Nie wiem ale mam kolejne pytanie, ważniejsze:
Czy to jest prąd nasycenia (tu ma sens PEAK), czy prąd prąd maksymalny jaki wytrzyma drut (tu ma sens RMS)?
W katalogach dobrych producentów podają oba, a u przypadkowych handlarzy jeden losowo wybrany, może być nawet nie od tego modelu cewki, ważne żeby sprzedaż była
Czy to jest prąd nasycenia (tu ma sens PEAK), czy prąd prąd maksymalny jaki wytrzyma drut (tu ma sens RMS)?
No właśnie te dwa parametry by mnie interesowały, dlatego pytałem o peak i RMS.
Masz przykładowy katalog dobrego producenta, albo przykładową cewkę? Chciałbym wiedzieć u kogo warto szukać.
Z definicji wynika jedynie ekwiwalent energii, natomiast nie wynika maksymalna wartość prądu.
Przykładowo przebieg prostokątny o wypełnieniu 50% i pewnym napięciu będzie miał taką samą wartość skuteczną prądu co przebieg prostokątny 10% o wyższym napięciu, na tej samej cewce. Znaczy to, że w drugim przypadku prąd maksymalny będzie miał o wiele większą wartość niż w pierwszym - rdzeń cewki może się nasycić.
✨ W dyskusji poruszono kwestię, czy prąd podawany dla cewek dostępnych w Internecie to wartość RMS czy PEAK. Użytkownicy zauważyli, że w katalogach renomowanych producentów często podawane są oba parametry, podczas gdy u mniej wiarygodnych sprzedawców może być to losowo wybrana wartość. Zaznaczono, że zazwyczaj podawany prąd to wartość DC, która wpływa na temperaturę cewki. Użytkownicy podkreślili, że RMS nie ma sensu w kontekście dławików w obwodach AC, a prąd nasycenia jest istotny dla określenia maksymalnej wartości prądu. Wskazano również na znaczenie wykresów ilustrujących indukcyjność w zależności od prądu DC. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.