logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vivitek D912HD - Nie załącza lampy - błąd "Restrike lamp fail 1"

Clash666 12 Cze 2016 01:11 1647 0
REKLAMA
  • #1 15736672
    Clash666
    Poziom 1  
    Witam!
    Byłbym niezmiernie wdzięczny za podpowiedź w następującym temacie:

Projektor współpracował z drukarką 3D. Pracował w dość ciężkich warunkach (kurz, osad z ogrzewania nagrzewnicą gazową itp.).
    Na dodatek na samym początku przygody z drukowaniem wydarzył mi się wypadek - projektor przez moją głupotę został zalany od strony optyki żywicą utwardzaną w UV. Po 2 tygodniach (dosłownie!) czyszczenia, włącznie z rozebraniem optyki na części pierwsze, dopieszczaniem każdej soczeweczki, wypłukiwaniem za pomocą alkoholu resztek żywicy z każdego zakątka projektora udało mi się go poskładać do kupy i... zadziałał od pierwszego włączenia! I tak pracował wiernie 2 lata prawie bez przerwy po kilka godzin dziennie. Dodam, że w międzyczasie wymieniłem żarówkę, bo po ok 600 godzinach pracy dość wyraźnie spadła jej moc (co miało wpływ na drukowanie). Tyle tytułem przydługiego wstępu...

Tak jak wspomniałem na początku projektor pracował w dość ciężkich warunkach, i optyka w końcu wymagała wyczyszczenia (drobinki kurzu pomiędzy soczewkami i osady od gazu itp). Rozebrałem go więc znów na części pierwsze i przeczyściłem dokładnie to co chciałem. Po złożeniu tym razem nie chciał odpalić... To były chyba pierwsze objawy tego co wydarzyło się później:( Nauczony doświadczeniem, ponowiłem operację - czyli rozebrałem i złożyłem ponownie. I... Sukces!!! Odpalił normalnie, zabrałem się za drukowanie i tak po całym dniu intensywnego użytkowania.... lampa zgasła, projektor wywalił błąd:

"Restrike lamp fail 1". (5+12 mignięć diod projektora)

Zasilanie jakby działa, projektor się załącza, zaczynają chodzić wiatraczki, ale do zapłonu żarówki nie dochodzi. Projektór ponawia próby kilka minut i po tym czasie zaczynają migać diody sygnalizujące błąd. Zarówka ani drgnie, więc wnioskuje, że chodzi o problem z jej zapłonem...

Postanowiłem zacząć zabawę od nowa, rozebrałem projektor, posprawdzałem wtyki, przedmuchałem, obejrzałem i... NIC:(. Objawy jak wyżej, brak zapłonu lampy.

Mam jedno podstawowe pytanie - co może oznaczać error "Restrike lamp fail 1"? Google mi nie podpowiedział. Gdzie szukać przyczyny? Zasilanie, balast? Czuje się silny z mechaniki, elektronika nie jest moją mocną stroną... Proszę! Pomożecie?
  • REKLAMA
REKLAMA