logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amplituner Onkyo TX RS577, poszukiwany wsad do flash 29AL016, brak dźwięku w kanałach.

michas 22 Gru 2024 18:59 444 11
REKLAMA
  • #1 21359088
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Witam forumowiczów, poszukuje wsad do flash q282 amplitunera Onkyo TX RS577.

Procesor: DSP TMS320D788E001BRFP.
    Pamieć flash: 29AL016.

Przy wyświetleniu wersji firmware mam D:???????? i cisza w głośnikach - końcówki sprawne.
    Może macie w swoich czeluściach. :)
    Tak wygląda płytka DSP:

Płytka DSP amplitunera Onkyo TX RS577 z widocznym procesorem DSP TMS320D788E001BRFP i układami scalonymi.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.
    Michał
  • REKLAMA
  • #2 21359191
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Czas pracy jaki? Elektrolity sprawdzone? Miałem sztuki, które bez ingerencji z softem grały ponad 50 tys godzin. Płyta nie wygląda jakby tyle przepracowała.
  • #3 21359394
    michas
    Poziom 23  
    Wymieniłem C276 220 µF/4 V, faktycznie miał 130 µF i 4 Ωesr, ale po wymianie to samo. Pozostałe na płycie DSP (mierzyłem bez wylutowania i są OK). Jeszcze je wylutuje i sprawdzę, ostatnio pomiar przy wlutowanych zapędził mnie w kozi róg. :)

Przewlekane wylutowałem i zmierzyłem, są w normie. Natomiast na gałęzi 1,2 V mam rezystancje 80 Ω, ale na tak niskim napięciu, to może być prawidłowo, prawdopodobnie zasilanie rdzenia procesora.

Sprawdziłem napięcie na TP40, ale jest równe 1,2 V.

Przy czyszczeniu z kurzu na płytce dsp przy nóżkach flasha (2 3 nóżki) 29AL016 była korozja, być może kiedyś do amplitunera mogła się dostać niewielka ilość wilgoci przelutowałem, ale nic to nie dało. Podejrzewam wsad, pytanie czy od TX RS607 będzie pasować. Procesor ten sam, pamieć ta sama, to jest szansa.
    Pozdrawiam.
    Michał

Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #4 21362095
    michas
    Poziom 23  
    Wylutowałem kondensatory z płyty DSP, które nie dawały jednoznacznych pomiarów w obwodzie. Oczywiście wszystkie były wyschnięte. Wymiana na nowe nie zmieniła sprawy. Także przeprogramowałem pamięć wsadem od tx sr607, ale nic to nie dało dalej mam D:???????

Widzę także,że tuner nie zawsze odbiera stację, nie zatrzymuje się, a jak wstroję ręcznie częstotliwość stacji wyłączę do stby i włączę z powrotem to wtedy wskakuje tuned i RDS i odbiera.
    Widzę, że to jest jakiś głębszy problem, być może z filtracją zasilania.

Pozdrawiam
    Michał
  • #5 21362143
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Nie sądzę, żeby to było problemem. Ja takich nigdy nie znalazłem. Zazwyczaj problem???? jest na płycie hdmi, ale co w tej płycie jest to nie wywróżę.
  • #6 21364259
    michas
    Poziom 23  
    Witam walczę dalej z tematem tego amplitunera zrobiłem zdjęcia wyświetlacza może ktoś je zinterpretuje np zastanawiające jest to ,że nie pokazuje wersji firmware ale pokazuje status DSP widoczny na pierwszej fotce
    Wyświetlacz amplitunera pokazujący różne informacje dotyczące dźwięku i odtwarzania. Wyświetlacz amplitunera pokazujący status DSP z cyframi i zerami. Wyświetlacz amplitunera z oznaczeniem DSP i cyfrą 5 oraz ciągiem zer. Wyświetlacz amplitunera pokazujący czas i status DSP. Wyświetlacz amplitunera z nieczytelnym statusem DSP. Wyświetlacz amplitunera pokazujący status DSP z cyfrą 2. Wyświetlacz amplitunera pokazujący numer 4 i ciąg zer z oznaczeniem DSP. Wyświetlacz amplitunera pokazujący status DSP, temperaturę 25°C i inne ustawienia. Wyświetlacz amplitunera z informacją o wersji DSP. Wyświetlacz amplitunera pokazujący status DSP z cyfrą 1 i zerami. Wyświetlacz amplitunera pokazujący status DSP z wartością 0000000000. Wyświetlacz amplitunera z widocznym statusem DSP i cyframi 0-000070000000.
    Pytanie czy bez prawidłowego działania DSP powinny działać analogowe wejścia stereo, bo u mnie jest totalna cisza, a sygnał analogowy powinien przechodzić przez selektor wejść przedwzmacniacz i do wzmacniacza mocy, tyle ze ustawienia głośności barwy itp są ustalane z części cyfrowej.
    Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #7 21364274
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Czyli jest problem z dsp lub okolicami, czyli pamięcią lub pamięcią tymczasową. Dsp nie kończy procesu wczytywania. Może droga z softem była poprawna tylko źle zaprogramowałeś. Ten układ jest innego typu i zależy jaki programator do tego użyłeś.
  • #8 21364301
    michas
    Poziom 23  
    Flash to 29AL016 spansion na schemacie widnieje, że odpowiednikiem jest 29LV160. Taką pamięć wybrałem, programowałem programatorem EZO-flash - weryfikacja przeszła poprawnie , tylko pytanie czy wsad poprawny, bo od amplitunera tx-sr607. Może masz poprawny wsad do 577 ?
    Aha jeszcze zapomniałem dopisać ,że przy odczycie statusu czwórka po ukośniku i zerach (/004) delikatnie miga a po chwili zaświecają się czerwone ikonki i migają. Czerwona ikonka muting świeci się na stałe.
    EDIT: ta 4 na końcu statusu (0A48K0N/004?x4) oznacza (z tego co rozkminiłem) który układ powoduje błędy i wprowadza całkowity muting! Wychodzi na to że jak jest 4 problemy są z układem DSP. Pytanie czy jest to kwestia samego procesora czy firmware'u.

Pozdrawiam
    Michał
  • #9 21388563
    michas
    Poziom 23  
    Witam ponownie, przyszedł procesor DSP z Chin. Przeprogramowałem pamięć oryginalnym wsadem wlutowałem wymieniłem procesor. Pojawiła się wreszcie (przy display+standby, potem +) wersja softu DSP. Pojawił się także dźwięk na razie sprawdzałem na kanałach frontowych. Lecz jak już wspominałem zostały problemy z tunerem. za pierwszym razem jak włączyłem dostroił się złapał stacje palił się wskaźnik stereo odbierał RDS, natomiast po naciśnięciu setup i poprzyciskaniu góra dół i ponowna próba automatycznego dostrojenia do stacji już nie zadziałała, częstotliwość leci w kółko (prawdopodobnie głowica nie jest przestrajana). Czasami sytuacja się zmienia po przełączeniu w stby i włączeniu, dostroi do stacji odbiera odbiera RDS ale stereo już nie. Pierwsza myśl ,że zakłócone zasilanie głównego procesora lecz sprawdzam miernikiem i ewidentnego winowajcy w postaci kondensatora nie znalazłem. Może coś zasugerujecie.
    Dziękuję i pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #10 21388690
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Słaby sygnał lub antena ze zwarciem lub kabel. Podłącz tylko kawałek druta do bolca w gnieździe.
  • #11 21388809
    michas
    Poziom 23  
    Dzięki, oczywiste sprawy sprawdzam od razu żeby Wam nie zawracać głowy :) .
    Wymieniłem kondensatory w linii zasilania sekcji tunera, teraz stabilnie odbiera wszystkie stacje.
    Być może na całą sprawę niestabilności działania tunera miało to że płytka DSP i HDMI nie była przykręcona do tylnej ścianki i mogła mocno siać zakłóceniami.
    Jutro sprawdzę dekodowanie DD i DTS.

Pozdrawiam
    Michał
  • #12 21389929
    michas
    Poziom 23  
    W moim przypadku okazało się ,że uszkodzeniu uległ procesor DSP wymieniłem także uszkodzone kondensatory na płycie hdmi/dsp oraz w gałęzi zasilania tunera (problemy z odbiorem stacji radiowych)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wsadu do pamięci flash 29AL016 amplitunera Onkyo TX RS577, który nie wydaje dźwięku, mimo że końcówki mocy są sprawne. Po wymianie kondensatora C276 oraz pomiarach napięć na płycie DSP, użytkownik podejrzewa problem z oprogramowaniem lub samym procesorem DSP. Wymiana pamięci na wsad z modelu TX SR607 nie przyniosła poprawy, a problemy z tunerem również się pojawiły. Po wymianie procesora DSP i ponownym zaprogramowaniu pamięci, dźwięk się pojawił, ale tuner nadal ma problemy z odbiorem stacji. Użytkownik wymienił kondensatory w linii zasilania sekcji tunera, co poprawiło stabilność odbioru. Problemy z DSP oraz zasilaniem były kluczowe w diagnozie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA