logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kernel-Power 41 – komputer wyłącza się po 20 minutach gry, jak naprawić?

bartix5578live 28 Kwi 2025 21:45 714 9
REKLAMA
  • #1 21533964
    bartix5578live
    Poziom 3  
    Dzień dobry, mam problem, ponieważ wyskakuje błąd Kernel-Power 41 i mam pytanie, jakbym mógł to naprawić, bo jak wejdę do byle jakiej gry, to po 20 minutach się wyłącza.
    Podgląd zdarzeń systemu Windows z błędem krytycznym Kernel-Power 41 wybranym na liście.
    Zrzut ekranu z Podglądu zdarzeń systemu Windows pokazujący błąd Kernel-Power 41.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21534088
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 187
    To nie przyczyna a skutek, komp się restartuje czy wyłącza? czy na ekranie jest jakiś komunikat czy ekran robi się czarny czy może zatrzymuje się w czasie gry i dopiero restartuje?
    Opisz dokładnie i łopatologicznie.

Pełna specyfikacja komputera, marka podzespołów i zasilacza, cpuz gpuz smart z crystaldiskinfo, wersja systemu?
  • #3 21534159
    bartix5578live
    Poziom 3  
    Podczas gry włącza się na nowo.
    I7-4770
    Płyta Asrock H81M
    GTX 1660 Super MSI Ventus 6 GB
    RAM 16 Kingston
    Zasilacz Thermaltake 500 lub 550 W
    Dysk 1 TB
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21534160
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 921
    bartix5578live napisał:
    mam problem, ponieważ wyskakuje błąd Kernel-Power 41 i mam pytanie, jakbym mógł to naprawić

To tylko komunikat diagnostyczny. Nie jest to przyczyna.
    Poprostu sprzęt nie daje rady z jakiegoś powodu i tak to zgłasza.
    Podaj pełną specyfikację sprzętu.
  • REKLAMA
  • #5 21534192
    bartix5578live
    Poziom 3  
    Dodam do tego, że jest to na Windows 10 Pro.
    Dzieje się już tak od tygodnia, grzać się nie grzeje, bo patrzyłem, też niedawno wymieniałem pastę na Thermal Grizzly Kryonaut i to chłodzenie, co jest wyżej napisane, i tylko jak odpale gry, a wcześniej tak nie było. Sterowniki też zaktualizowałem.

Dodano po 14 [minuty]:

Dodam jeszcze, że mruga z przodu panelu dioda od dysku.

Dodano po 31 [sekundy]:

Najpewniej jest to chyba od dysku.

Dodano po 3 [minuty]:

A to mój dysk w tym komputerze, ale nie wiem, czy to też może być to.
    Oferta zakupu dysku SSD Goodram CX400 Gen.2 1TB w wersji 2,5 SATA III w aplikacji mobilnej.
  • Pomocny post
    #6 21534476
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 921
    bartix5578live napisał:
    Najpewniej jest to chyba od dysku. A to mój dysk w tym komputerze, ale nie wiem, czy to też może być to.

Skąd taki wniosek ?
    Jeśli chcesz pomocy na forum podaj pełną konfigurację PC-ta. Od tego się zaczyna.
  • Pomocny post
    #7 21534934
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 187
    Czekamy na cpuz gpuz smart z crystaldiskinfo + temperatury z hwmonitor, możesz też odpalić furmark,

Na początek połóż komputer na boku i zobacz czy to coś zmieni, wyeliminuje to jedną z możliwych przyczyn - naprężenia na płycie/grafice.
    Dalej będzie ciężko bo jak grafika się przegrzewa to zobaczysz wysokie temperatury w furmarku i będzie reset, można ją przesmarować, mam nadzieję że od nowości ktoś to już robił? Jak smarowanie nie pomoże to seriwis/wymiana.
    Jak nie grafika to obstawiałbym zasilacz albo płytę, bez podmiany zasilacza nie zdiagnozujesz. Napięć bez miernika nie pomierzysz.
    Dysk ssd raczej nie powoduje restartów a zacięcia.
    Czyściłeś sloty pamięci ram? z jedną kością też się restartuje?
  • Pomocny post
    #8 21536731
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5386
    bartix5578live napisał:
    jak wejdę do byle jakiej gry

Byle jakiej, to znaczy jakiej konkretnie?
    Jakie ta gra ma ustawienia, szczególnie ustawienia wideo?
    Gry legalne czy pirackie?
  • #9 21536831
    bartix5578live
    Poziom 3  
    Wszystkie gry mam legalne ze Steama, ale odwiedziłem informatyka i płyta była uszkodzona, a procesor się spalił.

Dodano po 6 [godziny] 49 [minuty]:

Jak coś płytę naprawili a procesor będzię tak sam tyle że nowy i zobaczą czy jest ok
  • REKLAMA
  • #10 21574159
    bartix5578live
    Poziom 3  
    Odałem do informatyka

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu Kernel-Power 41, który powoduje wyłączanie się komputera po około 20 minutach grania. Komputer restartuje się bez komunikatu, ekran robi się czarny. Specyfikacja sprzętu to procesor Intel i7-4770, płyta główna Asrock H81M, karta graficzna MSI GTX 1660 Super Ventus 6 GB, 16 GB RAM Kingston, zasilacz Thermaltake 500 lub 550 W oraz dysk 1 TB. System operacyjny to Windows 10 Pro. Użytkownik wymienił pastę termoprzewodzącą na Thermal Grizzly Kryonaut i zaktualizował sterowniki. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie temperatur podzespołów (np. za pomocą HWMonitor), diagnostykę zasilacza i płyty głównej, testy z jedną kością RAM oraz obserwację zachowania komputera po zmianie położenia obudowy. Dysk SSD raczej nie powoduje restartów. Ostatecznie informatycy stwierdzili uszkodzenie płyty głównej i spalenie procesora, które są prawdopodobną przyczyną problemu. Planowana jest naprawa płyty i wymiana procesora na nowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA