logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Termet Silver 20kw: Błąd E16, Sterowanie obrotami wentylatora, możliwe usterki i rozwiązania

zukowskizbigniew7 29 Kwi 2023 00:00 7146 7
REKLAMA
  • #1 20559599
    zukowskizbigniew7
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Ktoś miał może do czynienia z Błędem E16 w Silverze? Mam wrażenie że padło u mnie albo sterowanie obrotami wentylatora albo sam silnik wentylatora. Po włączeniu kotła słyszę że wentylator zaczyna pracować, ale na bardzo małych obrotach, następnie nie wchodzi w obroty, Odpięcie chwilowe zasilania z wentylatora po ponownym wpięciu wchodził on w obroty, raz popracował chwilę, innym razem 1-2 minuty, wtedy powodował zapłon palnika i zatrzymywał się błędem e16 lub e01 i e16. Teraz już nie mogę go pobudzić nawet na chwilę. Kable styki w porządku, czujniki wody grzewczej też, a wentylator nie startuje w obroty. Nastawy serwisowe parametrów sprawdzone też ok. a wentylator stoi. Pomierzę jeszcze napięcia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20559903
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Możesz żarówkę podpiąć aby zobaczyć czy zmienia się jej jasność?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20560453
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 637
    Do wymiany wentylator.
  • #4 20560746
    zukowskizbigniew7
    Poziom 2  
    No zapomniałem o starej metodzie, wszystko jasne, wentylator do wymiany dziękuję koledze za podpowiedź. Nic by mnie nie dziwiło oprócz tego że kocioł ma dwa tygodnie. Ale chyba będzie czas przywyknąć do bylejakości - tylko ciekawi mnie czy tylko Termeta czy i inne marki się tak sypią ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20560973
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 637
    Nie napisałeś ile ma kocioł to co się dziwić. Jest to wada fabryczna. Na gwarancji wymieni serwis. Termet dostał takie wadliwe wentylatory od firmy Sit.
  • Pomocny post
    #6 20567202
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2115
    Spotkałem się z dwoma przypadkami uszkodzenia takiego wentylatora , jeden przy pierwszym uruchomieniu serwisowym, drugi padł po miesiącu pracy.
    zukowskizbigniew7 napisał:
    Nic by mnie nie dziwiło oprócz tego że kocioł ma dwa tygodnie.

Dzwonisz do swojego serwisanta (który uruchamiał kocioł) i zgłaszasz naprawę gwarancyjną.
  • REKLAMA
  • #7 20568905
    zukowskizbigniew7
    Poziom 2  
    Witam ponownie. Kocioł jeszcze nie był formalnie uruchomiony przez autoryzowany serwis, jest nowy. Miałem kompletnie nie zgłaszać i nie wzywać autoryzowanego, ale sytuacja mnie po prostu zmusiła. Faktycznie padł wentylator, te z obudową niebieską faktycznie mają byle jaką trwałość i jakość - może fabryczna seria z defektem - możliwe, faktycznie firmy SIT jak ktoś wspomniał. Przyjechał gość z autoryzacją Termeta, wymienił wentylator zrobił uruchomienie oficjalnie i przejrzał całość, parametry, ustawienia, ciśnienia, co2 itp. SUPER gość mi się trafił, miał analizator, wymienił elektrodę jonizacji choć prawie nowa, mam bardzo pozytywne zdanie o fachowcu z Siedlec. Miałem byle jakie wyobrażenie o tego typu fachowcach, a miło się zaskoczyłem. Sam mam wszelkie uprawnienia i ogólnie nie mam najmniejszego problemu z montażem urządzeń gazowych, f- gazowych itp ale analizatora nie mam. Polecam wszystkim skorzystanie z tego rodzaju usługi - przynajmniej z Termetu. Za wentylator zapłaciłbym 700zł, a tak mam w ramach gwarancji i samą gwarancję przedłużoną. Jedyny koszt jaki poniosłem to symboliczny dojazd. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - to miłe jak ktoś chce pomóc. Sam niejednokrotnie czytając wpisy na elektrodzie wiedziałem jak pomóc i nie napisałem ani słowa - wstyd mi teraz. To się teraz zmieni, Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi - pozdrawiam wszystkich i do miłego. Temat zakończony.
  • #8 20568908
    zukowskizbigniew7
    Poziom 2  
    Wymieniony wentylator.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kotłem Termet Silver 20kW, który wyświetla błąd E16. Opisano objawy, takie jak niskie obroty wentylatora, który czasami uruchamiał się na krótko, a następnie zatrzymywał, co prowadziło do błędów E16 i E01. Po analizie problemu, użytkownik stwierdził, że wentylator może być uszkodzony, co potwierdzili inni uczestnicy dyskusji, wskazując na wadliwe wentylatory dostarczane przez firmę SIT. Użytkownik skontaktował się z autoryzowanym serwisem Termeta, który wymienił wentylator i przeprowadził pełną diagnostykę kotła, co zakończyło problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA