logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cewki - czy podawany prąd to RMS czy PEAK dla danego induktora?

18 Gru 2024 21:59 198 9
REKLAMA
  • #1 21354181
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21354216
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6084
    Nie wiem ale mam kolejne pytanie, ważniejsze:
    Czy to jest prąd nasycenia (tu ma sens PEAK), czy prąd prąd maksymalny jaki wytrzyma drut (tu ma sens RMS)?
    W katalogach dobrych producentów podają oba, a u przypadkowych handlarzy jeden losowo wybrany, może być nawet nie od tego modelu cewki, ważne żeby sprzedaż była :)
  • REKLAMA
  • #3 21354222
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Zwyczajowo jest to prąd DC który podnosi temperaturę "cewki" o ileś tam stopni (np. 40) i związany jest ze stratami na rezystancji drutu.
  • #4 21354241
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 21354293
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 21354310
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    Pixelx napisał:
    RMS = DC z definicji to wynika

Z definicji wynika jedynie ekwiwalent energii, natomiast nie wynika maksymalna wartość prądu.
    Przykładowo przebieg prostokątny o wypełnieniu 50% i pewnym napięciu będzie miał taką samą wartość skuteczną prądu co przebieg prostokątny 10% o wyższym napięciu, na tej samej cewce. Znaczy to, że w drugim przypadku prąd maksymalny będzie miał o wiele większą wartość niż w pierwszym - rdzeń cewki może się nasycić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21354320
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię, czy prąd podawany dla cewek dostępnych w Internecie to wartość RMS czy PEAK. Użytkownicy zauważyli, że w katalogach renomowanych producentów często podawane są oba parametry, podczas gdy u mniej wiarygodnych sprzedawców może być to losowo wybrana wartość. Zaznaczono, że zazwyczaj podawany prąd to wartość DC, która wpływa na temperaturę cewki. Użytkownicy podkreślili, że RMS nie ma sensu w kontekście dławików w obwodach AC, a prąd nasycenia jest istotny dla określenia maksymalnej wartości prądu. Wskazano również na znaczenie wykresów ilustrujących indukcyjność w zależności od prądu DC.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA