logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego napięcie po mostku Graetza wzrasta z 15V do 19V?

Czyzak 12 Gru 2005 20:06 1281 8
  • #1 2077800
    Czyzak
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam,
    nie wiem co jest ale problem wydaje mi się dziwny gdyż w szkole mnie o tym nie uczono. otóż robię prostownik do ładowania akumulatorów. napięcie z transformatora wychodzi około 15V a po wyprostowaniu przez mostek Graetza jest już 19V :/

może mi to ktoś wyjaśnić ?

dziekuję i pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 2077879
    namber31
    Poziom 14  
    Najlepiej to sobie zobacz na oscyloskopie jak wyglądają przebiegi. I zobaczysz że te "niścisłości" wynikają z zasady działania miernika (wart. średnia , skuteczna, wsp. kształtu i takie tam)
  • Pomocny post
    #3 2077974
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    A może zwyczajnie kondensator jest założony??? Te „nieścisłości’ opisane przez Ciebie i kolegę namber31 są spowodowane tym, że prąd nie ma stałej wartości. Podłączenie do niego kondensatora, a nawet i akumulatora podnosi napięcie skuteczne. To się chyba mnoży przez pierwiastek z 2??? Tak, chyba tak i Ci wychodzi ile się podniesie prąd. Jeżeli chcesz ładować akumulator (14,5V jeżeli chodzi o samochodowy) to użyj trafo na jakieś 12V. A z resztą, policz sobie, nie chcę cię w błąd wprowadzić :D .
  • #4 2078114
    Czyzak
    Poziom 13  
    a nie dało by się zastosować dzielnika napięć ?
  • Pomocny post
    #5 2079101
    namber31
    Poziom 14  
    Jeżeli jest kondensator, to napięcie na wyjściu(bez obciążenia) wynosi [15razy pierw z 2] - 1,5V (spadek na mostku - zawsze przewodzą 2 diody)

A dzielnika rezystancyjnego to nie stosuj bo te rezystory to troche by się grzały no i napięcie by "jeżdziło".

Najlepiej znajdż jakąś gotową aplikację ładowarki.
  • #7 2080240
    Czyzak
    Poziom 13  
    na internecie znalazłem taki patent: stabilizator napięcia +15V i połączona szeregowo dioda prostownicza (spadek napięcia o 0,7V). ale szukając odpowiednio mocnego stabilizatora natrafiłem na takie coś: http://www.nikomp.com.pl/opisy/UXK00/UXKSN050.htm

w sumie to kosztuje 19 zeta ale wydaje mi się ciekawe i godne zastosowania. co o tym sądzicie ?
  • Pomocny post
    #8 2080646
    arkady25
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Jeśli budujesz ładowarkę akumulatorów, to nie zawracaj sobie głowy ekstremalnym stabilizowaniem napięcia. Akumulator samochodowy zadowoli się samym wyprostowaniem. A jeśli chcesz zrobić automatyczną ładowarkę, to sprawdzaj napięcie na jego zaciskach i jak się naładuje, to odłącz ładowanie.
  • #9 2082614
    Czyzak
    Poziom 13  
    dobra dzięki ;]

mam w moim projekcie takie zabezpieczenie że jak się naładuje to zostaje odcięty prąd ładowania i prostownik przechodzi w stan doładowywania (ok 30 mA). jak pewnie widać jestem początkujący i bałem się tego większego napięcia na wyjściu ale okazuje się że niesłusznie, ponieważ gdy podłączyłem 12V żarówkę samochodową na 21W to napięcie spadło do 13V.

dzięki wszystkim za wytłumaczenie mi tego !

Podsumowanie tematu

✨ Napięcie po mostku Graetza jest wyższe niż napięcie transformatora ze względu na charakterystykę prostowania i obecność kondensatora filtrującego. Napięcie wyjściowe prostownika bez obciążenia można oszacować jako wartość skuteczną napięcia transformatora pomnożoną przez pierwiastek z 2, minus spadek napięcia na diodach mostka (około 1,4-1,5 V). Kondensator filtrujący magazynuje ładunek, co powoduje wzrost napięcia wyjściowego do około 19 V przy napięciu transformatora 15 V. Podłączenie obciążenia, np. żarówki samochodowej 12 V/21 W, powoduje spadek napięcia do wartości zbliżonej do nominalnej. Zastosowanie dzielnika rezystancyjnego nie jest zalecane ze względu na straty mocy i niestabilność napięcia. Do stabilizacji można użyć mocnego stabilizatora napięcia, jednak w prostych ładowarkach samochodowych wystarczy samo prostowanie i kontrola napięcia na zaciskach akumulatora. W dyskusji pojawiła się propozycja użycia stabilizatora UXKSN050 jako potencjalnego rozwiązania stabilizacji napięcia ładowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA