logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Tchibo Cafissimo 288032 – przerywa operacje po 15 s, migające diody

testowy119 22 Gru 2024 03:56 795 3
REKLAMA
  • #1 21358207
    testowy119
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Dość leciwy Tchibo Cafissimo Classic typ: 288032
    Włącza się poprawnie, rozgrzewa, ale ciągle miga 3 razy co 3 sekundy dioda sygnalizująca potrzebę odkamieniania.
    Przy próbie odkamieniania zaczyna prace, przelewa gorącą wodę przez puste gniazdo kapsułki i po około 15-20 sekundach zaczynają migać wszystkie diody i zatrzymuje się.
    Przy próbie zrobienia kawy podobnie, leci gorąca woda do filiżanki przez 15-20 sekund i zatrzymuje się + migające diody - efekt jak wyżej.
    Przy próbie odpowietrzenia i przetłoczenia przez dyszę do spieniania również leci tam gorąca woda przez 15-20 sekund i ten sam efekt jak wyżej.
    W skrócie - przerywa chyba każdą możliwą operację po 15-20 sekundach i włącza wszystkie diody.

Widok panelu kontrolnego ekspresu Tchibo Cafissimo Classic z migającymi diodami.

Kontaktron przy zbiorniku z wodą sprawny - testowałem, przykładałem magnes, mostkowałem przewody - bez zmian.
    Wężyki drożne. Grzałka sprawna.
    Przepływy wszystkie prawidłowe - nic nie ucieka do tacki ociekowej.
    Na PCB wizualnie nie widać żadnych uszkodzeń, kondensatory ok, bezpiecznik ok.

Moje wątpliwości:
    Jeśli od kapsułki do elektrozaworu jest drożne, a elektrozawór wyłączony ma połączenie z tacką ociekową, więc po jego włączeniu skoro leci woda na kapsułkę znaczy chyba że elektrozawór jest w pełni sprawny.
    Przy grzałce są dwa niezależne bezpieczniki termiczne - na zimnej grzałce oba mają przejście, więc zakładam że są ok, czy taki element może popsuć się i wcześniej rozpinać obwód?

Przeszukałem wszystkie tematy na forum dotyczące Cafissimo i nie znalazłem nic, co by mi pomogło.
    Czy jest coś, co warto sprawdzić? Oprócz czujników poziomu wody są jakieś popularne usterki tego modelu?
  • REKLAMA
  • #2 21491756
    se76
    Poziom 1  
    >>21358207 i co, udało się naprawić? Mam ten sam problem.
  • REKLAMA
  • #3 21492022
    testowy119
    Poziom 10  
    >>21491756
    Tak, problem leżał w przepływomierzu który zacinał się. Jest to pierwszy element od razu za zbiornikiem wody. Zmierzyłem (3 piny: 5V, GND i analogowe wyjście 0-5V, które w zależności od obrotów i pracy pompki powinno płynnie zmieniać się). Rozebrałem, wyczyściłem, przepolerowałem i złożyłem. Działa już bez problemu kilka miesięcy.
  • #4 21721628
    testowy119
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany
REKLAMA