logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie włącza się po awarii prądu - MSI H110M Pro-D, zasilacz sprawdzony

Nubeq23 18 Gru 2024 21:17 276 6
REKLAMA
  • #1 21354103
    Nubeq23
    Poziom 7  
    Cześć. Po nagłym wyłączeniu prądu (kilka razy tego dnia mignęło światło) nie uruchamiałem go już tego samego dnia po ostatnim razie. Następnego dnia komputer nie reaguje w ogóle na przycisk Power. Zestaw około 5-letni.

Co zrobiłem:
    - sprawdziłem inny kabel zasilający.
    - myśląc, że poszedł zasilacz, podłączyłem drugi nowy od kumpla, ale dalej brak reakcji na cokolwiek.
    - kondensatory na płycie wydają się dobre.

Co mogę jeszcze sam zrobić? Płyta główna poszła? Z góry dzięki za pomoc.

Zasilacz: SilentiumPC Vero L2 600W, wypróbowany nowy Gigabyte P550B 550W
    Płyta Główna: MSI H110M Pro-D
  • REKLAMA
  • #2 21354133
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    Nubeq23 napisał:
    Co mogę jeszcze sam zrobić?

Wykonaj reset BIOS-u, jeśli nic się nie zmieni, wyjmij i włóż ponownie CPU. W razie braku poprawy, nie wykluczone że mogła uszkodzić się płyta główna.
  • REKLAMA
  • #3 21354219
    Nubeq23
    Poziom 7  
    Niestety nie pomogło.
  • #4 21354272
    ArturJK
    Poziom 39  
    Nubeq23 napisał:
    Niestety nie pomogło.

Jeśli odłączysz zasilanie procesora 4PIN i pozostawisz tylko kostkę 24PIN, to płyta tez jest martwa i nie reaguje na włącznik?
  • REKLAMA
  • #5 21355094
    Nubeq23
    Poziom 7  
    Tak, martwa. Próbowałem też po kolei odłączać kartę/ram/usb/chłodzenie, aż zostało tylko zasilanie 24 pin i piny od powerb. Nic, a nic nie reaguje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21355139
    ArturJK
    Poziom 39  
    Nubeq23 napisał:
    Nic, a nic nie reaguje.

Wygląda zatem na uszkodzenie płyty głównej. Te generacje wymagały sprawnego obsługiwanego procesora aby wystartować przy podaniu zasilania. Jest mała szansa że mógł uszkodzić się CPU i dlatego całość nie startuje. Po wyjęciu go i tak pewne nic się nie zmieni, ale dla testu spróbuj wyjąć CPU i zobacz czy będzie jakaś zmiana.
  • #7 21355208
    Nubeq23
    Poziom 7  
    Nie pomaga. Zatem chyba nadszedł czas na upgrade sam z siebie. Zostawię jedynie chłodzenie wodne i gtx 1080 ti bo jeszcze ciągnie dobrze.

Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po awarii prądu komputer z płytą główną MSI H110M Pro-D przestał reagować na przycisk Power. Użytkownik sprawdził różne kable zasilające oraz podłączył inny zasilacz (Gigabyte P550B 550W), jednak problem pozostał. W odpowiedziach zasugerowano wykonanie resetu BIOS-u, sprawdzenie procesora oraz odłączenie komponentów, co potwierdziło, że płyta główna może być uszkodzona. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na upgrade, pozostawiając jedynie chłodzenie wodne i kartę graficzną GTX 1080 Ti.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA