logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd 41 (Kernel-Power) na nowym komputerze - jak go naprawić?

dzban339 23 Gru 2024 16:49 963 7
REKLAMA
  • #1 21360126
    dzban339
    Poziom 3  
    błąd 41 (kernel_power) nowy komputer

Złożyłem sobie tydzień temu nowy komputer do gier, przez praktycznie cały czas działa normalnie, ma niskie temperatury itp., jednak po około 5-30 minutach grania w Wiedźmina, Cyberpunka i GTA samoistnie się wyłącza, jednakże wszystkie wentylatory (prócz GPU) chodzą dalej. Mija tak parę minut i komputer się uruchamia, wszystkie programy są wyłączone, zupełnie tak, jakby go normalnie uruchomić ponownie. Po zaobserwowaniu problemu zaktualizowałem BIOS oraz dokupiłem lepsze chłodzenie procesora, bo przy dedykowanym miał praktycznie zawsze powyżej 50°C podczas braku jakiejkolwiek aktywności. Obecne temperatury procesora pod maksymalnym obciążeniem to około 76°C. GPU pod obciążeniem ma w hotspocie około 82°C, a ogółem około 55-60°C. Wyłączyłem w wierszu poleceń hibernację i automatyczne wyłączanie komputera. Problem jednak nadal występuje. Myślałem, że to wina karty graficznej, więc sprawdziłem działanie komputera na innej karcie, efekt ten sam. Zrobiłem test OCCT i według niego wnioskuję, że mam jeszcze spory zapas mocy.

Specyfikacja:
    Płyta główna: MSI B550 Gaming Plus
    Procesor: Ryzen 5 5600
    Karta graficzna: Radeon RX 7600 XT 16GB, testowałem także z GTX 1060 3GB
    Kości RAM: DDR4 3600MHz dwie sztuki po 8GB, działają poprawnie w dual-channel
    Dyski:
    SSD NVMe 1TB (systemowy)
    SSD NVMe 500GB,
    HDD laptopowy 500GB
    HDD laptopowy 320GB
    HDD laptopowy 250GB
    Zasilacz: Vita GM (650W 80Plus Gold)

Testy wykonywane w Kombustorze (z obiema kartami graficznymi)
    Karta graficzna (RX) zużycie maksymalne w zaokrągleniu 330W, GTX miał 130W
    Procesor zaokrąglając 85W
    Więc mam około tych 250W zapasu na chłodzenie i peryferia.

Podczas tych testów komputer też się wyłączał po około 5-10 minutach. Po wyłączeniu się komputera wyłączyłem dodatkowo zasilacz, a po ponownym włączeniu płyta każdorazowo wskazuje błąd CPU

AI: Jaki system operacyjny i wersja są zainstalowane na komputerze?
    Windows 11 Home najnowsza aktualizacja
    AI: Czy w podglądzie zdarzeń systemu Windows są inne błędy lub ostrzeżenia oprócz błędu Kernel-Power 41?
    Innych błędów krytycznych nie było
  • REKLAMA
  • #2 21360293
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    dzban339 napisał:
    DDR4 3600MHz dwie sztuki po 8GB, działają poprawnie w dual-channel

Sprawdź na każdym module oddzielnie?

To są takie same moduły?
  • REKLAMA
  • #3 21360327
    dzban339
    Poziom 3  
    >>21360293
    Tak, kupiłem pakiet, już sprawdzałem, i nic nie działa, odpalone są przez A-XMP
  • #4 21360339
    Kasek21
    Poziom 43  
    A bez profilu A-XMP też są takie kwiatki?
  • #5 21360445
    dzban339
    Poziom 3  
    Tak, niestety

Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

>>21360293
    Tak, kupiłem pakiet, już sprawdzałem, i nic nie działa, odpalone są przez A-XMP
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21360895
    Kasek21
    Poziom 43  
    No to trzeba sprawdzać drogą eliminacji: zasilacz, płyta/procesor.

Jak nie masz części/nie chce Ci się bawić to oddać komputer do serwisu.
  • #7 21361239
    dzban339
    Poziom 3  
    Zamawiałem z xkomu, więc mam jeszcze gwarancję na części, nie będę pakował pieniędzy w naprawę sprzętu kupionego niespełna tydzień temu. Drogą eliminacji doszedłem do tego, że to albo płyta, albo zasilacz, bo software się zgadza. Zadzwoniłem do serwisu od xkomu, gdzie próbowano mi wmówić, że spaliłem zasilacz zbyt mocną kartą, do czego notabene przy sprawnym zasilaczu nie miałoby prawa dojść. Ale jak powiedziałem, że kupiłem według polecenia od jednego z pracowników, to uległ. Wymianę mam umówioną na sobotę, mam nadzieję, że to faktycznie ten zasilacz. Jak problem się rozwiąże, to zamknę temat.
  • REKLAMA
  • #8 21366694
    dzban339
    Poziom 3  
    Oddałem zasilacz na gwarancję, miał wadliwy kondensator, więc źle podtrzymywał napięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z błędem 41 (Kernel-Power) na nowym komputerze do gier, który wyłącza się po 5-30 minutach grania w wymagające tytuły, takie jak Wiedźmin, Cyberpunk i GTA. Po aktualizacji BIOS-u i wymianie chłodzenia procesora, problem nadal występuje. Użytkownik sprawdził działanie komputera z inną kartą graficzną, co nie przyniosło poprawy. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zasilacza oraz płyty głównej. Użytkownik potwierdził, że zasilacz był wadliwy, co zostało potwierdzone przez serwis, a wymiana zasilacza rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA