logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 8P 1.6 MPI 2006 - Błędy P0030 i P3072 po wymianie sondy lambda

Arkadiusz25802580 20 Gru 2024 17:29 2028 19
REKLAMA
  • #1 21356467
    Arkadiusz25802580
    Poziom 3  
    Witam wszystkich serdecznie. Bardzo proszę o pomoc. Mam Audi A3 8P 2006 rok, silnik 1.6 MPI 102 konie. Zapaliła się kontrolka silnika i po odczycie pokazały się błędy: błąd P0030 razem z błędem P3072. Została wymieniona sonda lambda 1 przed katalizatorem. Oczywiście skasowany błąd, ale po odpaleniu auta znowu pojawiły się te same błędy. Pomóżcie proszę w tym temacie. Bliska fotografia ekranu wyświetlającego kody błędów samochodowych P0030 i P3072.
    AI: Jakiego narzędzia diagnostycznego użyłeś do odczytu kodów błędów?
    VCDS
    AI: Czy sprawdziłeś stan okablowania i złączek związanych z sondą lambda?
    Tak
  • REKLAMA
  • #2 21356522
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21356534
    Arkadiusz25802580
    Poziom 3  
    Dziękuję za odpowiedź. Ale właśnie dlatego wymieniłem sondę na nową, bo po diagnozie wyszły właśnie te błędy. Założona została nowa sonda i nic się nie zmieniło. Po skasowaniu starych błędów wyskoczyły te same błędy na nowej sondzie. Jaki ewentualnie przekaźnik byłby do wymiany? Może to on powoduje pierwszy błąd od sondy?
  • REKLAMA
  • #4 21356622
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1107
    Za grzałkę sondy odpowiada przekaźnik załączający też wtryski i pompę jak kojarzę.
    Więc to nie o niego raczej chodzi, bo by ci silnik nie odpalał.
    Sondy za to na zasilaniu grzałki mają bezpiecznik, i najpewniej jest spalony.
    Możliwe że spaliła go uszkodzona sonda, a możliwe że sonda jest dobra, tylko było gdzieś zwarcie w instalacji.

Trzeba było pomierzyć grzałki, a nie na pałę wymieniać :D
  • REKLAMA
  • #5 21356632
    Arkadiusz25802580
    Poziom 3  
    Co ciekawe, silnik normalnie odpala i auto jeździ bez problemu. Tylko świeci się kontrolka silnika i wywala te błędy. Powiedz proszę, co zrobić z tym wszystkim? Gdzie szukać problemu? Czyli może być osobny bezpiecznik do grzałki sondy? Co w takim razie z tym błędem przekaźnika? Sprawdzałem nawet, czy dochodzi prąd do kostki, która wchodzi w kostkę sondy i jest tam na jednym pinie 12 V, a na reszcie pinów też są wskazania, ale dużo niższe.
  • #6 21356642
    Karaczan
    Poziom 42  
    Nie może, a napewno jest bezpiecznik grzałek sond!
    Co do przekaźnika to były różne rozwiązania, podaj kod silnika to się ustali dokładniej.
    W każdym razie przekaźnik jak i bezpiecznik będzie w skrzynce elektrycznej w komorze silnika.

Grzałka jest na białych kablach wtyczki sondy
  • #7 21356653
    Arkadiusz25802580
    Poziom 3  
    Silnik to BSE 1.6 102 konie. Sprawdzałem z ciekawości już wcześniej wszystkie bezpieczniki w skrzynce ze zdjęcia. Zerknij proszę bo może brakuje tu jakiegoś bezpiecznika? Bo jest kilka wolnych miejsc na bezpieczniki. A może wiesz który to konkretnie bezpiecznik od grzania sondy?
    Wogole to dziękuję że poświęcasz swój czas i wiedzę żeby mi pomóc 👍

Dodano po 1 [minuty]:

Skrzynka z bezpiecznikami w samochodzie z kilkoma wzorami i kolorowymi bezpiecznikami.
  • #9 21356748
    Arkadiusz25802580
    Poziom 3  
    Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w środku auta i w komorze silnika i wszystkie są całe. Ale faktycznie w komorze brakowało bezpiecznika nr 15. Dołożyłem ten bezpiecznik i w sumie we wszystkie wolne miejsca dałem bezpieczniki. A i moja sonda ma 5 kabli. Jeżeli chodzi o białe kable, to jest tylko jeden, a nie dwa białe, więc pewnie inaczej się sprawdza, czy działa grzałka. Wykasowałem błędy i odpaliłem auto i niestety błędy wróciły. Nawet nie muszę odpalać auta, wystarczy tylko przekręcić stacyjkę i od razu pojawiają się te błędy. Może jakieś inne sugestie??
  • REKLAMA
  • #10 21356831
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #11 21356896
    Karaczan
    Poziom 42  
    Bez przekaźnika zasilającego m.in sondy, pompa paliwa nie ruszy.
    Więc przekaźnika bym się nie czepiał, chyba że tam jest jakaś rzeźba zrobiona.

Zobacz czy masz zasilanie na bezpieczniku F21, jak jest, to sprawdź czy zasilanie dochodzi na pin 1 sondy za katem, i pin 3 sondy przed katem. Od strony sond kabel prawdopodobnie szary, od strony auta niebiesko-czerwony.
    Jak na bezpieczniku jest a na sondach brak to ugnił kabel, jak nie ma na bezpieczniku to ugniła skrzynka bezpiecznikowa.
    Sprawdzaj na odpalonym

Schemat okablowania systemu zarządzania silnikiem na ekranie.
  • #12 21356915
    Arkadiusz25802580
    Poziom 3  
    Dziękuję za odpowiedź. Nie ukrywam, że jestem trochę laikiem w tym temacie, ale postaram się jutro sprawdzić według Twoich podpowiedzi. Sprawdzę to zwykłym multimetrem??
  • Pomocny post
    #13 21356943
    Karaczan
    Poziom 42  
    TFU źle mówię ;)
    M73 to pompa powietrza dodatkowego u BSE, pompa paliwa jak najbardziej może chodzić bez przekaźnika grzałek!
    Mój błąd, niemniej miałbyś raczej więcej błędów bo zasila on jeszcze kilka rożnych elementów na silniku...
    Tak to jest jak opierasz się na schematach wyszukanych w sieci, bo nie mam teraz dostępu do swoich :P

Sprawdzisz multimetrem, choć uważam że kontrolką wygodniej
  • Pomocny post
    #14 21357079
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4196
    Są dwa rodzaje przedniej sondy, typ Bosch tańszy i popularny w sklepach i ten drugi co powinnien być u ciebie czyli typ NTK - inne umiejscowienie kabli.
  • Pomocny post
    #15 21357090
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21357114
    Arkadiusz25802580
    Poziom 3  
    Panowie, dziękuję Wam bardzo za wszystkie podpowiedzi 👍 Dziś będę próbował i sprawdzał. Jeżeli nic nowego się nie wyjaśni, to będę musiał oddać auto do fachowca.

Dodano po 47 [minuty]:

Karaczan napisał:

Zobacz czy masz zasilanie na bezpieczniku F21, jak jest, to sprawdź czy zasilanie dochodzi na pin 1 sondy za katem, i pin 3 sondy przed katem. Od strony sond kabel prawdopodobnie szary, od strony auta niebiesko-czerwony.
    Jak na bezpieczniku jest a na sondach brak to ugnił kabel, jak nie ma na bezpieczniku to ugniła skrzynka bezpiecznikowa.
    Sprawdzaj na odpalonym

Właśnie sprawdziłem i bezpiecznik f21 podłączając miernik kablem czarnym do minusa z akumulatora i kablem czerwonym do bezpiecznika f21 i jest prąd 12v a potem tak samo do pinu 3 w kostce i jest prąd 12 v

Dodano po 5 [minuty]:

johnny833 napisał:
    Weź probówkę 12v i sprawdź czy po zapłonie (a na pewno powinno być uruchomieniu silnika) jest zasilanie grzałki. Na sondzie przed katem powinien to być pin 3 . A masa grzałki ktorą steruje komputer powinna być na pinie 1. Tak czy tak masa leci do komputera do pinu 4. Jak jest zasilanie ,a przewód do komputera jest dobry to masz dwie opcje. Zła sonda albo uszkodzony sterownik. I nie szukaj już innych kombinacji bo innych nie będzie. A przekaźnik to samo ,albo kabelek do sterownika albo sam przekaźnik uszkodzony. Zacznij od wymiany przekaźnika tego białego. Tam CHYBA powinien być o nr.458 taki zdiodą.

Właśnie sprawdziłem czy jest prąd na pinie 3 i dałem masę z akumulatora i czerwony kabel od miernika i jest prąd 12v ale jak daje czarny kabel z miernika do pinu 1 i czerwony kabel z miernika do pinu 3 to prądu nie ma.

Dodano po 9 [minuty]:

Arkadiusz25802580 napisał:
    Panowie, dziękuję Wam bardzo za wszystkie podpowiedzi 👍 Dziś będę próbował i sprawdzał. Jeżeli nic nowego się nie wyjaśni, to będę musiał oddać auto do fachowca.

Dodano po 47 [minuty]:

Karaczan napisał:

Sprawdzaj na odpalonym

Właśnie sprawdziłem i bezpiecznik f21 podłączając miernik kablem czarnym do minusa z akumulatora i kablem czerwonym do bezpiecznika f21 i jest prąd 12v a potem tak samo do pinu 3 w kostce i jest prąd 12 v

Dodano po 5 [minuty]:

johnny833 napisał:
    Weź probówkę 12v i sprawdź czy po zapłonie (a na pewno powinno być uruchomieniu silnika) jest zasilanie grzałki. Na sondzie przed katem powinien to być pin 3 . A masa grzałki ktorą steruje komputer powinna być na pinie 1. Tak czy tak masa leci do komputera do pinu 4. Jak jest zasilanie ,a przewód do komputera jest dobry to masz dwie opcje. Zła sonda albo uszkodzony sterownik. I nie szukaj już innych kombinacji bo innych nie będzie. A przekaźnik to samo ,albo kabelek do sterownika albo sam przekaźnik uszkodzony. Zacznij od wymiany przekaźnika tego białego. Tam CHYBA powinien być o nr.458 taki zdiodą.

Właśnie sprawdziłem czy jest prąd na pinie 3 i dałem masę z akumulatora i czerwony kabel od miernika i jest prąd 12v ale jak daje czarny kabel z miernika do pinu 1 i czerwony kabel z miernika do pinu 3 to prądu nie ma.

Ale odpaliłem teraz auto bo wcześniej tylko było na włączonym zapłonie i okazuje się że prąd się pojawił ale tylko niecałe 6 v
  • Pomocny post
    #17 21357202
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21357212
    Arkadiusz25802580
    Poziom 3  
    johnny833 napisał:
    Na przewodzie który zasila grzałkę ma być 12V i /lub żarówka ma świecić jasno. Jak jest 6v to jest źle ,albo korozja na połączeniach albo gdzie ugnity przewód. Oczywiście grugi koniec miernika czy żarówki masz przykładać do budy albo - akumulatora. Masa grzałki jest załączana dopiero jak komp o tym "zadecyduje" dlatego tam na zapłonie jak i gdy jest bład nie będzie masy. Masz sprawdzić ciągłość tego kabelka do pinu4 4 sterownika. Nie wiem jak można ci to inaczej wytłumaczyć. Czaisz o co kamam czy nie?

Tak rozumiem. Jak przykładam masę do akumulatora i do pinu 3 w kostce i rozumiem że to jest pin który zasila grzałke to jest normalnie 12v. Robię tak gdy stacyjka jest na zapłonie.
  • Pomocny post
    #19 21357359
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21357747
    Arkadiusz25802580
    Poziom 3  
    Panowie, więc sytuacja jest taka, że przyjechał znajomy takim samym autem i zmienialiśmy przekaźniki i sondy. Okazało się, że po podmianie przekaźnika 457 auto przestało wyświetlać błędy i zaczęło normalnie pracować. Więc wydaje się, że problem banalny. Ale żeby nie było kolorowo, to potem zamieniłem z powrotem na mój niby uszkodzony przekaźnik i też błędy się nie pojawiły. Moje podejrzenie pada na zaśniedziałe styki przekaźnika lub w skrzynce. Wyczyściłem przekaźnik i zalałem styki skrzynki bezpieczników specjalnym preparatem. Na razie wszystko jest ok.

Dziękuję Wam wszystkim za pomoc w temacie 👍, przede wszystkim dziękuję Wam za wyrozumiałość i cierpliwość, bo moje pojęcie o elektronice jest niewielkie.
    Pozdrawiam serdecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A3 8P z silnikiem 1.6 MPI zgłosił błędy P0030 i P3072 po wymianie sondy lambda. Po wymianie sondy i skasowaniu błędów, problemy powróciły. Użytkownicy forum zasugerowali sprawdzenie zasilania grzałki sondy oraz bezpieczników, w tym bezpiecznika F15, który był brakujący. Po wymianie przekaźnika i czyszczeniu styków, błędy przestały się pojawiać, co sugeruje problem z korozją styków. Użytkownik podkreślił, że silnik działał normalnie, mimo świecącej kontrolki silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA