logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch WAS28741PL20 (Logixx 8) Kolejność przewodów w wiązce silnika pralki - jak podłączyć?

pstrzalk 23 Gru 2024 22:28 240 3
REKLAMA
  • #1 21360631
    pstrzalk
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Przy wymianie szczotek w silniku pralki Bosch WAS28741PL/20 (Logixx 8) rozpięło mi się złącze zaciskowe przy silniku i wszystkie 7 przewodów pomarańczowych pomieszały się i nie jestem w stanie dojść, gdzie który siedział. Proszę o pomoc w identyfikacji prawidłowej kolejności przewodów w odniesieniu do złącza w programatorze, będę w stanie złożyć wszystko z powrotem.
    Dzięki!
    AI: Czy możesz określić, gdzie dokładnie znajduje się złącze, o którym mówisz, lub czy jest ono jakoś oznaczone?
    Złącze jest przy silniku
    AI: Czy masz dostęp do schematu elektrycznego lub instrukcji serwisowej pralki, które mogłyby pomóc w identyfikacji przewodów?
    Niestety nie mam
  • REKLAMA
  • #2 21360900
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Wredny producent nie dość że nie ponumerował przewodów to jeszcze wszystko w jednym kolorze!!
    Jakbyś wlączył myślenie to dwie skrajne 2 żyłki są od tacho i wystarczy je wpiąć tak by było zgodność z wtyczką sterownika to następne tak by była zgodność pomiędzy kolejnymi przewodami we wtyczkach i po temacie.
    Zacznij od ustalenia które we wtyczce programatora są od tacho i wepnij je do wtyczki silnika by łączyły z cewką tacho-generatora .
    Jakbyś te od tacho zamienił pomiędzy sobą to nic się nie stanie tylko one muszą być kolejno od właściwego boku.
    Kara za ciągnięcie za przewody już cię dosięgła, no to do roboty!
    Chyba dasz radę ?

Wesołych Świąt !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21360930
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    Majster masz pod choinkę xD

Schemat elektryczny z oznaczeniami przekaźników i połączeń.

kecajk49 napisał:
    Wredny producent nie dość że nie ponumerował przewodów to jeszcze wszystko w jednym kolorze!!

Któryś jest "fajny" i tak robi? Bosch, Electrolux, Whirlpool - niet.
  • #4 21603482
    pstrzalk
    Poziom 2  
    Temat ogarnięty.
REKLAMA