logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onkyo TX 575 - Problemy z dźwiękiem i DSP, możliwe usterki procesora lub EEPROM

different 15 Cze 2005 23:29 6632 17
REKLAMA
  • #1 1581219
    different
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Czytałem już naprawdę sporo postów na ten temat. Od 2 dni mam u siebie ten właśnie amplituner i troszkę wariuje , a oto objawy :
    - przy włączeniu urządzenie nie od razu słychać dźwięk , trzeba trochę popstrykac selektorem źrodeł i załączać kilka razy głośniki A i B aby usłyszeć dźwięk
    -po 2 - włączenie jakichkolwiek efektów DSP praktycznie zawsze ( bynajmniej do wstępnego rozgrzania urządzenia ) odcina dźwięk w głośnikach ( słychać tylko trzaski przekaźników ).
    - po 3 z tego co wiem przy podłączeniu DVD pod wejście optyczne , urządzenie dekoduje PCM z płyty Audio, ale z DTS-em nie radzi sobie - brak dźwięku
    - po 4 - Czasem , 'przy dobrych wiatrach' działają nawet efekty DSP i generalnie po rozgrzaniu urządzenie ma mnie 'fochów'

Wstępnie wydaje mi się ,że może to być procesor lub pamięć EEPROM .
    Może przelutowanie układów pomogłoby? Posiadam od dzisiaj schemat serwisowy urządzenia. Za co proponujecie zabrać się na początek i ile może kosztować DSP ,albo pamięć ? Dzięki z góry za podpowiedzi .
  • REKLAMA
  • #3 1581871
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Na 100% pamieć może pomorze przelutowanie zdejmij z nóżek ładunki lub jej wymiana ,zobacz czy nie masz zimnych lutów na przekaźnikach wszystkich,kiedys walczyłem z takim Onkyo.
  • REKLAMA
  • #4 1583670
    different
    Poziom 15  
    Widać ,że sprzęt już był naprawiany - zimne luty na płycie DSP , poza tym pamieć też była już przelutowywana - luty wyglądają jak po wojnie atomowej - nóżki powykrzywiane... Zmieniłem kondensator ( pourywane nóżki ). Poprawiłem luty na pamięci ,ale nic to nie dało . Zauważyłem jednak pewną ciekawąc rzecz ,a mianowicie kiedy dźwięk już gra - sprzęt może grać w nieskończoność . Natomiast kiedy ucichnie choć na chwilę ( zmiana płyty , lub źródła ) - zaczynają się schody , wtedy trzeba poprzewracać selektorem źródeł i popstrykać włączajac głośniki A i B na przemian , aż do skutku.. zastanawiające.. Jak już ktoś zauważył w poście o podobnym temacie - w serwisie EIC dobrze wiedzą co jest tego przyczyną gdyż od razu podali mi cenę ( do 120 zł )za naprawę. Nie wahałbym się gdyby nie odległość , ja mieszkam na pomorzu , a serwis autoryzowany jest w Warszawie - wysyłka samej płytki DSP też nie wchodzi w grę , gdyż serwisują tylko całe urządzenia ( jak określił to pan z serwisu). A może można dostać gdzieś całą płytę DSP do tego modelu taniej ? Macie jakieś propozycje..?

PS. Czy jest jakiś zamiennik do tej pamięci - nie mogę znaleźć tego ustrojstwa ?
  • REKLAMA
  • #6 1583950
    different
    Poziom 15  
    Dość nietypowa - Sanyo LC372100PT-10 , nie znalazłem nigdzie tego typu pamięci . Może ktoś zna zamiennik jakiś 256kX8 bit , obudowa TSOP32 ?

Ps . ZNalazłem do niego datasheeta ,ale po koreańsku chyba i niewiele się z tego rozczytuję poza parametrami charakterystycznymi i dopuszczalnymi pracy oraz dynamicznymi tego układu .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1584643
    Telo
    Serwisant RTV
    Wysłalem Ci coś na PW.Powodzenia
  • #8 1586477
    different
    Poziom 15  
    Dzięki ogromne za wskazówki i 'materiały' , zapytam jeszcze tylko czy myślicie że to aby na pewno tylko pamięć ? Jeśli tak to zamawiam jutro układzik .. ( dodam tylko,że wycenili w serwisie naprawę tej usterki na ok 120 zł )..
  • #9 1586498
    Telo
    Serwisant RTV
    Z tego co ja słyszałem to najczęsciej wszelakie problemy w TX575 to pamięć,ale może jest na forum ktoś z IEC lub tak jakoś inaczej kto serwisuje na co dzień sprzęt Onkyo w Warszawie.
  • #10 1586702
    serwis_sat
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Wymień pamięć flash i po problemie.
  • #11 1782602
    different
    Poziom 15  
    Pamięć wymieniona! Sprzęt działa prawie poprawnie.. nie wiem jeszcze jak zachowuje się dekoder DD i DTS - czekam na odpowiedni kabel do połączenia z DVD , ale póki co tryby DSP czasem się zawieszają przy przełączaniu ( gdy przełączam z jednego na drugi - pewne z nich są nieaktywne. Ponadto przy wyłączeniu urządzenia w trybie DSP i ponownym włączeniu nic nie słychać -nie załącza stycznik , dopiero po przełączeniu na kolejny tryb procesora dźwięku głośniki załączają się).
  • #12 1875377
    different
    Poziom 15  
    PO podłączeniu amplitunera i DVD kablem optycznym nic nie słychać.. ( konfiguracja obu urządzeń na pewno jest dobra ) . Co dalej zrobić z tym fantem ?
  • #13 2249827
    kuki05
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    JA tez mam ten sprzet tylko ze na kanale A nic nie slychac znow jesli podlacze glosniki pod B gra idealnie! Jaka jest tego przyczyna??
  • #14 2342885
    batic
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Witam

Wejscie coaxial oraz optyczne wchodzi bezposrednio na plytke DSP, na AK4110.
    Kosc AK4526 sie grzeje dosc mocno, procek Crystala tez sie grzeje ale troche mniej i rzecz jasna stabilizator.
    Co do pytania dlaczego gra tylko i wylacznie kanal B to przewaznie winna jest plytka DSP a przewaznie flash LC3721. Czasami tez siada switch lc4966 oraz uklad mutingu.

Oto moja odpowiedz na poprzednie zapytania na forum.

W moim przypadku narazie lezy kosc flash - po wymianie pojawia sie normalny dzwiek w sluchawkach oraz szum koncowki w kanalach A. Grzebie dalej. Poinformuje o wynikach. (serwisowka rozwiazuje 50% problemow :>)

Pozdrawiam

Dodano po 13 [minuty]:

Aha, co do braku dzwieku u kolegi different to przyczyna moze byc zla konfiguracja trybu pracy kanalu DVD. Amplituner umozliwia tryb cyfrowy lub analogowy. Wykonuje sie to z poziomu klawiszologii na amplitunerze.
  • #15 3268013
    papapp
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.

Odnośnie klawiszologi potwierdzam. Trzeba na Front-panel(u) wcisnąć klawisz DIGITAL/ANALOG a następnie poniżej są klawisze ze strzałkami PRESET/MODE ADJ które umożliwiają podpięcie pod każde z urządzeń(DVD/CD/VIDEO1 itd) konkretnego wejścia (OPT1/OPT2/COAX itd). Następne wciśnięcie klawisza DIGITAL/ANALOG pozwala ustalić czy na danym wejściu oczekiwany będzie sygnał analogowy czy optyczny.

Niestety mój Onkyo zamilkł chodził ładnie teraz milczy dlatego potrzebuje do niego serwisówki. Z góry dziękuję.

papapp
  • #16 3270232
    Telo
    Serwisant RTV
    Po co Ci serwisówka do wymiany
    Sanyo LC372100PT-10
  • #17 3495451
    different
    Poziom 15  
    Wszelkie ustawienia przejrzałem już dawno ,więc nie tu leży problem.. Po kilku miesiącach działania trybów DSP wszystko padło na nowo... Teraz mogę słuchać tylko przez wejście multi lub inne ,ale z wykorzystaniem załączonych gniazd A+B... Odpowiedzialna za to jest na pewno płyta DSP ,ale jak mniemam nie sama pamięć (po wymianie tryby DSP działały,ale wejścia cyfrowe dalej milczały).
  • #18 20400852
    bart289
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam. Czy wystarczy wymienić pamięć czy trzeba ją programować?
    Od jakiegoś czsu walczę z tym amplitunerem. Pojawił się kolejny problem. Przy przełączaniu źrodła sygnału pojawia się trzask w głośnikach i wyłącza się amplituner. Po załączeniu działa ale przy kolejnej próbie przełączenia źródła na inne znów trzask i protect. Wyjąłem płytkę selektora i dalej to samo ( podejrzewałem sam selektor). Skąd te trzaski ?

Dodano po 5 [minuty]:

Kolejne pytanie. Wypalił się kondensator C7002 0,1F 5,5V. Czy mógłby mieć wpływ na prawidłowe działanie? Czy można go zastąpić zwykłym elektrolitem o mniejszej pojemności?

Dodano po 55 [sekundy]:

Kolejne pytanie. Wypalił się kondensator C7002 0,1F 5,5V. Czy mógłby mieć wpływ na prawidłowe działanie? Czy można go zastąpić zwykłym elektrolitem o mniejszej pojemności?

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Onkyo TX-575 wykazuje problemy z dźwiękiem i funkcjonowaniem efektów DSP, objawiające się opóźnionym pojawianiem się dźwięku po włączeniu, wyłączaniem dźwięku przy aktywacji DSP, brakiem obsługi dźwięku DTS z wejścia optycznego oraz niestabilnością działania po rozgrzaniu urządzenia. Główne podejrzenia dotyczą uszkodzeń pamięci EEPROM (model Sanyo LC372100PT-10, obudowa TSOP32) oraz płyty DSP. Wymiana pamięci flash okazała się skuteczna w częściowym rozwiązaniu problemów, jednak nadal występują zawieszania trybów DSP i problemy z cyfrowymi wejściami audio. Zalecane jest sprawdzenie i przelutowanie zimnych lutów, szczególnie na płycie DSP i przekaźnikach, a także kontrola kondensatorów (np. C7002 0,1F 5,5V). Konfiguracja trybów cyfrowych i analogowych na panelu amplitunera ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego działania wejść optycznych i coaxial. W serwisie naprawa usterki pamięci wyceniana jest na około 120 zł, jednak wymiana i programowanie pamięci może być wykonana samodzielnie. Problemy z kanałem A (brak dźwięku) mogą wynikać z uszkodzeń płyty DSP lub elementów takich jak układ mutingu i switch LC4966. Wskazane jest dalsze diagnozowanie płyty DSP oraz ewentualna wymiana układów scalonych odpowiedzialnych za dekodowanie i sterowanie dźwiękiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA