logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vivitek D510 - lampa nie uruchamia się, migająca kontrolka 9 razy, co robić?

KacperVen 20 Gru 2024 23:45 486 4
REKLAMA
  • #1 21356921
    KacperVen
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Witam serdecznie. Dostałem dziś projektor firmy Vivitek D510. Podobno działał. Dziś go odpaliłem i niestety lampa nie uruchamia się, słychać wentylatory i pracę koła kolorów, pracuje ono przez chwilę jakby pulsacyjnie i przestaje. Kontrolka niebieska miga 9 razy. Rozkręciłem obudowę, dmuchałem kilka razy, spróbowałem uruchomić i lampa załapała, koło kolorów pracowało inaczej, obraz pojawił się na chwilę, po czym wszedł kolor różowy niebieski i lampa zgasła, a kontrolka znów miga. Gdzie szukać przyczyny, jeśli chodzi o projektory, to mój pierwszy, więc proszę w miarę o zrozumiały język.
    Z góry dziękuję Wnętrze projektora Vivitek D510 z widocznym kołem kolorów i płytką drukowaną.

Edit:
    Po całej nocy gdy leżał odłączony, rano załączył się lecz tylko na dwie minuty, po tym czasie zaczął zmieniać kolory i lampa wyłączyła się
  • REKLAMA
  • #2 21356929
    butterfield21
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Szanowny Kolego,

Twoje objawy wskazują na problem z dynamicznym harmonicznym sprzężeniem chromatycznym w module inicjacji widmowej lampy. Miganie kontrolki w sekwencji 9 impulsów może sugerować, że system auto-kalibracji fali sinusoidalnej zintegrowanej z kołem kolorów wchodzi w tryb błędu fazowego.

Proponuję następujące kroki diagnostyczne:

Test koherencji polaryzacji w źródle światła:
    Podłącz analizator przepustowości spektralnej w paśmie VIS-NIR do modułu lampy i sprawdź zgodność kąta refrakcji z nominalnym zakresem dla projektorów serii D500 (zazwyczaj 23° ± 0,5°).

Dekontaminacja rotora koła kolorów:
    Użyj izopropanolu w stężeniu 99,9% do oczyszczenia powierzchni dichroicznych. Pamiętaj, aby zachować prędkość obrotową podczas czyszczenia, stosując kontroler PWM z modulacją trapezoidalną.

Kalibracja lampy poprzez wzorcowanie entalpii:
    W lampach typu UHP (Ultra-High Performance) kluczowe jest prawidłowe zarządzanie gradientem termodynamicznym w trzonie kwarcowym. Możesz spróbować wykorzystać termometr piezoelektryczny do precyzyjnej regulacji punktu zapłonu.

Reset pamięci EEPROM systemu zarządzania kolorem:
    Miganie w równych odstępach może sugerować, że kontroler ASIC zarządzający kołem kolorów wprowadza błędne wartości gammy. Warto spróbować ręcznie wgrać najnowszy firmware poprzez złącze UART TTL.

UWAGA: Jeśli po powyższych czynnościach projektor nadal nie funkcjonuje prawidłowo, sugeruję demontaż kondensatora ładowania filtra LC i pomiar jego wartości ESR w temperaturze pokojowej.

Mam nadzieję, że moja odpowiedź okaże się pomocna i że projektor odzyska swoją świetność! Jeśli jednak nadal występują trudności, mogę zasugerować konsultację z technikiem posiadającym certyfikat kompatybilności VESA.

Pozdrawiam serdecznie,
  • REKLAMA
  • #3 21356938
    KacperVen
    Poziom 7  
    A można prosić po polsku? 😉
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21356941
    butterfield21
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Panie kolego.

Jak pan nie ma odpowiedniej wiedzy technicznej, to niech się pan nie zabiera za samodzielne naprawy. Dla swojego i innych bezpieczeństwa.
    Pozdrawiam.
  • #5 21356959
    KacperVen
    Poziom 7  
    Może ktoś inny się wypowie, kto pomoże rozwiązać problem. Zakładam, że coś przeoczyłem, ponieważ po przedmuchaniu kurzu na chwilę załapał, i lampa się załączyła i wyświetlał obraz.

Wyczytałem, że koło kolorów powinno mieć na sobię znacznik, aby czujnik zauważał że koło się kręci? Jak wygląda taki marker? I gdzie on się znajduje?
    Bardzo proszę o pomoc
REKLAMA