeszcze takie nazwy jak Wawe, nukleus i domino.

Tak tak, eeprom to był "dwajścia" lat temu w pralce z modułem Wave i Domino, które właśnie programowało się poprzez eSam.
  • #8 21354029
    Devion
    Poziom 11  
    AsReeX napisał:
    Devion napisał:
    Padły jeszcze takie nazwy jak Wawe, nukleus i domino.

Tak tak, eeprom to był "dwajścia" lat temu w pralce z modułem Wave i Domino, które właśnie programowało się poprzez eSam.

Czyli serwis (autoryzowany) Whirlpoola chciał mnie spławić (stąd dziwnie długi termin samej oceny), bo nie miał pojęcia, jak to naprawić.
    Czyli co, mikrofalówka do wywalenia i zakup nowej, czy wymiana modułu za 1200 PLN (dla mnie za dużo, już mam dość tych sprzętów Whirlpoola, miałem płytę, piekarnik i mikrofalę – wszystkie się psują na potęgę).
  • #9 21354032
    AsReeX
    Poziom 40  
    Devion napisał:
    Czyli serwis (autoryzowany) whirlpoola chciał mnie spławić (stąd dziwnie długi termin samej oceny) bo nie miał pojęcia ojak to naprawić.

Oficjalnie nie da się tego zrobić narzędziami, które serwis (autoryzowany) posiada.

Devion napisał:
    Nikt nic nie wspomimnał o wyświetlaczu gdyż ten działa.

Albo co gorsza masjstry chciały "zaprogramować" moduł mocy ... który nie ma z tym nic wspólnego.

Devion napisał:
    Czyli co mikrofala do wywalenia i zakup nowej czy wymiana modułu za 1200PLN

Wyjmij ekran, podeślij + poszukaj tam jakiś pieniędzy z komunii ... to Ci to zrobię od ręki heh.
  • #10 21367408
    AsReeX
    Poziom 40  
    W zasadzie miałem dziś chwilę czasu.

Panel sterowania z ekranem dotykowym z trzema numerami modeli.
  • #11 21377384
    wyrwiniuk
    Poziom 2  
    Witam.
    Podpinam się pod temat. Sytuacja dokładnie taka sama jak opisana w poście od "Devion".
    Próba aktualizacji -> zblokowany wyświetlacz i mikrofalówka nie reaguje. Odpięcie wtyczki nic nie zmienia (następnym razem należy wcześniej przeczytać posty zanim zacznie się aktualizować)...

Drodzy użytkownicy, czy jest jakiś "domowy" sposób aby cofnąć ten bałagan? Uruchomić Mikrofalówkę?
    Mój model to Whirlpool W9 MD260 BSS. Prośba o pomoc.
    Z góry dziękuję.
  • #12 21377392
    AsReeX
    Poziom 40  
    wyrwiniuk napisał:
    Drodzy użytkownicy, czy jest jakiś "domowy" sposób aby cofnąć ten bałagan? Uruchomić Mikrofalowke?

Nie ma! Plus radzę poczekać, bo kolega wyżej podłączył ekran bez "odparowania" z aplikacji i bootloader najpewniej ponownie wykasował całą zawartość pamięci flash (ponownie uruchomiła się procedura aktualizacji).
  • REKLAMA
  • #13 21377398
    wyrwiniuk
    Poziom 2  
    >>21377392
    Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że mam poczekać, bo być może znajdzie się rozwiązanie? Drugie pytanie: Czy usunąć urządzenie z aplikacji, tak aby nie było propozycji aktualizacji?
  • Pomocny post
    #14 21377518
    AsReeX
    Poziom 40  
    Rozwiązanie zostało wskazane wyżej i jest nim wymiana wyświetlacza wraz z szybą - koszt ok. tysiąc sto złotych polskich, plus ewentualna robota i programowanie ConfCode pod numer I.C. urządzenia. Alternatywnie można "ręcznie" wgrać nowe oprogramowanie, niemniej nie jest to czynność serwisowa "wspierana" przez producenta, który poza wymianą niczego innego nie proponuje xD

wyrwiniuk napisał:
    Drugie pytanie: Czy usunąć urządzenie z aplikacji tak aby nie było propozycji aktulizacji?

Usunąć z aplikacji trzeba tak czy siak, natomiast nie naprawi to już zepsutego ekranu.

wyrwiniuk napisał:
    Rozumiem, że mam poczekać, bo być może znajdzie się rozwiązanie?

Poczekać to ewentualnie musisz dlatego, że koledze wyżej ponownie uruchamia się aktualizacja i zdechło - na wesoło, a jak! Trzeba więc sprawdzić, jaki był powód? Możliwe, że najnowsze oprogramowanie SW 75.00.00 zawiera jakiś błąd (stąd i powtórka z rozrywki), niemniej nie sprawdzę tego dopóty, kolega ekranu nie wyśle raz jeszcze.
  • #15 21703994
    vladimmartynov
    Poziom 1  
    >>21377518
    Złapałem ten sam problem. Aktualizacja i martwa mikrofalówka. Czy może pan zająć się naprawą tego modułu?
  • #16 21704008
    AsReeX
    Poziom 40  
    Pisz Pan na PW ... ogarnie się za parę zielonych :)

Podsumowanie tematu

✨ Mikrofalówka Whirlpool W9 MW261 IXL zawiesiła się podczas aktualizacji oprogramowania, pozostając na ekranie aktualizacji przez wiele godzin. Próby resetu poprzez odłączenie zasilania nie przyniosły efektu. Serwisy Whirlpoola potwierdziły konieczność wgrania nowego softu do pamięci EPROM, jednak nie jest jasne, czy ten model posiada serwisowe złącze programujące i czy jest to możliwe do wykonania narzędziami autoryzowanego serwisu. W praktyce serwisy sugerują wymianę wyświetlacza wraz z szybą, co wiąże się z kosztem około 1100-1200 PLN plus ewentualna robocizna i programowanie ConfCode. Alternatywnie możliwe jest ręczne wgranie oprogramowania, ale nie jest to usługa oficjalnie wspierana przez producenta. Użytkownicy zgłaszają podobne problemy z modelami Whirlpool W9 MW261 IXL oraz W9 MD260 BSS, gdzie aktualizacja blokuje urządzenie. Usunięcie urządzenia z aplikacji Whirlpool jest zalecane, aby uniknąć kolejnych prób aktualizacji, jednak nie rozwiązuje to problemu uszkodzonego oprogramowania. Wymiana modułu sterującego jest kosztowna, co skłania do rozważenia zakupu nowego sprzętu. Niektóre dyskusje wskazują na wcześniejsze modele pralek Whirlpool z modułami Wave i Domino, które miały możliwość programowania przez eSam, jednak w przypadku mikrofalówek ta metoda nie jest stosowana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA