logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie starej deskorolki elektrycznej przez autotransformator i mostek Gretza?

65mirek 20 Gru 2024 10:55 270 6
REKLAMA
  • #1 21355962
    65mirek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dzień dobry.
    Dostałem starą deskorolkę elektryczną. Chciałbym ją sprawdzić, ale akumulatory są stare. Mam pytanie, czy mogę zasilić elektronikę przez autotransformator i mostek Gretza, czy muszę rozbudować ten zasilacz?
    Dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 21356121
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    Miałbym więcej zaufania do wiedzy i praktyki elektrycznej / elektronicznej jakbyś chociaż podał nominalne napięcie tego padłego akumulatora itd.
    https://www.youtube.com/watch?v=xYw5sVFpA6s

Zasilanie elektroniki z graetza (i blizej nieokreślonego autotransformatora) to kuriozalne.
  • REKLAMA
  • #3 21356255
    65mirek
    Poziom 11  
    Napięcie akumulatora to 36v, autotransformator zrobiony przez fachowca w latach 1970-tych, przy tym napięciu spokojnie da 5A. Wiem ze napięcie po mostku graetza nie jest idealne i dlatego pytam.
  • REKLAMA
  • #4 21356322
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    Jesteś świadomy tego, że autotransformator nie separuje od sieci?
  • #5 21356339
    65mirek
    Poziom 11  
    Jednym słowem, to jest głupi pomysł z autotransformatorem. Proszę o konkretną odpowiedź: tak, nie i o uzasadnienie.
  • #6 21356355
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 629
    Niezbyt dobry pomysł, autotransformator nie izoluje od sieci. Nawet ustawiając 36V może Cię mocno pieprznąć.
  • REKLAMA
  • #7 21359887
    65mirek
    Poziom 11  
    Zamykam temat, bo nic konkretnego się nie dowiedziałem (jakbym był fachowcem, to nie pytałbym o takie rzeczy).
    Więcej dowiedziałem się z innego tematu na elektrodzie "Autotransformator 10A jako zasilacz warsztatowy, jak zrobić?". Dziękuję za zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące zasilania starej deskorolki elektrycznej z uszkodzonym akumulatorem 36V za pomocą autotransformatora i mostka Gretza. Odpowiedzi wskazują, że użycie autotransformatora jest niebezpieczne, ponieważ nie izoluje on od sieci, co może prowadzić do porażenia prądem. Użytkownik poszukiwał konkretnych odpowiedzi, jednak nie uzyskał wystarczających informacji, co skłoniło go do zamknięcia tematu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA