logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa komputery w menadżerze urządzeń Windows 11 - jak usunąć niechciane urządzenie?

Zgadnii 18 Gru 2024 13:33 732 6
REKLAMA
  • #1 21353441
    Zgadnii
    Poziom 2  
    Witam, mam laptopa z windows 11. W menadżerze urządzeń zauważyłem dwa komputery zamiast jednego. Czy źle rozumiem te informacje?
    Windowsa mam tylko na jednym urządzeniu, niestety sporo przypadkowych osób miało dostęp do mojego laptopa. Zastanawiam się czy ktoś nie dodał swojego sprzętu do grupy żeby mieć podgląd co do mojej aktywności. Jak ktoś dodał swój komputer to jak go usunąć żeby na pewno stracił dostęp do mojego urządzenia?
    Proszę o pomoc.

Zrzut ekranu menedżera urządzeń w systemie Windows z rozwiniętymi kategoriami urządzeń.
    AI: Jaki jest dokładny model i marka Twojego laptopa?
    Lenovo Legion 82JU
    AI: Czy możesz podać dokładne nazwy urządzeń, które widzisz w menadżerze urządzeń, oraz czy pojawiają się jakieś komunikaty o błędach?
    Komputer oparty na architekturze x64 obsługujący interfejs ACPI
  • REKLAMA
  • #2 21353458
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1409
    Zgadnii napisał:
    Zastanawiam się czy ktoś nie dodał swojego sprzętu do grupy żeby mieć podgląd co do mojej aktywności.

Jeśli nawet hipotetycznie była taka sytuacja to nie tam szukasz. Te dwa komputery w menadżerze urządzeń nie jest niczym dziwnym.
    https://answers.microsoft.com/en-us/windows/f...ters-why/6346f101-f777-4811-93d7-728a2cad9fbe
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21353478
    Zgadnii
    Poziom 2  
    Dziękuje za szybkie odpowiedzi, szukam w opcjach od tygodnia. Jestem przekonany że jednak ktoś przeglądał mi komputer i zależy mu na dostępie.
    Jak mogę sprawdzić czy ktoś niema dostępu? Pulpit zdalny sprawdzony, poczta, konto Microsoftu sprawdzone, Windows zainstalowany na nowo. Na poczcie miałem zalogowane nieznane mi urządzenia z innego od mojego miejsca zamieszkania. W miejscach gdzie nigdy nie byłem.
  • REKLAMA
  • #6 21353500
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1409
    Zgadnii napisał:
    Jak mogę sprawdzić czy ktoś niema dostępu?

Menadżer zadań, procesy. Szukaj czegoś podejrzanego, aplikacje od zdalnych dostępów.

Dodano po 36 [sekundy]:

Zgadnii napisał:
    Windows zainstalowany na nowo

Skoro tak to na 99% jest OK.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa z systemem Windows 11 zauważył dwa komputery w menadżerze urządzeń, co wzbudziło obawy o nieautoryzowany dostęp do jego urządzenia. Odpowiedzi wskazują, że obecność dwóch komputerów może być związana z architekturą ACPI, a nie z dodanym zdalnym urządzeniem. Użytkownik został również poinformowany o sprawdzeniu konta e-mail pod kątem nieznanych urządzeń oraz o monitorowaniu procesów w menadżerze zadań w celu wykrycia podejrzanych aplikacji. Wskazówki obejmowały również ponowną instalację systemu Windows oraz sprawdzenie ustawień pulpitu zdalnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA