logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyczyścić 15-letni zasobnik 120L z osadów wapiennych przy twardej wodzie?

Yaxiz 27 Gru 2024 08:35 519 3
REKLAMA
  • #1 21363747
    Yaxiz
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Witam.
    Naszła mnie myśl, że mam za mało wody w zasobniku. Wody użytkowej, z tego co pamiętam, 120L i bufor 180. Wody nie starczy na to, aby 3 osoby wzięły prysznic. W nocy grzeję wodę użytkową, gdy nikt nie używa, tak 3-4 razy. I teraz do sedna. Zasobnik ma 15 lat, woda u mnie bardzo twarda. Czyści się jakoś takie zasobniki? Jeżeli tak, to może znajdę instrukcję i pomożecie, jak to uczynić?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21363756
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    Yaxiz napisał:
    Czyści się jakoś takie zasobniki?

Jeśli wymiennik ciepła mocno zakamieniony to można wyczyścić.
    Yaxiz napisał:
    Jeżeli tak, to może znajdę instrukcję i pomożecie, jak to uczynić?

Tak jakbyś odkamieniał czajnik. Trzeba spuścić wodę i zdemontować bojler, następnie zalać go ciepłą wodą z odkamieniaczem, pozostawić do rozpuszczenia kamienia, następnie wypłukać i zamontować z powrotem
  • REKLAMA
  • #3 21371770
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4230
    Jeśli pojemność zbiornika znacząco zmalała, to tego kamienia jest dużo - odkamienianie zajmie tygodnie, i warto poszukać, jaki odkamieniacz: (1) jest bezpieczny (nie wyżre dziury), i (2) jest ekonomiczny (najniższy koszt w stosunku do ilości usuniętego kamienia). Jeśli ze zbiornika da się całkowicie wylać wodę, to można go ważyć dla oceny skuteczności odkamieniania.

Osad wapienny to zwykle mieszanina soli (nie myl z solą kuchenną) - prawdopodobnie głównie CaCO3 z domieszką MgCO3, CaSO4, Ca3(PO4)2; CaCO3 łatwo rozpuszcza się w większości kwasów (choćby w occie, a nawet węglowym), MgCO3 chyba też, ale CaSO4 nie. Wodorotlenek sodu powinien częściowo przetwarzać CaSO4 na CaOH (który już rozpuści się w occie), ale nie można wlewać razem wodorotlenku i kwasu, tylko trzeba na zmianę, i płukać czystą wodą przy zmianie. Może najlepiej to przećwiczyć na kamieniu w czajniku... masz jakiś zakamieniony?
  • #4 21372968
    Yaxiz
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Dziękuję za naprawdę wyczerpującą odpowiedź. Obecnie nie mam żadnego czajnika zakamienionego, ale albo właśnie kupowało się jakiś środek, albo ocet z wodą i ładnie odkamieniało. Pewnie jeszcze w cały układ pasowałoby jakoś oczyścić, bo ciśnienie wody coraz słabsze.. Ogólnie to udało m i się znaleźć jakieś papiery i posiadam zasobnik siss 350/100
REKLAMA