logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor wyłącza się podczas uruchamiania gier, błąd Kernel Power 41 w dzienniku

fabianeeczeq2000 10 Sie 2025 23:03 222 14
REKLAMA
  • #1 21631554
    fabianeeczeq2000
    Poziom 3  
    Monitor się wyłącza, gdy włączam grę. Gdy używam przeglądarki itp., np. filmy, to nic się nie dzieje, ale gdy włączę wymagającą grę, to monitor się wyłącza. W dzienniku zdarzeń pokazuje błąd Kernel Power 41.

CPU Ryzen 7 5800X3D
    RAM Lexar 32 GB 6000 CL30 Ares RGB
    GPU XFX Radeon RX 7900 XT Swift Gaming
    Zasilacz FSP/Fortron VITA GM 850 W 80 Plus Gold ATX 3.1
  • REKLAMA
  • #2 21631985
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    fabianeeczeq2000 napisał:
    Monitor się wyłącza, gdy włączam grę.

Wygląda na problem z zasilaczem/grafiką. Trzeba podmieniać po kolei podzespoły, na początek zasilacz.
    Nie podałeś specyfikacji komputera, więc nie wiemy o jakim sprzęcie piszemy.
  • #3 21631994
    fabianeeczeq2000
    Poziom 3  
    Napisałem już.
  • REKLAMA
  • #4 21632037
    ArturJK
    Poziom 39  
    Napisałem juz

Nowe podzespoły, komputer był składany samodzielnie czy przez kogoś? Problem występuje od chwili złożenia, czy pojawił się nagle? Napisz coś więcej, bez potrzeby ciągnięcia za język.
  • #5 21632050
    fabianeeczeq2000
    Poziom 3  
    @ArturJK >>21632037
    Ogólnie komputer zamówiłem przez x-kom z opcją montażu przez nich. Kartę graficzną wkładałem samodzielnie. Problem występuje chyba od chwili zakupu, tylko występował rzadziej. Od dzisiaj problem jest już tak duży, że jak włączyłem dzisiaj komputer, to nic się nie wyświetla na monitorze i nic nie mogę zrobić.
  • #6 21632080
    ArturJK
    Poziom 39  
    ze jak włączyłem dzisiaj komputer to nic sie wyświetla w monitorze i nic nie mogę zrobić

Jeśli monitor i przewód są sprawne, symptomy wskazują na problem z kartą graficzną, lub zasilaczem. Jak nie masz możliwości sprawdzenia jej w innym komputerze z innym zasilaczem, pozostaje raczej reklamacja skoro:
    Ogólnie komputer zamówiłem przez x kom z opcją montażu przez nich, kartę graficzną wkładałem samodzielnie

Kartę raczej zamontowałeś poprawnie skoro obraz się wyświetla, bynajmniej czasami. Dodatkowe zasilanie jest poprawnie podłączone?
  • REKLAMA
  • #7 21632122
    fabianeeczeq2000
    Poziom 3  
    Właśnie od dzisiaj rano w ogóle obraz się nie wyświetla.
  • #8 21632141
    ArturJK
    Poziom 39  
    Właśnie od dzisiaj rano wogole obraz sie nie wyświetla

To już wiemy, napisałeś wcześniej. Jeśli nie masz podzespołów na podmianę do diagnostyki, pozostaje reklamacja u sprzedawcy. Sprawdź monitor i przewód sygnałowy z innym komputerem aby wykluczyć problem z tej strony i jeśli nic się nie zmieni reklamuj komputer. Jeśli dobrze rozumiem to kupiłeś u nich cały zestaw tylko kartę montowałeś oddzielnie po transporcie, czy kartę masz z innego źródła?
  • #9 21632145
    fabianeeczeq2000
    Poziom 3  
    Kartę graficzną zamówiłem z innej strony z Komputronika.
  • #10 21632153
    ArturJK
    Poziom 39  
    Kartę graficzną zamówiłem z innej strony z komputronika

No to teraz kwestia co jest problemem, karta czy zasilacz, a może jeszcze coś innego np. niekompatybilność.
    Nie odpowiedziałeś również na bardzo ważne pytanie:
    ArturJK napisał:
    Dodatkowe zasilanie jest poprawnie podłączone?

Oczywiście mowa to o zasilaniu dla karty graficznej.
  • #11 21632156
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    Oddaj komputer do serwisu niech zdiagnozują.
  • REKLAMA
  • #12 21632167
    ArturJK
    Poziom 39  
    Kasek21 napisał:
    Oddaj komputer do serwisu niech zdiagnozują.

Pewnie tak to się skończy. Autor zdawkowo odpowiada na pytania i nie wiadomo czy ma możliwość sprawdzenia czegokolwiek, oraz podstawową wiedzę w tym zakresie.
  • #13 21632170
    fabianeeczeq2000
    Poziom 3  
    Jak wrócę do domu, to podmienię podzespoły i zobaczę, czy to coś zmieni. Może kable źle podłączyłem albo coś, bo aktualnie jestem w pracy, czyli mam podmienić kartę? Albo dam tę kartę, co mam teraz w komputerze, do innego komputera.
  • #14 21632178
    ArturJK
    Poziom 39  
    moze kable zle podlaczylem albo cos bo aktualnie jestem w pracy , czyli mam podmienić kartę? Albo dam tą kartę co mam teraz w komputerze do innego komputera

Dokładnie tak. Na początek sprawdź sprawność monitora i przewodu, oraz przede wszystkim czy karta ma podłączone niezbędne przewody z dodatkowym zasilaniem. Jeśli to nie rozwiąże problemu sprawdź kartę w innym komputerze, tylko należy pamiętać o odpowiednim zasilaczu do niej i (znów) poprawnie podpiętym dodatkowym zasilaniu.
  • #15 21632334
    fabianeeczeq2000
    Poziom 3  
    Ogólnie wróciłem do domu, odpiąłem kable od karty graficznej i podłączyłem z powrotem inne i chyba naprawiłem, bo na razie nic się nie dzieje, wszystko śmiga i się nie wyłącza

Podsumowanie tematu

✨ Monitor wyłącza się podczas uruchamiania wymagających gier, natomiast podczas korzystania z przeglądarki lub oglądania filmów problem nie występuje. W dzienniku zdarzeń systemu pojawia się błąd Kernel Power 41, który wskazuje na nieoczekiwane wyłączenie systemu lub restart. Przyczyną mogą być problemy z zasilaniem, przegrzewaniem się podzespołów, wadliwymi sterownikami karty graficznej lub ustawieniami systemowymi. Zalecane jest sprawdzenie stabilności zasilacza, aktualizacja sterowników GPU, monitorowanie temperatury podzespołów oraz analiza ustawień zarządzania energią w systemie Windows. Dodatkowo warto zweryfikować integralność plików systemowych i ewentualnie przeprowadzić testy sprzętowe pod kątem uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA