logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dysk ADATA SX8200PNP 2TB wykrywany jako 500GB na Gigabyte B650 Eagle AX - co robić?

navisca 27 Gru 2024 01:52 555 9
REKLAMA
  • #1 21363686
    navisca
    Poziom 4  
    Cześć,

Złożyłem wczoraj nowy komputer, przerzucając ze starej skrzynki tylko dysk SSD M2 oraz zasilacz.

Komputer odpalił się z powodzeniem, natomiast dysk M2 został przez odczyt pomniejszony o 3/4 pojemności. Z dwóch terabajtów, pozostało ledwie 500giga. Zastanawiam się jaka może być tego przyczyna. Windows postawiłem ponownie, nic to nie pomogło. W biosie wyświetla się tak jak wyżej, 500 giga z hakiem, w zarządzeniu dyskami bez zmian.

Płyta główna to Gigabyte B650 Eagle AX. Dysk to ADATA SX8200PNP.

Czy to możliwe, że płyta nie czyta tego dysku we właściwy sposób z uwagi na jego leciwość? Czy może coś jest w Biosie pokręcone. Popełniłem ten błąd, że zaktualizowałem go nim sprawdziłem czy problem występuje - natomiast cofałem się później 5 wersji w dół po kolei, i nadal bez zmian, więc nie upatrywał bym tu problemu...

No, ale specjalistą nie jestem, więc pytam. Będę wdzięczny za pomoc i porady.
    AI: Czy dysk SSD był wcześniej partycjonowany lub formatowany w sposób, który mógłby wpłynąć na jego pojemność?
    Standardowo podczas instalacji Windows, jednak problem występował już przed tą czynnością. Więc rozdzielałem partycje z pomniejszonej puli.
    AI: Czy masz podłączone inne urządzenia pamięci masowej do systemu, które mogą wpływać na wykrywanie pojemności dysku SSD?
    Nie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21363697
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8221
    Adam Walko napisał:
    https://pl.easeus.com/hard-dri...not-showing-full-capacity.html

Żadne z tych rozwiązań nie dotyczy problemu Autora.

BIOS w dowolnej wersji nie powinien mieć problemu z odczytam tego dysku. Sprawdź w innym komputerze, jak jest odczytywany. Zrób zdjęcie dysku od spodniej strony oraz od przedniej (najlepiej gdyby nie miał dekoracyjnej czarnej blaszki, ale jak już jest, to jej nie odklejaj).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21363717
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6829
    Napisz pełna nazwę tego modelu
    - np. A-Data XPG SX8200 Pro 2TB > ASX8200PNP-2TT-C

Model wychodził na dwóch róznych kontrolerach SM2262ENG, oraz na SM2262G ... plus miały DRAM =buffer
    Zmodernizowany ma dodane EN
    Ten stary ctrl ( *tylko literka G) w modelu > daje dużo braków, sypie sie ...
    szybko po zakupie,..
    - zapis (lewa) i odczyt
    Wykres wydajności dysku SSD ADATA SX8200PNP. Zrzut ekranu z programu AIDA64 Disk Benchmark pokazujący test szybkości dysku ADATA SX8200PNP.
    -jest programik SSD Toolbox
    Zrzut ekranu programu SSD Toolbox pokazujący informacje o dysku ADATA SX8200PNP 512GB.

p.s
    Był model ASX8200PNP-1TT-C na Realtek RTS5763DL bez DRAM-buffera, tylko SLC-cache
  • #5 21363922
    navisca
    Poziom 4  
    Dziękuję wszystkim za sprawną i szybką odpowiedź. Pomogliscie mi bardzo sama porada by wyjąć dysk i mu się przyjrzeć. Dzięki temu zauważyłem, że to tylko jeden z dysków, które posiadał moj start komputer. Aż mi wstyd.

Wymontowalem ten drugi, ale znowu natrafiłem na problem. Miejsca w nowej płycie głównej mają zaślepki, po wyjęciu jednej z nich próbie osadzenia w pozostałym miejscu mocowania do wkręcenia śruby, znowu zderzyłem się ze ścianą. Nie da się go zamocować w otworze, nie wkręca się. W poprzedniej pycie wkręca się idealnie. Przejrzałem zapas śrub montażowych z obudowy i płyty, ale nie znalazłem żadnej podobnej.

Po raz kolejny prosiłbym o poradę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21363928
    lisek
    Serwisant RTV
    Popatrz do końca Link

Poczytaj uważnie Link, sa dołączone obrazki pod Link"ami
  • #7 21363934
    navisca
    Poziom 4  
    To nie taki typ zaślepki. Ta w całości jest z plastiku. Ręka trzymająca plastikowy element na tle klawiatury i otwartej obudowy komputera. Widok wewnętrzny komputera z kartą graficzną GeForce RTX i płytą główną z modułami pamięci.

Dodano po 8 [minuty]:

Ok, chyba się udało. Zamontowany, zobaczymy czy będzie działał.

Dziękuję bardzo, jakby co, będę pisał !
  • Pomocny post
    #8 21363945
    lisek
    Serwisant RTV
    Manual Link, opisano kolejne kroki z montażem dysku
  • REKLAMA
  • #9 21364625
    navisca
    Poziom 4  
    Raz jeszcze dziękuję za szybkie i profesjonalne odpowiedzi. Wszystko skonfigurowane i działa jak natura chciała.

Pozdrawiam! Temat do zamknięcia.
  • #10 21364629
    navisca
    Poziom 4  
    Okazało się, że był drugi, niepodłączony dysk. Po podpięciu go pod specyficzną blokadę na płycie głównej i skonfigurowaniu wszystkiego w Windowsie - wszystko zostało rozwiązane.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złożył nowy komputer, przenosząc dysk SSD M2 ADATA SX8200PNP 2TB, który został wykryty jako 500GB na płycie głównej Gigabyte B650 Eagle AX. Po reinstalacji systemu Windows i aktualizacji BIOS-u problem nie ustąpił. Użytkownik został zasugerowany, aby sprawdzić dysk w innym komputerze oraz zweryfikować jego model, ponieważ różne wersje kontrolerów mogą wpływać na wydajność. Po dalszym badaniu okazało się, że w systemie był drugi, niepodłączony dysk, co spowodowało problemy z odczytem. Po podłączeniu i skonfigurowaniu dysków w Windowsie problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA