logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 206 1.4 2000 - Jak odłączyć czujnik deszczu za bezpiecznikiem?

Januszek198 19 Gru 2024 12:26 237 7
REKLAMA
  • #1 21354727
    Januszek198
    Poziom 3  
    Peugeot 206 2000r. 1.4 chciałbym odłączyć czujnik deszczu bezpośrednio za bezpiecznikiem.
    Potrzebuje wypiąć czujnik, jednak ciężko zlokalizować przewody, z góry w słupku schodzi mała wiązka z kablami od czujnika oraz światła w podsufitce. Myślałem, że uda się zlokalizować gdzie idą dalej jednak ciężko to zrobić. Może ktoś wie, gdzie to docelowo dochodzi i jak to wypiąć?
    AI: Czy masz doświadczenie w pracy z elektroniką samochodową, czy potrzebujesz bardziej szczegółowych instrukcji?
    Mało
  • REKLAMA
  • #2 21354928
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21355191
    Januszek198
    Poziom 3  
    johnny833 napisał:
    A nie lepiej odłączyć wtyczkę z niego?

Chciałbym wypiąć go za wyjściem z bezpieczników nie pod lusterkiem, wypięcie pod lusterkiem nic nie dało. Mam problem ponieważ wycieraczki cały czas chodzą nawet na zgaszonym silniku i wyciągniętym kluczyku, wypięcie bezpieczinika od czujnika pomaga ale też nawiew i radio jest na tym samym bezpieczniku
  • REKLAMA
  • #4 21355204
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3724
    Januszek198 napisał:
    Mam problem ponieważ wycieraczki cały czas chodzą nawet na zgaszonym silniku i wyciągniętym kluczyku, wypięcie bezpieczinika od czujnika pomaga ale też nawiew i radio jest na tym samym bezpieczniku
    Przyczyną napewno nie jest czujnik deszczu.
  • #5 21355210
    wrobeleczek
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    >>21355191 >>21355191 Jeżeli jest to BezMUX (rocznik 2000?) to wg schematu za zasilanie czujnika odpowiada bezpiecznik F22 w BH28.
    Silnik wycieraczek jest sterowany bezpośrednio z BSI i raczej tu bym szukał uszkodzenia.
  • #6 21355217
    Januszek198
    Poziom 3  
    balonika3 napisał:
    Januszek198 napisał:
    Mam problem ponieważ wycieraczki cały czas chodzą nawet na zgaszonym silniku i wyciągniętym kluczyku, wypięcie bezpieczinika od czujnika pomaga ale też nawiew i radio jest na tym samym bezpieczniku
    Przyczyną napewno nie jest czujnik deszczu.

Więc gdzie szukać problemu? Podczas włączania się wycieraczek słychać głośne cykanie z okolic manetek wycieraczek
  • #7 21355218
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 21355974
    Januszek198
    Poziom 3  
    Dzięki za radę, czytam co piszę, dlatego na początku napisałem, że nie chcę odłączyć wtyczki. Co rozumiesz przez "zielono e BSI"?

Dodano po 3 [minuty]:

Więc gdzie szukać problemu? Podczas włączania się wycieraczek słychać głośne cykanie z okolic manetek wycieraczek[/quote]

Tak, owe cykanie było słychać zawsze podczas uruchamiania się wycieraczek z czujnika przed awarią, teraz dźwięk pojawia się również przy ręcznym uruchomieniu wycieraczek, bo czasem odpuszczają na 10 minut, więc czasami je uruchamiam ręcznie.

Dodano po 6 [minuty]:

Januszek198 napisał:
    balonika3 napisał:
    Januszek198 napisał:
    Mam problem, ponieważ wycieraczki cały czas chodzą, nawet na zgaszonym silniku i wyciągniętym kluczyku. Wypięcie bezpiecznika od czujnika pomaga, ale też nawiew i radio są na tym samym bezpieczniku.
    Przyczyną na pewno nie jest czujnik deszczu.

Więc gdzie szukać problemu? Podczas włączania się wycieraczek słychać głośne cykanie z okolic manetek wycieraczek

Więc jak wytłumaczyć to, że odłączenie bezpiecznika F22 zlikwidowało problem? Jest on odpowiedzialny między innymi za czujnik deszczu, wycieraczki podczas odłączenia pracowały tak, jak powinny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na odłączenie czujnika deszczu w Peugeot 206 1.4 z 2000 roku bezpośrednio za bezpiecznikiem, ponieważ standardowe odłączenie pod lusterkiem nie przyniosło efektów. Wycieraczki działają nieprawidłowo, nawet przy wyłączonym silniku, a odłączenie bezpiecznika F22, który odpowiada za czujnik deszczu, rozwiązuje problem, ale wpływa również na inne urządzenia, takie jak nawiew i radio. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w BSI (Body Control Module) i wskazują na możliwość uszkodzenia w obwodzie sterującym wycieraczkami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA