logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ecocondens Silver 20 - błąd E16, wentylator na najwyższych obrotach, co sprawdzić?

dominikzelazko 18 Gru 2024 17:08 666 5
REKLAMA
  • #1 21353719
    dominikzelazko
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Wiem że ten problem był już poruszany na forum ale w moim ecocondensie silver 20 są nieco inne objawy bo wentylator po uruchomieniu pieca pracuje na najwyższych obrotach przy jednoczesnym komunikacie na wyświetlaczu, błąd E 16. Może ktoś coś doradzi czy to wina wentylatora czy może płyty głównej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21354047
    bro2004a
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Sprawdź wtyczkę sterująca która jest wciśnięta w wentylator. Może nie ma styku. Jak wyciąga się ją z wentylatora na włączonym kotle to wtedy on pracuje pełną mocą.
    Jeśli to nic nie da to do wymiany wentylator. Koło 600zl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21354162
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2112
    bro2004a napisał:
    Sprawdź wtyczkę sterująca która jest wciśnięta w wentylator. Może nie ma styku.

I sprawdź też drugą stronę tej wiązki i złącze przy płycie sterującej oraz ciągłość każdego z przewodów.
  • REKLAMA
  • #4 21354404
    dominikzelazko
    Poziom 5  
    Wtyczki i gniazda sprawdziłem i oczyściłem, na oko laika wszystko wydaje się ok. Tak samo jak płyta główna, niepokojąco wygląda płytka elektroniczna w samym wentylatorze, gdzie w miejscu wtyku dwa piny są lekko skorodowane czy zaśniedziałe. Postanowiłem zamówić wentylator i dziś będę wymieniał, mam nadzieję, że to rozwiąże problem, bo serwisanta ciężko w tym okresie zamówić, a dom stygnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21354774
    bro2004a
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Jeśli wymienisz na taki sam, to nie trzeba analizy spalin z regulacją robić. W przypadku innego lub innej zwężki to trzeba.
  • #6 21375169
    dominikzelazko
    Poziom 5  
    Dziękuję wszystkim za radę i pomoc, błąd wentylatora E16 zniknął, pojawił się za to E01, więc nie obyło się bez wizyty serwisanta, który też parę godzin się głowił, bo piec nie dostawał gazu na palnik. Ostatecznie coś pogrzebał w zespole gazowym i piec ożył.
REKLAMA