logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dysk SSD 256GB pokazuje 1023mb

ayjay_ghale 11 Lip 2018 14:52 20277 12
REKLAMA
  • #1 17323347
    ayjay_ghale
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Dysk SSD 256GB pokazuje 1023mb
    Witam, mam spory problem z nowym dyskiem ssd (ADATA SU800 256GB) . Po podpięciu go do komputera w instalatorze windowsa jak i w samym menedżerze dysków pokazuje pojemność 1023mb. Dysk nie może być uszkodzony gdyż mogłem zainstalować na nim system gdy wpiąłem go do laptopa. W laptopie dysk widzi poprawnie i wszystko poszło. Sprawdzałem różne porty sata i różne kable. Dodam jeszcze że na samym początku gdy dostałem ten dysk i miałem ten sam problem to odesłałem go na gwarancję. Jednak problem nie leżał w dysku tylko w moim komputerze. Miał ktoś może podobny problem ?

Płyta główna : Gigabyte GA-B250M-D3H
    Procesor : Intel Core i7-7700K
    Dysk SSD : ADATA SU800 256GB
  • REKLAMA
  • #3 17323729
    ayjay_ghale
    Poziom 8  
    Tylko że na tym dysku nie mam żadnej partycji. Jak przydzielam ten 1gb to nawet mi nie pokazuje że jest jakaś.

I czy mógłbys powiedzieć dokładniej co mam zrobić w tym programie ?

Dodano po 3 [minuty]:

Dysk SSD 256GB pokazuje 1023mbDysk SSD 256GB pokazuje 1023mb

Dodano po 31 [sekundy]:

Ten krótki to mój hdd. a ten wysyp zer to ssd
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17323744
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1726
    ayjay_ghale napisał:
    Tylko że na tym dysku nie mam żadnej partycji.

Czy oby na pewno?
    ayjay_ghale napisał:
    Dysk nie może być uszkodzony gdyż mogłem zainstalować na nim system gdy wpiąłem go do laptopa. W laptopie dysk widzi poprawnie i wszystko poszło.

ayjay_ghale napisał:
    I czy mógłbys powiedzieć dokładniej co mam zrobić w tym programie ?

Napisałem dokładnie. Podłącz dysk i zamieść screena z DMDE z "aktualnym partycjonowaniem".
    Ma to wyglądać w ten sposób =>Dysk SSD 256GB pokazuje 1023mb
  • #5 17323749
    ayjay_ghale
    Poziom 8  

Proszę bardzo. Ten dysk po podpięciu do lapka bootuje do windowsa, a tutaj ma 1Gb.

Dodano po 1 [minuty]:

Mam go jeszcze wpiąć do laptopa i tam zrobić zrzut ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17324954
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1574
    Twój SSD się zgłasza jako SM2258AB-10-00831000 F/W: 20141211 ~1.0 GB
    a powinien: ADATA SU800 F/W: ...... 256 GB

Wrzuć jego SMART z CrystalDiskInfo na tej płycie (pewnie będzie 'pusty') a następnie z laptopa.

Na koniec: najpierw zaktualizuj BIOS płyty
    http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-b250m-d3h#support-dl

następnie firmware SSD:
    http://www.adata.com/en/download/410
    (akt. do Q0922FS chyba kasuje dane więc wcześniej je zgraj czy zrób obraz dysku; przyda się pendrive do nagrania *.iso)
  • #7 17325174
    ayjay_ghale
    Poziom 8  

Na laptopie jest, na PC nic nie pokazuje. Bios płyty już wcześniej aktualizowałem. Zaraz zabiorę się za aktualizacje firmware dysku.-

Dodano po 5 [minuty]:

I stała się strasznie dziwna rzecz. Podłączyłem ten SSD bez żadnej aktualizacji jeszcze, ale podczas włączonego komputera i teraz w CrystalDisku pokazało mi normalną nazwę itd.

Dodano po 3 [minuty]:

I nawet Windows go widzi poprawnie. Co tu się stało ?

Dodano po 37 [minuty]:

To się dzieje przy próbie aktualizacji fw
    Załączniki:
    • Dysk SSD 256GB pokazuje 1023mb IMG_20180712_161740.jpg (1.57 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dysk SSD 256GB pokazuje 1023mb IMG_20180712_160654.jpg (1.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 17325260
    ayjay_ghale
    Poziom 8  
    Dodam że, jak podepnę dysk w trakcie pracy to system go widzi, działa normalnie. Po restarcie da się nawet odpalić Windowsa z tego ssd. Ale jak wyłączę całkowicie komputer, to przy ponownym uruchomieniu nadal nie widzi poprawnie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 17325767
    Seba7225
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    ayjay_ghale napisał:
    Dodam że, jak podepnę dysk w trakcie pracy to system go widzi, działa normalnie. Po restarcie da się nawet odpalić Windowsa z tego ssd. Ale jak wyłączę całkowicie komputer, to przy ponownym uruchomieniu nadal nie widzi poprawnie

EDIT: Nie musisz zmieniać chyba dysku na GPT, gdyż to dotyczy dysków powyżej 2.2TB, no i jeśli chciałbyś mieć zainstalowany na nim system, to ponoć zaleca się zostawić MBR, ale spróbować zainstalować GPT Loader możesz, może Tobie też dzięki temu pojawi się brakujące miejsce dysku.

Znalazłem rozwiązanie! :D z tego co widzę po screenach także używasz Windowsa 10, więc też powinno Ci działać.

A więc tak: dla pewności przerób dysk na GPT (wchodzisz w zarządzanie dyskami) i klikasz prawym na dysk (nie na jego przestrzeń) i wybierasz "Konwertuj na dysk GPT".
    Dysk SSD 256GB pokazuje 1023mbBez naz...png (44.07 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Gdy już to wykonasz, zainstaluj GPT Loader

Moderowany przez dt1:

Załączony plik zawierający program Paragon GPT Loader został usunięty - to nie jest darmowe oprogramowanie, załączona wersja zawierała numer seryjny płatnej wersji. Proszę nie umieszczać takiego oprogramowania na Forum, nie jest to zgodne z jego licencją.

na końcu instalacji poprosi o ponowne uruchomienie komputera, robisz to i gotowe. A przynajmniej w moim przypadku zaczął wykrywać już 2794,5GB zamiast 746,5GB. Ale nadal nie wiem co zrobić, aby w moim przypadku stworzyć jedną partycję o pojemności całego tego mojego dysku :/
  • #10 17326658
    ayjay_ghale
    Poziom 8  
    Tu nie chodzi o te brakujące miejsce na dysku. Tobie poprawnie system wykrywa dysk, mojego nie chce wykryć. Zainstalować systemu też nie dam rady, formatowałem mbr/gpt. W CrystalDisku nie mam żadnych informacji
  • Pomocny post
    #11 17326671
    Seba7225
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    ayjay_ghale napisał:
    Tu nie chodzi o te brakujące miejsce na dysku. Tobie poprawnie system wykrywa dysk, mojego nie chce wykryć. Zainstalować systemu też nie dam rady, formatowałem mbr/gpt. W CrystalDisku nie mam żadnych informacji

No mi z początku właśnie niepoprawnie wykrywał dysk, jak dobrze widzisz, to z początku wykrywał mi tylko 746,5GB, a nie 3TB, tak jak u Ciebie 1023MB zamiast 256GB, a dopiero po instalacji GPT Loader zaczął mi wykrywać prawidłowo. No to nie wiem, zawsze spróbować zainstalować możesz, jak nie pomoże, to odinstalujesz i tyle. Mam nadzieję, że uda Ci się rozwiązać problem, ja muszę się teraz pomęczyć z tą partycją.
  • Pomocny post
    #12 17327384
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1574
    Czyli jak robisz HotPlug to działa, jak płyta ma startować z tego SSD to żadne pocieszenie.

Do których dokładnie portów SATA na Gigabyte masz podpięty HDD, SSD; jaki tryb SATA i czy slot M.2 jest pusty?

CO do aktualizacji firmware tak jak w instrukcji masz - wolumin na pendrive musi mieć label SMI_IMAGE, poza tym SSD ADATA SU800 ma chyba nowsze F/W R0126A niż dostępne na stronie.
    Updater obsługuje aktualizację z P0801A, P1021A, Q0106A, Q0125A, Q0518BS - nie wiadomo co się stanie :), w najgorszym przypadku przestanie być wykrywany.

BTW: tu masz analogiczną usterkę na płycie z B250 i SSD z SM2258 (Mushkin Triactor 3DL 480GB)
    https://www.computerbase.de/forum/threads/asu...mit-mushkin-triactor-1gb-statt-480gb.1751193/

ADATA SU800 512GB jako SM2258AB-10-00821800 ~1.0 GB :
    https://pcpartpicker.com/forums/topic/270751-ssd-comes-up-in-bios-as-1-gb
  • #13 17328767
    ayjay_ghale
    Poziom 8  
    Nie zaktualizowałem fw bo miałem błąd. Na pc i na laptopie. Sprawdzałem każdy port SATA. Laptop dalej bez najmniejszego problemu dysk wykrywa i bootuje do windowsa. Znajomy wyśle mi w poniedziałek swoje mobo bo zmienia na nowe i zobaczę. Może na innym nie będę miał problemu.

EDIT
    Zmieniłem płytę, złożyłem wszystko od nowa. Podpiąłem SSD oraz HDD, wszystko wystartowało w porządku, bios wykrył dyski prawidłowo.

Wyłączyłem komputer żeby wystartować świeżą instalacje Windowsa a tu taki myk że znów dysk widzi tak na poprzedniej płycie. Teraz już zgłupiałem.

Płyta główna ASRock Z270M Pro4

#EDIT

Na tej płycie, gdy podłączony jest sam SSD wszystko śmiga cud miód. Ale jak mam podłączony dodatkowo hdd wszystko szlag trafia.

EDIT
    Poradziłem sobie z problemem.

Podłączyłem oba dyski. Wpiąłem usb z instalatorem w10.
    Przez cmd w instalatorze sformatowałem hdd. (SSD nadal był widoczny jako sm-cośtam)
    Wyłączyłem wszystko, odpiąłem hdd. Odpaliłem BIOS żeby się upewnić że ssd jest wykrywany.
    Na żywo podłączyłem hdd. Zrestartowałem
    SSD wystartował do windowsa. w zarządzaniu dyskami popartycjonowałem hdd.

Może komuś ten problem też wystąpi więc myśle że przyda się moja relacja :)

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

Scaliłem. RADU23

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem SSD ADATA SU800 256GB, który po podłączeniu do płyty głównej Gigabyte GA-B250M-D3H wyświetla pojemność 1023MB, mimo że w laptopie działa poprawnie. Po wymianie płyty głównej na ASRock Z270M Pro4, problem częściowo ustępuje, ale dysk nadal nie jest wykrywany prawidłowo, gdy podłączony jest dodatkowy HDD. Użytkownik otrzymuje sugestie dotyczące sprawdzenia partycji za pomocą DMDE, aktualizacji BIOS oraz firmware SSD. Ostatecznie, po sformatowaniu HDD, SSD zaczyna działać poprawnie, ale problem z wykrywaniem występuje przy podłączonym HDD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA