logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja układu U12 na płytce formatera 4RY26-6001 w HP LaserJet NS1005

Makxio 20 Gru 2024 21:10 177 6
REKLAMA
  • #1 21356783
    Makxio
    Poziom 20  
    Ocena: 79
    Witam,

Drukarka HP LaserJet NS1005 i pochodne ze skanerem.

Spalił się (zwarł) układ oznaczony jako U12 , zaznaczony na zdjęciu.
    Niestety nie jestem w stanie odczytać napisów, zrobiła sie dziura.

Jest to jakaś przetwornica, ale co dalej to ciężko stwierdzić.

Ktos coś moze pomoc w identyfikacji tego układu ?

M.
    Załączniki:
    • Identyfikacja układu U12 na płytce formatera 4RY26-6001 w HP LaserJet NS1005 IMG_1169 -U12.jpeg (3.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21356857
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1844
    Tak pobieżnie patrząc na schemat połączeń elementów to układ był przetwornicą. A nie masz więcej uszkodzonych elementów, np. zwartych kondensatorów smd? Nie brakuje kondensatorów na PCB?
    Na Ali dostępne są formattery w cenie od 88,- zł.

Znalazłem na zdjęciach w internecie, to TPS54335A

4.5-V to 28-V Input, 3-A Output, Synchronous Step-Down DC-DC Converter
    Załączniki:
    • tps54335a.pdf (2.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21357395
    Makxio
    Poziom 20  
    Dzieki za informacje, z aplikacji ścieżek i elementów wynika, ze to jest to co napisałeś.

Sprawdziłem wszytko dookoła, zwarć nie ma, kondensatory wylutowalem do sprawdzenia, na jednym z nich jakby rysa byla ale w pomiarze wychodzi ok.

Zamówię układ, zobaczymy, wcześniej na podstawie dzielnika który ustala napięcie sprawdzę ile mniej więcej daje to na wyjściu i z zasilacza serwisowego sprawdzę czy to zyje

Czy w przypadku , gdyby moja oryginalna plytka nie odpaliła, przy zakupie innego sprawnego formatera trzeba go jakoś programować do reszty drukarki , czy zapiać kable i juz ?

M.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21357416
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1844
    Wkładasz sprawną i identyczną, zapinasz kabelki i już. Nic nie trzeba programować indywidualnie. Pierwszą czynnością z inną płytką to przywrócenie ustawień fabrycznych i skonfigurowanie wg własnych potrzeb.
  • REKLAMA
  • #5 21357433
    Makxio
    Poziom 20  
    Ok, dzieki za informacje.

Na razie spróbuje uratować ta oryginalna, jak się nie uda to będzie zakup innego formatera.

M.
  • #6 21363809
    Makxio
    Poziom 20  
    Witam,

Układ wstawiony, drukarka dostała drugie życie, wszytko działa !!!

Tak informacyjnie, na wyjściu tej przetwornicy jest 3,5V w czasie normalnej pracy.

Dzieki kolego Krakarak za informacje.

M.
  • #7 21455473
    DrOzda
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Przepraszam, że porywam wątek, ale mam dokładnie taki sam problem, drukarka ze śmietnika HP 1200W, ten sam panel sterujący j.w. W ciemno zamówiłem na Ali TPS54335A - przysłali po 5 dniach !!!, po rozkręceniu BINGO, wypalony układ przetwornicy. Wymieniłem, na wyjściu daje 3.5 V, procesor i pamięć oraz karta wifi nagrzewają się, ale niestety drukarka nie startuje. Jakieś pomysły, jak to dalej zdiagnozować?
    edit: skontaktowałem się z innym posiadaczem drukarki z tą samą awarią, grzanie procka i wifi świadczy o tym, że zostały uszkodzone, więc formater do wymiany. Ale średnio się opłaca, bo do tego modelu są za ok. 300 PLN na Ali. Więc szkoda, 100% sprawna drukarka wyląduje w PSZOK albo na części.

Podsumowanie tematu

✨ W drukarce HP LaserJet NS1005 uszkodzony został układ U12 na płytce formatera 4RY26-6001, który okazał się przetwornicą DC-DC. Na podstawie analizy ścieżek i elementów oraz zdjęć znalezionych w internecie zidentyfikowano go jako TPS54335A – synchroniczny przetwornik step-down o parametrach 4,5-28 V wejścia i 3 A wyjścia. Po wymianie układu drukarka odzyskała pełną funkcjonalność, a na wyjściu przetwornicy stabilizowane jest napięcie około 3,5 V podczas pracy. W przypadku wymiany całej płytki formatera nie jest konieczne programowanie – wystarczy podłączyć nową, identyczną płytkę i przywrócić ustawienia fabryczne. W podobnym modelu HP 1200W wymiana przetwornicy TPS54335A również była konieczna, jednak uszkodzeniu uległy dodatkowe elementy (procesor, pamięć, karta WiFi), co wymagało wymiany całego formatera, co może być kosztowne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA