logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie podlicznika 3-fazowego i wyłącznika izolacyjnego - jak to zrobić?

Lomax33 18 Gru 2024 13:36 933 7
REKLAMA
  • #1 21353444
    Lomax33
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Witam Panowie i Panie.
    Mam oto takie pytanie. Mam obecnie skrzynkę z podłączeniami jak na zdjęciu.
    Chcę dołożyć podlicznik 3-fazowy oraz wyłącznik izolacyjny przed licznikiem.
    Obecnie na wyłącznik różnicowo-prądowy są podane dwa zasilania jak na zdjęciu. Zasilanie z sieci oraz z fotowoltaiki. Moje pytanie brzmi czy obydwa te zasilania mam podłączyć do rozłącznika izolacyjnego a N do licznika

Widok wnętrza skrzynki elektrycznej z okablowaniem i różnymi wyłącznikami. ?

Dodano po 1 [godziny] 38 [minuty]:

Dodam kolejne zdjęcie jaki konkretnie chcę stworzyć układ.

Schemat podłączenia elektrycznego z licznikiem 3-fazowym i wyłącznikiem różnicowo-prądowym

I teraz tak. W czarnej otoczce mam obecnie zasilania od góry jak na fotografii wyżej. Pytanie jest takie czy przewody fazowe mam podpiąć do tego miejsca oznaczonego grubym żółtym otokiem a niebieski N do N w liczniku a resztę jak na schemacie? Nie uszkodzi to licznika?
  • REKLAMA
  • #2 21354077
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 343
    Nie wypowiem się może w temacie, ale ogólnie prawie wszystkie połączenia na aparatach w tej rozdzielnicy do poprawy....m.in. upychanie dwóch przewodów pod jeden zacisk. To grozi awarią, pożarem przy większym obciążeniu.
  • REKLAMA
  • #3 21354663
    Lomax33
    Poziom 16  
    >>21354077 Powiem tak. Nie ja ją budowałem tylko instalatorzy pompy ciepła. Sam też to zauważyłem i teraz będę to przerabiał na podwójne tulejki zaciskowe i ogólnie myślę poskracać przewody do minimum by nie było takiej plątaniny .
  • REKLAMA
  • #4 21354825
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3495
    Lomax33 napisał:

Zaproś fachowca niech to "stworzy" i podpisze po wykonaniu.
  • #5 21354948
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1960
    No właśnie widać jak już jeden z fachowców to stworzył. A co ma liczyć ten twój podlicznik?
  • #6 21355528
    Lomax33
    Poziom 16  
    stomat napisał:
    No właśnie widać jak już jeden z fachowców to stworzył. A co ma liczyć ten twój podlicznik?

Chcę dołożyć podlicznik w celu liczenia zużycia energii przez samą pompę ciepła.

Dodano po 1 [minuty]:

CYRUS2 napisał:
    Lomax33 napisał:

Zaproś fachowca niech to "stworzy" i podpisze po wykonaniu.

Ja chcę zbudować taki układ jak na zdjęciu drugim. Jak już wyżej napisałem "to coś" co stworzył poprzednik poprawię by było poprawnie.
  • #7 21355927
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1960
    Lomax33 napisał:
    Chcę dołożyć podlicznik w celu liczenia zużycia energii przez samą pompę ciepła.

No to podłącz go przed samą pompą a nie na całą instalację.
    Przychylam się do opinii że powinieneś, do tego co zamierzasz, znaleźć fachowca.
  • REKLAMA
  • #8 21356124
    Lomax33
    Poziom 16  
    stomat napisał:
    Lomax33 napisał:

No to podłącz go przed samą pompą a nie na całą instalację.
    Przychylam się do opinii że powinieneś, do tego co zamierzasz, znaleźć fachowca.

Ta rozdzielnica jest właśnie tylko od pompy ciepła i są jeszcze 3 gniazda 220V które nie są używane. Ja tylko chcę uzyskać informację czy przewody L1, L2 i L3 z obydwu obwodów zasilających mam podłączyć do rozłącznika izolacyjnego. Nic więcej. Obydwa N logicznie podpinam do N w liczniku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób podłączenia podlicznika 3-fazowego oraz wyłącznika izolacyjnego w istniejącej instalacji elektrycznej, która obsługuje zarówno zasilanie z sieci, jak i z fotowoltaiki. W odpowiedziach podkreślono, że obecne połączenia w rozdzielnicy wymagają poprawy, a zaleca się skonsultowanie z fachowcem w celu zapewnienia bezpieczeństwa i poprawności instalacji. Użytkownik planuje podłączyć przewody fazowe do rozłącznika izolacyjnego oraz przewody neutralne do licznika, co wzbudza pytania o bezpieczeństwo i prawidłowość takiego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA