błąd 41 (kernel_power) nowy komputer
Złożyłem sobie tydzień temu nowy komputer do gier, przez praktycznie cały czas działa normalnie, ma niskie temperatury itp., jednak po około 5-30 minutach grania w Wiedźmina, Cyberpunka i GTA samoistnie się wyłącza, jednakże wszystkie wentylatory (prócz GPU) chodzą dalej. Mija tak parę minut i komputer się uruchamia, wszystkie programy są wyłączone, zupełnie tak, jakby go normalnie uruchomić ponownie. Po zaobserwowaniu problemu zaktualizowałem BIOS oraz dokupiłem lepsze chłodzenie procesora, bo przy dedykowanym miał praktycznie zawsze powyżej 50°C podczas braku jakiejkolwiek aktywności. Obecne temperatury procesora pod maksymalnym obciążeniem to około 76°C. GPU pod obciążeniem ma w hotspocie około 82°C, a ogółem około 55-60°C. Wyłączyłem w wierszu poleceń hibernację i automatyczne wyłączanie komputera. Problem jednak nadal występuje. Myślałem, że to wina karty graficznej, więc sprawdziłem działanie komputera na innej karcie, efekt ten sam. Zrobiłem test OCCT i według niego wnioskuję, że mam jeszcze spory zapas mocy.
Specyfikacja:
Płyta główna: MSI B550 Gaming Plus
Procesor: Ryzen 5 5600
Karta graficzna: Radeon RX 7600 XT 16GB, testowałem także z GTX 1060 3GB
Kości RAM: DDR4 3600MHz dwie sztuki po 8GB, działają poprawnie w dual-channel
Dyski:
SSD NVMe 1TB (systemowy)
SSD NVMe 500GB,
HDD laptopowy 500GB
HDD laptopowy 320GB
HDD laptopowy 250GB
Zasilacz: Vita GM (650W 80Plus Gold)
Testy wykonywane w Kombustorze (z obiema kartami graficznymi)
Karta graficzna (RX) zużycie maksymalne w zaokrągleniu 330W, GTX miał 130W
Procesor zaokrąglając 85W
Więc mam około tych 250W zapasu na chłodzenie i peryferia.
Podczas tych testów komputer też się wyłączał po około 5-10 minutach. Po wyłączeniu się komputera wyłączyłem dodatkowo zasilacz, a po ponownym włączeniu płyta każdorazowo wskazuje błąd CPU
AI: Jaki system operacyjny i wersja są zainstalowane na komputerze?
Windows 11 Home najnowsza aktualizacja
AI: Czy w podglądzie zdarzeń systemu Windows są inne błędy lub ostrzeżenia oprócz błędu Kernel-Power 41?
Innych błędów krytycznych nie było
Złożyłem sobie tydzień temu nowy komputer do gier, przez praktycznie cały czas działa normalnie, ma niskie temperatury itp., jednak po około 5-30 minutach grania w Wiedźmina, Cyberpunka i GTA samoistnie się wyłącza, jednakże wszystkie wentylatory (prócz GPU) chodzą dalej. Mija tak parę minut i komputer się uruchamia, wszystkie programy są wyłączone, zupełnie tak, jakby go normalnie uruchomić ponownie. Po zaobserwowaniu problemu zaktualizowałem BIOS oraz dokupiłem lepsze chłodzenie procesora, bo przy dedykowanym miał praktycznie zawsze powyżej 50°C podczas braku jakiejkolwiek aktywności. Obecne temperatury procesora pod maksymalnym obciążeniem to około 76°C. GPU pod obciążeniem ma w hotspocie około 82°C, a ogółem około 55-60°C. Wyłączyłem w wierszu poleceń hibernację i automatyczne wyłączanie komputera. Problem jednak nadal występuje. Myślałem, że to wina karty graficznej, więc sprawdziłem działanie komputera na innej karcie, efekt ten sam. Zrobiłem test OCCT i według niego wnioskuję, że mam jeszcze spory zapas mocy.
Specyfikacja:
Płyta główna: MSI B550 Gaming Plus
Procesor: Ryzen 5 5600
Karta graficzna: Radeon RX 7600 XT 16GB, testowałem także z GTX 1060 3GB
Kości RAM: DDR4 3600MHz dwie sztuki po 8GB, działają poprawnie w dual-channel
Dyski:
SSD NVMe 1TB (systemowy)
SSD NVMe 500GB,
HDD laptopowy 500GB
HDD laptopowy 320GB
HDD laptopowy 250GB
Zasilacz: Vita GM (650W 80Plus Gold)
Testy wykonywane w Kombustorze (z obiema kartami graficznymi)
Karta graficzna (RX) zużycie maksymalne w zaokrągleniu 330W, GTX miał 130W
Procesor zaokrąglając 85W
Więc mam około tych 250W zapasu na chłodzenie i peryferia.
Podczas tych testów komputer też się wyłączał po około 5-10 minutach. Po wyłączeniu się komputera wyłączyłem dodatkowo zasilacz, a po ponownym włączeniu płyta każdorazowo wskazuje błąd CPU
AI: Jaki system operacyjny i wersja są zainstalowane na komputerze?
Windows 11 Home najnowsza aktualizacja
AI: Czy w podglądzie zdarzeń systemu Windows są inne błędy lub ostrzeżenia oprócz błędu Kernel-Power 41?
Innych błędów krytycznych nie było