logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić hard tuning odkurzacza z biedry - wymiana silnika na wiele mocniejszy?

Kacpeerso11 21 Gru 2024 01:20 378 5
  • #1 21356970
    Kacpeerso11
    Poziom 8  
    Tuning odkurzacza akumulatorowego - wymiana silnika na mocniejszy.
    Nominalnie w odkurzaczu jest silnik zasilany akumulatorem 22,2 V i 1200 obr/min.
    Planuję włożyć silnik ze szlifierki oscylacyjnej zasilanej aku 18 V i obroty 18000 obr/min.
    Problem mam z turbinką i całą jej obudową, tzn. jest ona wykonana z cieniutkiej blachy alu i obawiam się, że przy wysokim momencie obrotowym rozsypie się na drobne. Czy ktoś ma jakiś pomysł, jak zrobić taki system ssący?
    Proszę nie doszukiwać się tutaj sensu ani logiki, bo robię to dla zabawy i eksperymentu. Odkurzacz pionowy Hoover kosztował ok. 100 zł i był kupiony właśnie dlatego, że tyle kosztował na jakiejś promocji. Silnik, który chcę wrzucić, to rs-7555-18v. Z góry dziękuję za porady i dyskusje, bo zawsze coś mnie zainspiruje albo naprowadzi.
    Mój pomysł może i jest głupi, ale jeśli coś jest głupie i działa, to nie jest głupie.
  • #2 21357055
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6091
    Kacpeerso11 napisał:
    Czy ktoś ma jakiś pomysł, jak zrobić taki system ssący?

Tak, ale najpierw musisz zbudować wyważarkę. przy 18000 RPM wszystko się rozleci jak będzie niewyważone. Kiedyś robiłem własne eksperymentalne wirniki i niewyważenie było głównym problemem.
    Wskazane jest zbudować wirnik z
    Kacpeerso11 napisał:
    z cieniutkiej blachy alu

Bo jak masa będzie mała, to już na początku zanim zabierzesz się do wyważania, niewyważenie będzie mniejsze.

Kacpeerso11 napisał:
    przy wysokim momencie obrotowym...
    Tu nie ma i nie powinno być wysokiego momentu.

Jeśli nie planujesz budowy wyważarki to zacznij eksperymenty od tego co masz, albo szukaj czegoś gotowego z demontażu innego odkurzacza.

Kacpeerso11 napisał:
    Odkurzacz pionowy Hoover kosztował ok. 100 zł i był kupiony właśnie dlatego, że tyle kosztował na jakiejś promocji.
    Co z tego że tanio, jeśli jest tak kiepsko że nie da się poprawić?

Kacpeerso11 napisał:
    1200 obr/min.
    Wątpliwe, tyle to mają ciche, wolnoobrotowe wentylatory.
  • #3 21357513
    Kacpeerso11
    Poziom 8  
    Silniczek nominalny ma w specyfikacji podane 1200 obr/min. Nie chodzi głośno no i ciągnie jak moja stara z migreną. Sama obudowa i szczotka są jak na tą cenę wyjątkowo solidne. Ogólnie to tutaj bardziej chodzi o spróbowanie czy się uda i o zabawę. Żona ma Dysona za którego jeszcze płacimy raty, bo był drogi jak diabli, a ja uważam, że wart jest nie więcej niż ten z biedry i chcę trochę z przekory pokazać, że nie trzeba wydać kilku tysięcy. Silnik który wyjąłem ze szlifierki rotacyjnej Graphite ma regulację trzystopniową i jest dosyć mocny, a tylko jest troszkę większy. Nie mam pomysłu jak spróbować z oryginalną turbiną, bo jest różnica w grubości ośki. Oryginalna jest cieniutka, ok. 1,5 mm, a docelowa ma ponad 3-4 mm.
  • #4 21357550
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6091
    Kacpeerso11 napisał:
    Silniczek nominalny ma w specyfikacji podane 1200 obr/min.
    Może zgubili jedno zero. Jakby to była jakaś wyjątkowa konstrukcja na takie niskie obroty to na użycie jej przy 18kRPM bym nie liczył. Ale jeśli to jest 12kPRM to niewielka różnica i może zadziałać.

Kacpeerso11 napisał:
    Żona ma Dysona za którego jeszcze płacimy raty bo był drogi jak diabli a ja uważam że wart jest nie więcej niż ten z biedry i chcę trochę z przekory pokazać że nie trzeba wydać kilku tysięcy.
    Możesz kupić modelarski wentylator tunelowy.
    Możliwe, że stosunek jakości do ceny nie jest powalający, jednak trafiłeś na dziedzinę gdzie bez warsztatu niewiele zrobisz.

Kacpeerso11 napisał:
    Oryginalna jest cieniutka, ok. 1,5 mm, a docelowa ma ponad 3-4 mm.