logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak sparować kamery IP Hikvision z rejestratorem Hilook? Instrukcja krok po kroku

marcinos1993 23 Gru 2024 11:17 1356 8
  • #1 21359725
    marcinos1993
    Poziom 2  
    Witam,

dostałem w spadku 3 kamery IP Hikvision (niestety, żadnej dokumentacji) i mam je sparować z nowym rejestratorem Hilook.

Pomoc krok po kroku by się przydała. Zbliżenie na kamerę IP Hikvision z widoczną etykietą modelu DS-2CD-1621FWD-IZ.
    AI: Czy możesz podać dokładne modele kamer Hikvision, które posiadasz?
    DS-2CD-1621FWD-IZ
    AI: Jaki jest model Twojego rejestratora Hilook?
    NVR-8CH-H 8x POE HiLook
    Załączniki:
    • Jak sparować kamery IP Hikvision z rejestratorem Hilook? Instrukcja krok po kroku hikvision.jpeg (275.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 21359820
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 966
    Poe więc muszą mieć rejestrator z PoE lub własne PoE z rozdzieleniem na lan.
    Hasło, usera i adres Ip musisz znać czy mają na stałe czy zmienne IP wpisane dla każdej z nich.
    Mac adress mają na nalepkach więc można ich poszukać w sieci lokalnej po IP i Mac-adresie.
    Dodajesz je do rejestratora wpisując IP ,usera ,Hasło i działają.

Dodano po 3 [minuty]:

Informacje techniczne dotyczące kamery sieciowej i jej specyfikacji.

Dodano po 2 [minuty]:
    ONVIF REJESTRATOR MUSI OBSŁUGIWAĆ.

Jak nie znasz haseł musisz je resetować do fabrycznych.
  • #3 21359867
    marcinos1993
    Poziom 2  
    dzieki za szybką odp, spróbuje później
  • Pomocny post
    #5 21360016
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    k45i89o98j66 napisał:
    Poe więc muszą mieć rejestrator z PoE lub własne PoE

Przecież kamery może zasilić 12 V.
  • Pomocny post
    #7 21360085
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    k45i89o98j66 napisał:
    można ale po co?

A no np. po to żeby nie zmieniać rejestratora który nie posiada PoE, nie kupować switcha z PoE, powodów może być wiele, ale faktem jest że jest alternatywa, zasilanie PoE lub po przez zasilacz 12 V.
  • #8 21360572
    marcinos1993
    Poziom 2  
    Działa!!!

Co zrobiłem w kilku krokach:

Znalazłem zasilacz 12V.
    Trzymając przycisk reset na kamerze, dałem jej zasilanie i trzymałem przycisk około 20-30 sekund, a następnie puściłem. Następnie podłączyłem kablem do routera i sprawdziłem jakimś IP SZUKACZEM numer i pyk screenik. Następnie odłączyłem zasilanie 12V i podłączyłem kamerę do gniazda POE przy rejestratorze. Odnalazłem w ustawieniach rejestratora HILOOK opcję danego gniazda, wpisałem wcześniej zapisane IP, zamiast ONVIF zaznaczyłem HIKVISION i ręczne ustawienia zamieniłem na PLUG and PLAY. I niby działa.

Pierwszy raz się pytam o coś na elektrodzie i szczerze powiem, nie spodziewałem się tak szybkiego rozwiązania, a także chęci pomocy.

Pozdrawiam
  • #9 21360607
    marcinos1993
    Poziom 2  
    Wszystko opisane post powyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał instrukcji dotyczącej sparowania kamer IP Hikvision z rejestratorem Hilook. Otrzymał pomoc w postaci kroków, które obejmowały: upewnienie się, że rejestrator obsługuje PoE, znajomość adresów IP oraz haseł do kamer, a także możliwość resetowania kamer do ustawień fabrycznych w przypadku braku haseł. Użytkownik z powodzeniem zresetował kamery, podłączył je do routera, a następnie do rejestratora Hilook, konfigurując ustawienia na HIKVISION i PLUG and PLAY. Cały proces zakończył się sukcesem, a użytkownik wyraził wdzięczność za szybką pomoc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA