logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przełożenie płyty głównej w HP ProBook 4525s i działanie Windows 10 po zmianie

andriej 25 Gru 2024 11:33 558 34
Najlepsze odpowiedzi

Czy mogę przełożyć płytę główną z innego HP ProBook 4525s do swojego laptopa i czy po przełożeniu dysku Windows 10 będzie działał oraz aktywował się na nowej płycie?

Tak, jeśli płyta jest fizycznie taka sama, przełożenie powinno się udać; najlepiej przełóż ją z obecnym procesorem, zrób aktualizację BIOS-u (dla tego modelu ostatni to F62), a dopiero potem testuj docelowy CPU [#21362284][#21362629][#21362577] W takich konstrukcjach trzeba jednak liczyć się z tym, że problem może ujawnić się dopiero po uruchomieniu, a wsparcie sprzętu jest raczej na poziomie Windows 7 [#21362629] Co do Windows 10: licencja OEM/digital jest przypisana do płyty głównej/BIOs-u, więc po przełożeniu dysku system zadziała tylko wtedy, gdy nowa płyta ma własną aktywację; wtedy instalujesz właściwą wersję bez wpisywania klucza i po podłączeniu do internetu aktywacja powinna wejść sama [#21362284][#21375362] Naklejka z kluczem Windows 7 nie aktywuje już Windows 10, bo Microsoft wyłączył aktywację kluczy z Win7/8/8.1 do Win10 [#21373720][#21373790] W praktyce klucz z naklejki służy do starszego systemu, a sam dysk z aktywnym Win10 może działać po przełożeniu tylko do momentu weryfikacji licencji przez serwer [#21375362]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21361837
    andriej
    Poziom 20  
    Ocena: 58
    Witam. Posiadam starego laptopa HP ProBook 4525s, w którym uszkodzony jest układ karty graficznej. Znalazłem na znanym portalu aukcyjnym taki sam model z uszkodzoną matrycą, brakiem dysku i klawiatury. Chciałbym przełożyć płytę główną z zakupionego na części laptopa do swojego. Z tego, co zauważyłem, zakupiony komputer ma starszy BIOS i procesor AMD Turion 2400, a mój ma AMD Phenom 1800. Ktoś z kolegów podpowie, czy jest szansa na przełożenie tego? Druga sprawa. Mam na swoim dysku zainstalowany system Windows 10. Czy po przełożeniu dysku system będzie działał na innej płycie? Czy licencja sama się skopiuje?
  • REKLAMA
  • #2 21361889
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    andriej napisał:
    Czy po przełożeniu dysku system będzie działał na innej płycie? Czy licencja sama się skopiuje?

System aktywował się za pomocą licencji cyfrowej i przypisany jest do Twojej płyty jeśli to OEM, chyba że miałeś zainstalowanego BOX-a.
    andriej napisał:
    Z tego, co zauważyłem, zakupiony komputer ma starszy BIOS i procesor AMD Turion 2400, a mój ma AMD Phenom 1800. Ktoś z kolegów podpowie, czy jest szansa na przełożenie tego?

Jeśli płyta jest dokładnie fizycznie taka jak Twoja to przełożenie nie powinno być problemem. Przełóż wraz z obecnym na niej procesorem i zrób update BIOS-u, potem zamień procesory i sprawdzisz czy będzie działała z drugim. Możesz też od razu przełożyć CPU i spróbować uruchomić sprzęt, może aktualizacja nie jest wymagana, aczkolwiek warto mieć najnowszy BIOS.
  • #3 21362251
    andriej
    Poziom 20  
    ArturJK napisał:
    System aktywował się za pomocą licencji cyfrowej i przypisany jest do Twojej płyty jeśli to OEM, chyba że miałeś zainstalowanego BOX-a.

Nie wiem. Kupiłem ten komputer używany i nigdy nie reinstalowałem systemu. W tym, co kupiłem na części, na odwrocie jest naklejka z logiem Microsoft, ale nie wiem, czy ktoś pobierał system.
    ArturJK napisał:
    Jeśli płyta jest dokładnie fizycznie taka jak Twoja to przełożenie nie powinno być problemem. Przełóż wraz z obecnym na niej procesorem i zrób update BIOS-u, potem zamień procesory i sprawdzisz czy będzie działała z drugim. Możesz też od razu przełożyć CPU i spróbować uruchomić sprzęt, może aktualizacja nie jest wymagana, aczkolwiek warto mieć najnowszy BIOS.

Modelowo wychodzi, że to samo. Czy zakupiona płyta z procesorem AMD TURION 2400 dual core jest dużo gorsza od AMD Phenom II P960 quad core 1800?
  • Pomocny post
    #4 21362284
    ArturJK
    Poziom 39  
    andriej napisał:
    na odwrocie jest naklejka z logiem Microsoft

Jeśli na obudowie jest nalepka to oznacza że notebook był raczej z systemem, więc będzie miał swój klucz zapisany w BIOS-ie (dotyczy systemu Windows 8 i wyżej). Przy instalacji odpowiedniego systemu sam się powinien podpiąć.
    andriej napisał:
    Czy zakupiona płyta z procesorem AMD TURION 2400 dual core jest dużo gorsza od AMD Phenom II P960 quad core 1800?

Płyta jest za pewne taka sama tylko posiada inny CPU, zresztą możesz sprawdzić oznaczenia po rozebraniu na laminacie.
    Trzeba mieć dokładny model tego Turiona, żeby porównać go z Phenomem. Czy oznaczenie dokładne to, Turion 64 X2 TL-68?
  • #5 21362505
    andriej
    Poziom 20  
    AMD Turion II P540 taki. Dzięki za zainteresowanie tematem.
  • REKLAMA
  • #7 21362565
    andriej
    Poziom 20  
    Wygląda na to że turion gorszy. Będę próbował przełożyć swój procesor.
  • #8 21362577
    ArturJK
    Poziom 39  
    andriej napisał:
    Wygląda na to że turion gorszy.

Tak to z testów wygląda.
    andriej napisał:
    Będę próbował przełożyć swój procesor.

Spróbuj od razu, może płyta go obsługuje z obecną wersją BIOS-u. Jeśli nie będzie przy włączeniu POST-u, to pozostaje podmiana na Turiona, update BIOS-u i ponowna próba z Phenomem.
  • #9 21362621
    andriej
    Poziom 20  
    ostatnio aktualizowałem bios przez HP Support Assistant tylko w nowszym modelu. Ciekawe czy w tak starym komputerze uda się też tak łatwo.. ?
  • #10 21362629
    ArturJK
    Poziom 39  
    andriej napisał:
    Ciekawe czy w tak starym komputerze uda się też tak łatwo.. ?

Ogólnie ten model ma maksymalne wsparcie dla Windowsa 7, więc najbezpieczniej będzie zainstalować taki system, ściągnąć plik z BIOS-em i zrobić update. Do tego modelu ostatni BIOS ma oznaczenie F62. HP Support Assistant raczej nie będzie już miał wsparcia i działał pod siódemką, ale możesz sprawdzić jeśli będziesz miał zainstalowany odpowiedni system.
  • #11 21370104
    andriej
    Poziom 20  
    Przełożyłem matrycę. Nie zaczepiałem płyty. Dawca miał 2 kości RAM po 1 GB. U mnie było 2x2 GB. Przełożyłem RAM i nie chce się włączyć. Wiatrak kręci. Przez chwilę słychać bootowanie z CD-ROMu. Podłączyłem zewnętrzny monitor, tak samo brak reakcji. Sprawdziłem wtyczkę przy matrycy, jest ok. Wygląda, jakby coś z RAMem. Jak wyjąłem jedną kość, to się włączył dwa razy. Teraz nie działa nawet na tych kościach, z którymi kupiłem. Niepotrzebnie zaczepiałem ten RAM.
  • #12 21370171
    ArturJK
    Poziom 39  
    andriej napisał:
    Teraz nie działa nawet na tych kościach, z którymi kupiłem. Niepotrzebnie zaczepiałem ten RAM.

Mam nadzieję że robiłeś wszystko bez głównej baterii :) Być może Twój RAM nie jest kompatybilny z "nową" płytą i po zamianie podwiesił się KBC. Twoja płyta powinna mieć baterię RTC, wypnij ją na dłuższy czas aby zresetować BIOS i KBC. Potem wróć do oryginalnych pamięci i spróbuj uruchomić płytę.
  • #13 21370248
    andriej
    Poziom 20  
    Baterię główną miałem oczywiście wyjętą, zasilacz też odpięty. Dziwne, że w pewnym momencie po wyjęciu RAM-u i włożeniu mojej kości 2 GB komputer wystartował na chwilę. Spróbuję znaleźć tę baterię.

