logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane 3 1.2 TCe 2013 - szarpanie, błędy silnika i ładowania, spadek mocy

mateuszadammickiewic 20 Gru 2024 23:27 3390 12
REKLAMA
  • #1 21356904
    mateuszadammickiewic
    Poziom 2  
    Witam, mam dość złożony problem z samochodem
    Renault Megane 3 kombi 1.2 TCE 115KM 2013r

Zaczęło się od delikatnego szarpania silnikiem przy jeździe na tempomacie przy prędkości 50-60 km/h.
    Denerwowało na tyle, że sprawdziłem własnymi możliwościami wszystko w układzie powietrza i paliwa.
    Wymieniłem świece, sprawdziłem cewki, kable oraz czujniki powietrza.

Odwiedziłem ASO i tam stwierdzili, że mogę mieć zapchany kolektor dolotowy i u nich to kosztuje 1200, a auto stoi kilka dni.

Za niecałe 100 zł zrobiłem to sam przy pomocy preparatu z Liqui Moly.
    Ale dla pewności kamerą inspekcyjną sprawdziłem kanały i nie były szczególnie brudne/zapchane.

Na chwilę było lepiej...

Następnie pojawił się problem z rozrusznikiem, który sam wymieniłem najpierw na nowy zamiennik, następnie u mechanika na oryginalny używany.

Mechanik w szarpaniu nie widział nic, co przykułoby jego uwagę i że jak będę wiedział coś więcej, to mogę się zgłosić ponownie.

Problem pogłębił się na tyle, że podczas jazdy 120-130 km/h pojawia się monit STOP RYZYKO USZKODZENIA SILNIKA.

Wyłącza się wtedy tempomat, monit po chwili znika i jeśli jadę 90-100, to nic się nie dzieje.

Po podłączeniu kostki OBD pokazało mi błąd TRIM FUEL, który po wyszukaniu w sieci może dotyczyć dużej ilości podzespołów w układzie paliwowym.

Ale to nie koniec.

Przy odpaleniu auta na całkowicie zimnym silniku trochę falują obroty i przygasają światła.
    Nawet jak wyłączę wszelkie odbiorniki typu radio, klima i grzanie szyb.
    Obroty wahają się między 900 a 1100.
    No ale zaczynam jechać i rozpędzając się do 90 km/h wyskakuje monit STOP USTERKA ŁADOWANIA AKUMULATORA.

Wizyta u mechanika.
    Wstępna diagnoza:
    Do wymiany alternator.
    No to robimy. Nie pomogło.
    Wizyta w ASO na diagnostykę prądów.

Przez 3 godziny chyba patrzyli na otwartą maskę, bo oddali samochód z brakiem diagnozy i teorią o wymianie alternatora na zamiennik.
    Zapłaciłem 300 za diagnozę i 7 zł za wymianę żarówki stopu.

Postanowiłem sam wymienić moduł klemy ujemnej oraz dodatniej, a także przewód klemy ujemnej.

Niestety dalej to samo...

Oprócz wszystkiego wyżej auto straciło trochę mocy i wzrosło spalanie o jakieś 1,5 litra.
    Obie sondy wymienione, bo też był błąd, płyn chłodniczy sprawdzony, spaliny bez żadnego specjalnego koloru ani zapachu.

Jedna wielka niewiadoma.
    Czy ktoś ma jakikolwiek pomysł, gdzie szukać usterki?
    AI: Czy mógłbyś podać dokładne kody błędów OBD, które pojawiły się podczas diagnostyki?
    Błąd P 0090 - układ napędowy trim fuel.

Błędu od akumulatora niestety nie mam.
    AI: Jakiego rodzaju paliwa używasz i czy zauważyłeś jakiekolwiek zmiany w jego jakości lub dostawcy?
    Benzyna 98 Orlen - nie zauważyłem zmian w paliwie ani nie słyszałem od lokalnych znajomych kierowców takich sygnałów.
  • REKLAMA
  • #2 21356992
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 689
    Filtr paliwa jest zatkany.
    Zatkane przewody paliwowe.
    Wydajność pompy paliwowej nie mieści się w zakresie specyfikacji.
    Regulator ciśnienia paliwa może być uszkodzony.
    Uszkodzona pompa paliwowa.
    Wadliwy czujnik ciśnienia paliwa
    Wiązka przewodów czujnika ciśnienia paliwa jest otwarta lub zwarta
    Niewłaściwe połączenie obwodu elektrycznego czujnika ciśnienia paliwa
    Wadliwy regulator ciśnienia paliwa

To z tej strony https://fault-code.com/p0090/
    Osobiście zacząłbym od regulatora ciśnienia paliwa/pompy. A z drugiej strony w przypadku tego silnika to nie wiem nawet czy jest sens czegokolwiek szukać.
  • #3 21357213
    mateuszadammickiewic
    Poziom 2  
    >>21356992
    Filtr paliwa odpada bo w tym aucie takiego konkretnego nie ma
    Jest zintegrowanym z pływakiem w baku
    Chyba że trzeba wymienić całą część
  • REKLAMA
  • #4 21357245
    user64
    Poziom 35  
    Tylko o filtrze przeczytałeś? To może przeczytaj raz jeszcze?
  • #5 21357320
    mateuszadammickiewic
    Poziom 2  
    >>21357245
    Resztę rozumiem, oczywiście.
    Wykluczyłem sam filtr.

A dlaczego w tym silniku nie szukać?
    Lepiej znaleźć dobre urwisko i zgłosić szkodę całkowitą? Hah
  • #6 21357404
    user64
    Poziom 35  
    ;) w zasadzie tak, wysokie urwisko byłoby przydatne.
    Jak masz kompa, podłącz się i zobacz ciśnienie paliwa.
  • REKLAMA
  • #7 21369241
    celejek83
    Poziom 6  
    Cześć, mam ten sam silnik tylko w wersji Nissana 1.2 Dig-t, i też ten błąd już od 2 miesięcy, nie mogę znaleźć rozwiązania, wszystko wskazuje na problemy z układem paliwowo powietrznym. Błąd pojawia się przy nagrzanym silniku, po przejechaniu ok 10km. Niestety jedyne rozwiązanie jakie znajduje do wymiana kompletnego rozrządu wraz z kołami zmiennych faz...
    Polecam zapoznać się z tematami z forum nissana, Pulsar, Qashqai, Juke- tez mają te silniki

https://forum.nissanklub.pl/topic/119257-check-engine-start-stop-fault-p0090/
  • #8 21369652
    mateuszadammickiewic
    Poziom 2  
    >>21369241
    Rozrząd miałem wymieniany i to nie pomogło
  • #9 21369892
    celejek83
    Poziom 6  
    mateuszadammickiewic napisał:
    >>21369241
    Rozrząd miałem wymieniany i to nie pomogło

Razem z kołami zmiennych faz?
  • #10 21372073
    mateuszadammickiewic
    Poziom 2  
    >>21369892
    Tak, razem z kołami

Na dniach samodzielnie wymieniłem elektrozawór kzfr
    Silnik ma "lepszy humor"
    Wymieniłem też przewód masowy silnika
    To wyeliminowało błąd akumulatora

Pozostaje błąd pompy paliwa

Na dniach będzie u mnie kolega z komputerem i sprawdzę to co kolega wyżej zaproponował - czyli ciśnienie paliwa

Aczkolwiek objawy naprowadzają mnie na czujnik ciśnienia lub zawór wysokiego ciśnienia
  • REKLAMA
  • #11 21373765
    celejek83
    Poziom 6  
    mateuszadammickiewic napisał:
    >>21369892
    Tak, razem z kołami

Na dniach samodzielnie wymieniłem elektrozawór kzfr
    Silnik ma "lepszy humor"
    Wymieniłem też przewód masowy silnika
    To wyeliminowało błąd akumulatora

Pozostaje błąd pompy paliwa

Na dniach będzie u mnie kolega z komputerem i sprawdzę to co kolega wyżej zaproponował - czyli ciśnienie paliwa

Aczkolwiek objawy naprowadzają mnie na czujnik ciśnienia lub zawór wysokiego ciśnienia

Ciekawe jak będzie wyglądać to ciśnienie, u mnie w czasie jazdy tak jak na wykresie, 16:19 wyskoczył check
    Wykresy ciśnień i napięcia z jazdy samochodem, pokazujące zmiany w czasie.
  • #12 21839559
    mazur85
    Poziom 1  
    Cześć, udało ci się rozwiązać problem?
  • #13 21839701
    celejek83
    Poziom 6  
    Byłem na diagnostyce w ASO i wykazali, że rozrząd do wymiany. Wymieniłem i jest spokój.

Podsumowanie tematu

✨ Renault Megane 3 1.2 TCe 115KM z 2013 roku doświadcza problemów z szarpaniem silnika przy prędkościach 50-60 km/h na tempomacie, błędami silnika i ładowania oraz spadkiem mocy. Wstępne czynności diagnostyczne obejmowały wymianę świec, kontrolę cewek, kabli i czujników powietrza oraz czyszczenie kolektora dolotowego preparatem Liqui Moly, co przyniosło chwilową poprawę. Pojawiły się również problemy z rozrusznikiem, który został wymieniony. Diagnostyka wskazuje na możliwe usterki w układzie paliwowym, takie jak zatkane przewody paliwowe, uszkodzony regulator ciśnienia paliwa, pompa paliwowa lub czujnik ciśnienia paliwa. Filtr paliwa jest zintegrowany z pływakiem w baku, co utrudnia jego wymianę. Wymiana rozrządu wraz z kołami zmiennych faz była sugerowana i wykonana, jednak początkowo nie rozwiązała problemu. Wymiana elektrozaworu KZFR i przewodu masowego silnika poprawiła działanie i wyeliminowała błąd akumulatora, ale błąd pompy paliwa nadal występuje. Planowane jest sprawdzenie ciśnienia paliwa za pomocą komputera diagnostycznego. Podobne problemy występują w silnikach 1.2 DIG-T Nissana, co sugeruje wspólne usterki układu paliwowo-powietrznego w tej jednostce napędowej. Ostatecznie wymiana rozrządu w ASO przyniosła poprawę i ustabilizowała pracę silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA