logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie działa po wejściu w stan uśpienia

Cirmius 07 Lis 2021 10:15 369 5
REKLAMA
  • #1 19694490
    Cirmius
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Witam,

mam nowo zakupiony komputer z płytą główną MSI Z490-A Pro i zasilaczem BeQuiet 750W. Komputer wszedł wczoraj w stan uśpienia, z którego nie chce wyjść, więc odłączyłem zasilanie z zamiarem włączenia go ponownie, co niestety się nie stało. Co ciekawe, komputer po odłączeniu zasilania był jeszcze w stanie uśpienia przez około 10 sekund.

Próbowałem go włączyć bez HDD, bez HDD i Ramu, bez HDD i karty graficznej, resetowałem baterię CMOS, próbowałem również przez dotknięcie śrubokrętem pinów odpowiedzialnych za zasilanie na płycie głównej. Nic, zero reakcji, diody nie świecą tak jak i złącze z RJ-45. Próbowałem innym kablem zasilającym oraz podłączyć zasilacz bezpośrednio do gniazdka. Chyba wszystkie rutynowe czynności wykonałem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19695354
    Cirmius
    Poziom 5  
    Dzieki za odp.

Nie mam jumper capa, więc wyjąłem baterię i przyłożyłem śrubokręt do JBAT1 na 10-15 sekund, a baterię włożyłem z powrotem po 5 minutach. Próbowałem też uruchomić bez baterii. Też przykładałem przy włożonej baterii. Wszystko na odłączonym zasilaniu.

Jeśli chodzi o zasilanie, to przyłożyłem śrubokręt do pinu 6 i 8, czyli pary w prawym górnym rogu. To oczywiście już z podłączonym zasilaniem :)
    Komputer nie działa po wejściu w stan uśpienia
  • REKLAMA
  • #4 19695404
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1622
    Zrób fotkę płyty głownej i daj tu
  • REKLAMA
  • #5 19695426
    Cirmius
    Poziom 5  
    Ze wszystkim podłączonym

Komputer nie działa po wejściu w stan uśpienia Komputer nie działa po wejściu w stan uśpienia Komputer nie działa po wejściu w stan uśpienia Komputer nie działa po wejściu w stan uśpienia Komputer nie działa po wejściu w stan uśpienia
  • #6 19713987
    Cirmius
    Poziom 5  
    Zasilacz został wymieniony przez serwis, bo to on był winowajcą. Zastanawiam się, czy stan uśpienia mógł w jakikolwiek sposób wpłynąć na to, że zasilacz się uszkodził po trochę ponad miesiącu pracy?
REKLAMA