Dodano po 8 [minuty]:

Podpowiedz jeszcze kolego czy bateria będzie po tej samej stronie co procesor czy może być od "spodu" ?
  • #14 21370268
    ArturJK
    Poziom 39  
    andriej napisał:
    Podpowiedz jeszcze kolego czy bateria będzie po tej samej stronie co procesor czy może być od "spodu" ?

W tych laptopach bateria CR2032 była chyba na podstawce w rogu płyty, po stronie procesora.
  • #15 21370611
    andriej
    Poziom 20  
    Niestety brak reakcji...
  • REKLAMA
  • #16 21370636
    ArturJK
    Poziom 39  
    andriej napisał:
    Niestety brak reakcji...

Może problem jest w czymś innym. Popróbuj w różnych konfiguracjach pamięci, podmień procesor o którym pisałeś wcześniej, może to coś zmieni. Równie dobrze, mógł wysypać się BIOS.
    P.S. Sprawdzasz tylko na matrycy, czy też na źródle zewnętrznym?
    P.S.2 Nie uszkodziłeś fizycznie któregoś portu przy wymianie pamięci?
  • #17 21370755
    andriej
    Poziom 20  
    Procesor podmieniłem, pamięci RAM wkładałem na przeróżne konfiguracje. Nie wydaje mi się, żebym uszkodził slot RAM-u. Sprawdzam i na monitorze zewnętrznym, i na matrycy. Dziwne tylko dla mnie jest, że od razu po moich modyfikacjach nie chciał startować. Dopiero jak odpiąłem RAM, wystartował i to na mojej 2 GB kości. Odpinałem też wtyczkę od matrycy na płycie głównej i też nic. Startowanie obecnie wygląda tak: po wciśnięciu przycisku power zakręci raz wentylatorem, później chc2ile przerwy i wentylator się kręci, słychać bootowanie z płyty, wentylator kręci (wydaje mi się, że powoli), przycisk power się świeci i cisza..
  • #18 21370767
    ArturJK
    Poziom 39  
    andriej napisał:
    przycisk power się świeci i cisza..

Podłącz jakiegoś pendrive z diodą do portu USB i włącz komputer. Jeśli następuje procedura POST to po jakimś czasie pendrive powinien zacząć migać, komunikować się.
  • #19 21370849
    andriej
    Poziom 20  
    Mam takie wrażenie, jakby wszystko działało, tylko nie wyświetla obrazu. Mogę otworzyć CD-ROM, naciskać Caps Lock na klawiaturze. Może jest jakaś kombinacja klawiszy, aby przełączyć źródło i tu jest problem? (dodam, że sprawdzam i na zewnętrznym monitorze, i na matrycy) Sprawdziłem też baterię w BIOS-ie, była słaba. Wymieniłem na nową, ale bez rezultatu. Dziękuję Ci, kolego, za zaangażowanie i pomoc. Jeszcze mam trochę cierpliwości, może coś się ulepi. Wszystkiego dobrego w nowym roku.
  • #20 21370851
    ArturJK
    Poziom 39  
    andriej napisał:
    Jeszcze mam trochę cierpliwości, może coś się ulepi.

Trzeba mieć taką nadzieję.
    andriej napisał:
    Wszystkiego dobrego w nowym roku.

Dziękuję i wzajemnie :)
  • #21 21371615
    andriej
    Poziom 20  
    Witam w nowym roku. Podłączyłem dysk z systemem i po pewnym czasie widać, jak dioda od dysku miga. Wygląda to tak, jakby laptop próbował wczytać system. Jednak na matrycy nic nie widać. Odpiąłem wtyczkę od matrycy, bo pomyślałem, że może przełączy się na zewnętrzne źródło, ale niestety nie. Wnioskuję, że problem nie jest z BIOS-em, tylko z kartą graficzną. Ewentualnie coś uszkodziłem podczas przekładania matrycy. Dziwne tylko dla mnie jest to, że od początku komputer nie wystartował. Pomyślałem, że źle podpiąłem wtyczkę matrycy, zacząłem poprawiać połączenie, dalej nie było efektu. Wyjąłem kości RAM i wtedy wystartował.
  • #22 21371653
    ArturJK
    Poziom 39  
    Również witam w Nowym Roku :)
    andriej napisał:
    dysk z systemem i po pewnym czasie widać, jak dioda od dysku miga.

Wskazuje to że procedura POST raczej występuje i laptop próbuje działać, co oznacza że nie jest to problem z pamięciami i/lub ich detekcją.
    andriej napisał:
    Odpiąłem wtyczkę od matrycy, bo pomyślałem, że może przełączy się na zewnętrzne źródło, ale niestety nie.

Niektóre modele potrzebują mieć wpiętą matrycę, aby móc podać sygnał na źródło zewnętrzne. Czasem przełączanie można wykonać za pomocą klawiszy Fn+funkcyjny o ile taki przycisk dany model posiada. Niektóre działają zaraz po włączeniu, inne dopiero pod systemem. Warto testować raczej z podłączoną matrycą. Oczywiście matrycę wpinamy i odpinamy bez jakiegokolwiek źródła zasilania, zresztą każdą czynność przy laptopie tak wykonujemy.
    andriej napisał:
    Wnioskuję, że problem nie jest z BIOS-em, tylko z kartą graficzną.

Jeśli problem byłby z BIOS-em nie było by procedury POST, a wszystko wskazuje na to że jest, więc tak jak piszesz raczej nie tutaj jest problem. Z grafiką może być, tym bardziej że jest tam zapewne jakiś ATi HD, a one były bardzo wadliwe i awaryjne. Podgrzanie rdzenia pokazało by czy tu jest problem, jeśli po tej czynności obraz by się pokazał to wszystko jasne.
  • REKLAMA
  • #23 21371869
    andriej
    Poziom 20  
    ArturJK napisał:
    Niektóre modele potrzebują mieć wpiętą matrycę, aby móc podać sygnał na źródło zewnętrzne. Czasem przełączanie można wykonać za pomocą klawiszy Fn+funkcyjny o ile taki przycisk dany model posiada. Niektóre działają zaraz po włączeniu, inne dopiero pod systemem. Warto testować raczej z podłączoną matrycą. Oczywiście matrycę wpinamy i odpinamy bez jakiegokolwiek źródła zasilania, zresztą każdą czynność przy laptopie tak wykonujemy.

Jak kupiłem ten uszkodzony komputer, to miał całkiem odłączoną matrycę (oczywiście nie na płycie głównej, tylko w górnej części obudowy). Podłączyłem od razu zewnętrzny monitor i obraz był. Odepnę jeszcze raz wtyczkę, podłączę zewnętrzny monitor i sprawdzę.
    ArturJK napisał:
    Podgrzanie rdzenia pokazało by czy tu jest problem, jeśli po tej czynności obraz by się pokazał to wszystko jasne.

Mam stację na gorące powietrze. W sumie, jak nic nie wymyślę, to nie mam nic do stracenia, aby w celach naukowych podgrzać. Nigdy tego nie robiłem, to jest któryś z układów pod wspólnym chłodzeniem procesora?
  • #24 21371903
    ArturJK
    Poziom 39  
    andriej napisał:
    to jest któryś z układów pod wspólnym chłodzeniem procesora?

Najczęściej tak, będzie na nim napis ATi Radeon i nazwa kodowa. Możesz sobie wpisać numer w internet i będziesz dokładnie znał model.
    P.S. W takich konstrukcjach często też wadliwe były i chipsety, ale zacznij od GPU.
  • #25 21373517
    andriej
    Poziom 20  
    Witam jeszcze raz po wielu bojach z ożywionego komputera. :] Pomogło wygrzanie układu karty graficznej. Komputer ruszył od razu. Procesor wykryty i zaakceptowany, pamięć RAM również 4 GB wykrywa. Przy okazji nałożyłem nową pastę termoprzewodzącą. Sprawdziłem Everestem i procesor pokazuje 52 °C, płyta główna 52 °C. Czy to nie za dużo? Pastę nałożyłem AG Termopasty silikonowa. Czy warto wymienić na coś lepszego? Czy te temperatury są akceptowalne? Wentylator pracuje na nie wysokich obrotach.
  • #26 21373583
    ArturJK
    Poziom 39  
    Witam.
    andriej napisał:
    Pastę nałożyłem AG Termopasty silikonowa.

Pasta silikonowa ma dość słabe przewodnictwo cieplne. Jeśli masz jakąś MX2/4, będzie o wiele lepszym wyborem.
    andriej napisał:
    procesor pokazuje 52 °C, płyta główna 52 °C. Czy to nie za dużo?

Te podzespoły mają taką temperaturę, aczkolwiek wymiana pasty na coś lepszego może troszkę ją zbić.
    andriej napisał:
    Czy te temperatury są akceptowalne? Wentylator pracuje na nie wysokich obrotach.

Są jak najbardziej akceptowalne. Wentylator po zainstalowaniu wszystkich odpowiednich sterowników, szczególnie dla karty graficznej może zwolnić. Chyba że nie da się poprawnie ich zainstalować, co będzie świadczyło o problemie z układem graficznym.
    andriej napisał:
    Pomogło wygrzanie układu karty graficznej.

Niestety, jest to jak pisałem wyżej wadliwy model i tak naprawdę ta czynność jest rozwiązaniem na jakiś okres czasu, często na chwilę. Rozwiązaniem jest wymiana układu na wolny od wad o ile takowy w ogóle wyszedł, bo nie wszystkie były wznawiane w poprawionej wersji. Ogólnie gra nie warta zachodu, chyba że edukacyjnie.
  • #27 21373704
    andriej
    Poziom 20  
    Rozumiem, wyszło na to, że kupiłem komputer z uszkodzoną grafiką. Powiedz mi jeszcze jedno. Włożyłem tam dysk ze swoim systemem z Windows 10 i wszystko działało. Zachciało mi się zainstalować system od nowa. Zrobiłem format, zainstalowałem Win 10, ale nie mogę go aktywować swoim kluczem. Mam na obudowie naklejkę z kluczem Windows. pewnie na 7. Czy jedyna metoda to instalacja Windows 7 i później aktualizacja do 10? Czy tak też się nie da?
  • #28 21373720
    ArturJK
    Poziom 39  
    andriej napisał:
    wyszło na to, że kupiłem komputer z uszkodzoną grafiką.

Większość z nich tak kończyła, dlatego ludzie się ich pozbywali.
    andriej napisał:
    Mam na obudowie naklejkę z kluczem Windows. pewnie na 7

To czasy sprzętu z Win7, więc może taki jest. Na nalepce zazwyczaj jest opis co to za wersja systemu. Chyba że to jeszcze klucz dla Visty, to w ogóle inna sprawa.
    andriej napisał:
    Czy jedyna metoda to instalacja Windows 7 i później aktualizacja do 10? Czy tak też się nie da?

MS wyłączył możliwość aktywacji kluczy z Win7/8/8.1 do Win10 rok temu. Ta metoda już nie działa.
  • #29 21373753
    andriej
    Poziom 20  
    Na nalepce Windows 7. Rozumiem, że nie da się już aktywować Windows 10, tylko zakup licencji? Niepotrzebnie zrobiłem format...
  • #30 21373790
    ArturJK
    Poziom 39  
    andriej napisał:
    Rozumiem, że nie da się już aktywować Windows 10, tylko zakup licencji?

Win10 zrobiony z Win7, aktywuje się teraz na podstawie licencji cyfrowej, wpisanie klucza już nie działa. Swoją drogą, nawet i ta druga opcja też nieraz ma problemy. Jeśli na "nowej" płycie był Win10 kiedyś aktywowany, to instalujesz Win10 w odpowiedniej wersji bez klucza i po podpięciu do sieci powinien aktywować się za pomocą licencji cyfrowej.
    Ty próbujesz przenieść swój klucz z Win7 (który już nie działa na Win10) do płyty, do której nie został przypisany.
    andriej napisał:
    tylko zakup licencji?

Chyba totalnie nieopłacalna sprawa przy tego typu sprzęcie, szczególnie że za chwilę może znów paść układ graficzny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptopa HP ProBook 4525s z uszkodzoną kartą graficzną i planuje przełożyć płytę główną z innego uszkodzonego modelu. Płyta ta ma starszy BIOS i inny procesor (AMD Turion 2400) w porównaniu do oryginalnego (AMD Phenom II P960). W trakcie dyskusji poruszono kwestie związane z aktywacją systemu Windows 10 po wymianie płyty głównej oraz problemami z pamięcią RAM i kartą graficzną. Użytkownik stwierdził, że po przełożeniu komponentów komputer nie uruchamia się poprawnie, co może być związane z niekompatybilnością RAM-u lub uszkodzeniem karty graficznej. Po podgrzaniu układu graficznego komputer ruszył, ale pojawiły się pytania dotyczące aktywacji systemu Windows 10 oraz przyszłości sprzętu w kontekście wsparcia dla nowszych systemów operacyjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA