logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka pralka dla seniora ładowana z boku z wymiennymi łożyskami i grzałką?

wjmarcia 26 Gru 2024 17:12 960 13
REKLAMA
  • #1 21363186
    wjmarcia
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Witam.
    Poszukuję pralki szerokiej, ładowanej z boku z wymiennymi łożyskami i grzałką. Wiem będzie to trudny temat, bo przeszukując forum nie znalazłem konkretnego modelu i marki, co do programów wystarczy najlepiej płynna regulacja temperatury i program z praniem wstępnym zasadniczym i wirowaniem, pralka dla seniora ma prać, a nie wyglądać.
  • REKLAMA
  • #2 21363273
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Nie dziwię się, bo takie "coś" nie istnieje.
    Trudno, trzeba przyzwyczaić się do nowych czasów. Kupujesz to, co funkcjonalnie pasuje i dajesz na mszę, żeby się nie popsuło:) Senior butów ani kożuchów prać nie będzie, łożyska się nie rozpadną. Wprawdzie minęły czasy produkcji "na wieki" ale nie ma co demonizować - przy normalnym użytkowaniu kilka lat powinna wytrzymać bez serwisu.
  • #3 21363302
    wjmarcia
    Poziom 13  
    Masz rację, ale senior będzie użytkował, a ja po gwarancji naprawiał. Szukam pralki na wzór starego polara pdn885, którego muszę wysłać na emeryturę. Pralki którą będę w stanie naprawić, a nie wymienić przy 1 awarii.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21363317
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Też miałem taki dylemat 2 lata temu. Po nieskutecznym szukaniu dziury w całym kupiłem Boscha WAJ..., silnik bez paska, elektronika. Żona może i katem pralek nie jest - ale lekko pralka raczej nie ma. Zapomniałem o pralce.
    "Stara" Amica miała wymieniane teleskopy, dwa razy łożyska, krzyżak i szczotki. Za każdym razem odpinanie z instalacji i wyciąganie pralki z wnęki. Powiedziałem dość. Co z tego, że części niedrogie i zrobię sam.
  • #6 21363357
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    Zapomnij o płynnej regulacji temperatur, to rozwiaznanie już dawno odeszło do lamusa.
    Kup starszyźnie najprostrzego, najbardziej podstawowego Boscha i będzie spokój.
    Konstrukcje wdzięczne i mało problematyczne, awaryjność łożysk w zbiornikach zgrzewanych znikoma.

Jak musisz mieć coś rozbieralnego to Samsung, LG, ale tam właśnie łożyska lubią padać, taki psikus. PRzy zbuornikach zgrzewanych producenci bardziej się przykładają do jakosci uszczelnień i pasowania, a przy zbiornikach rozkręcanych mają to chyba gdzieś.
  • REKLAMA
  • #7 21363389
    wjmarcia
    Poziom 13  
    Jak mi nic nie wpadnie w oko z innej marki to chyba będzie to Bosch. Macie jakiś konkretny model na który warto zwrócić uwagę? Czy w którymś modelu dam radę rozciąć zbiornik i wymienić łożyska.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21363408
    mrice
    Moderator AGD
    wjmarcia napisał:
    Czy w którymś modelu dam radę rozciąć zbiornik i wymienić łożyska.

To zależy od twoich umiejętności, ale nader bym sie tym nie martwił, Bosch zgrzewa zbiorniki już długo, pomijając pierwsze któe były trene w serii WAA (któa już w zasadzie niemal nieistnieje) to naprawdę trafić uszkodzone łożyska to jak szóstka w totka.
    Model wg uznania, popatrz żeby był po prostu prosty w obsłudze dla seniora i tyle.
  • #9 21364476
    wjmarcia
    Poziom 13  
    Dziękuje za wszelkie sugestie jako że sprawa może trochę poczekać, bo pacjenta udało się jeszcze zreanimować poczekam na wyprzedaże. Pozdrawiam Wszystkich Szczęśliwego Nowego Roku.
  • #12 21380321
    wjmarcia
    Poziom 13  
    Wiem. potrzebne informacje znalazłem na https://panagd.pl/. Bardzo fajna strona, dużo informacji o agd.
  • #13 21380413
    mrice
    Moderator AGD
    wjmarcia napisał:
    Myślę o zakupie pralki BOSCH 2820 FPL , czy to dobry wybór?.

Zespół piorący pochodzi jeszcze z pprzedniej generacji serii Maxx. W sumie sprawdzona konstrukcja, ale w wypustach pod szyldem WAN coś poszczędzili na uszczelniaczach i łożyska lubiły się posypać. Cut się tego probiło, mimo, ze jest ich na rynku już bardzo mało.
    Zespoły które w większości traiają do serii WAN sa już zgrzewane, w nich łożyska uszkodzone to przypadek bardzo odświętny, jest ten wóczas większy otwór drzwiowy i załadunek jest wygodniejszy.
    Generalnie twój wybór.
  • #14 21380523
    wjmarcia
    Poziom 13  
    Na razie odczekam czy pojawi się ten model z tą ceną, jak się nie pojawi będę szukał coś innego ze stajni Boscha. Pozdrawiam wszystkich.
    Zakup dokonany, wybór padł na Bosch WAN2820EPL. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pralki ładowanej z boku, która ma wymienne łożyska i grzałkę, z prostą obsługą dla seniora. W odpowiedziach podkreślono, że wiele nowoczesnych modeli, w tym Bosch, oferuje trwałość i łatwość naprawy. Użytkownicy sugerują, aby unikać modeli z płynną regulacją temperatury, a zamiast tego wybierać prostsze konstrukcje. Wskazano na model Bosch WAN2820FPL jako dobry wybór, z wymiennymi łożyskami, chociaż zauważono, że starsze modele mogą być bardziej niezawodne. Użytkownik planuje poczekać na wyprzedaże przed zakupem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA