logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa C - Przekręcenie zamka drzwi kierowcy nie otwiera wszystkich drzwi

AlienPLL 18 Gru 2024 13:57 771 11
REKLAMA
  • #1 21353471
    AlienPLL
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam jestem posiadaczem Opla Corsy C. Od dzisiaj mam następujący problem mianowicie podczas przekręcania zamku drzwi kierowcy otwierają się tylko drzwi kierowcy tak samo jest z zamykaniem. Jednak sprawa jest o tyle dziwna że jeżeli przekręcę stacyjkę a kluczykiem zapasowym próbuje otworzyć bądź zamknąć drzwi to wszystko działa. Sprawdziłem bezpieczniki są git. Ktoś ma jakiś pomysł co może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 21353516
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 802
    Brak połączenia pomiędzy zamkiem kierowcy a zamkiem pasażera (prawa strona).
  • #3 21353524
    AlienPLL
    Poziom 8  
    No tylko to wersja 5d nie otwiera również bagażnika ani tylnych drzwi

Dodano po 45 [sekundy]:

Poza tym gdyby był brak komunikacji to raczej po przekręceniu stacyjki też nie powinien otwierać ani zamykać a jednak wtedy wszystko działa dobrze
  • REKLAMA
  • #4 21353542
    inot
    Poziom 38  
    Trzeba było tak od razu napisać, że to wersja 5D.
    W tym przypadku możliwe, że sterownik nie otrzymuje informacji zamka od strony kierowcy.
  • #5 21353598
    AlienPLL
    Poziom 8  
    A dlaczego przy przekreconej stacyjce już wszystko działa dobrze?
  • #6 21353612
    inot
    Poziom 38  
    Wówczas sterownik obsługuje automatycznie (poprzez przekaźniki) wszystkie pozostałe zamki. Kluczem otwierasz praktycznie mechanicznie zamek kierowcy.

Schemat elektryczny układu centralnego zamka z przekaźnikami.
  • REKLAMA
  • #7 21353646
    AlienPLL
    Poziom 8  
    Czyli w pierwszej kolejności posprawdzać kostki i przewody w drzwiach kierowcy?
  • REKLAMA
  • #8 21353651
    inot
    Poziom 38  
    Przemierzyć połączenia pomiędzy zamkiem a sterownikiem. Może jeszcze brakować masy na kontakcie zamka.
  • #9 21353658
    AlienPLL
    Poziom 8  
    A sterownik, gdzie się znajduje? Gdzieś słyszałem, że pod maską na podszybiu.
  • Pomocny post
    #10 21353685
    inot
    Poziom 38  
    Tego akurat nie wiem. Ale przypuszczalnie tak jak napisałeś:
    Opel Corsa C - Przekręcenie zamka drzwi kierowcy nie otwiera wszystkich drzwi

Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

Piny zaznaczone na czerwono to wyprowadzenia zamka.
    Załączniki:
    • Opel Corsa C - Przekręcenie zamka drzwi kierowcy nie otwiera wszystkich drzwi X45.png (731.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21355246
    AlienPLL
    Poziom 8  
    A jeszcze takie jedno pytanie: wie ktoś może, jak sprawdzić, czy moduł komfortu działa poprawnie? Bo wydaje mi się, że to on może być winny.
  • #12 21355282
    inot
    Poziom 38  
    Pomierz napięcia na tych czterech pinach w różnych pozycjach zamka i wtedy zauważysz, czy się coś zmienia. Szczególnie chodzi o piny 10 i 28.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Opla Corsy C zgłasza problem z zamkiem drzwi kierowcy, który otwiera tylko te drzwi, podczas gdy pozostałe nie reagują. Zauważa, że przy użyciu kluczyka zapasowego oraz po przekręceniu stacyjki, wszystkie drzwi działają poprawnie. Uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być spowodowane brakiem komunikacji między zamkiem kierowcy a sterownikiem, a także problemami z przewodami lub kostkami w drzwiach. Wskazują na konieczność sprawdzenia połączeń oraz napięć na pinach zamka, a także na możliwość uszkodzenia modułu komfortu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA