logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus ZenWiFi AC Mini - Rozłączanie TV i komputera, przeciążenie pasma 5GHz?

lukpio3 27 Gru 2024 19:22 282 14
REKLAMA
  • #1 21364535
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 168
    Cześć,
    Posiadam dwa routery w systemie mesh, Asus ZenWiFi AC Mini. Teraz zakupiłem TV z android TV i generalnie TV łączy się ładnie i wszystko jest ok ale dosyć często go rozłącza i wtedy już koniec, nie ma szans, nie połączy się ponownie. Jak się wchodzi w ustawienia sieci w TV to widać, że ten TV dosłownie co sekunda się łączy bo jest status połączony i za moment rozłącza. I tak jest w kółko. I powiem Wam, że podobne problemy mam też przy jednym komputerze. Generalnie na komputerach problem jest nie zauważalny ale na jednym, tym którego wykorzystuję do pracy, mam zainstalowaną aplikację Cisco. I na niej widać bardzo wyraźnie jak co chwila zmienia się status: Połączony i za moment łączenie. Znowu połączony i za moment łączenie. I tak bez przerwy. Jedyna opcja to restart routera. Tylko co może być tego przyczyną? Przeciążone pasmo? Czy może te routery po prostu są słabe i nie wytrzymują takiego obciążenia? Do tego punktu z którym są problemy, podłączonych w tej chwili jest 10 urządzeń. 5 urządzeń w paśmie 2.4GHz i 5 urządzeń w paśmie 5GHz. Problem zauważam że pojawia się w momencie gdy do tego pasma 5GHz podłączą się jeszcze jakieś urządzenia. Pytanie czy tam można ustawić jakieś limity czy po prostu zwyczajnie to pasmo się przeciąża bo jest za słaby router. Pomoże ktoś?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21364718
    lukpio3
    Poziom 21  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Raport w załączniku.
    Załączniki:
    • raport.html.zip (221.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21364779
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    lukpio3 napisał:
    dwa routery w systemie mesh, Asus ZenWiFi AC Mini

Pewnie połączone między sobą bezprzewodowo?
    Jaka między nimi odległość i ile przeszkód po drodze?
    Czy wszystkie urządzenia łączą się do routera "B", czy do "A"?
    Gdzie, w stosunku do tych routerów, stoi TV i ten komputer, który ma problem?
  • #5 21364797
    lukpio3
    Poziom 21  
    Są też urządzenia które łączą się do tego drugiego routera ale jest ich zdecydowanie mniej. Te 10 sztuk które wymieniłem, łącza się wszystkie do tego jednego routera.

Połączone są ze sobą bezprzewodowo. Stoją jeden pod drugim z tym że jeden jest na piętrze a drugo na parterze ale jeśli mowa o odległości to w linii prostej będą to jakieś 4m. Tylko tak jak mówię, dzieli je betonowy sufit. TV i ten komputer stoją od niego w odległości jakichś 3m i dzieli je ściana. Natomiast zarówno na komputerze jak i na TV, mam pełen zasięg sieci WiFi. Internet ciągnie też z pełną prędkością. Nie ma tu żadnych problemów.
  • #6 21364832
    jprzedworski
    Muszę uściślić, bo schematu nie ma. Są dwa AP
    "A" z MAC A8:5E:45:FE:CE:B6 i z sygnałem -78 dBm (czyli jest dalej od miejsca, gdzie był robiony test)
    "B" z MAC A8:5E:45:FE:B3:32 z sygnałem -52 dBm
    Do którego jest doprowadzony internet? A czy B?
    lukpio3 napisał:
    TV i ten komputer stoją od niego w odległości jakichś 3m i dzieli je ściana

Od "niego", czyli od którego?
  • REKLAMA
  • #7 21364874
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ok, przepraszam, mój błąd bo nie uściśliłem.

AP - A, MAC: A8:5E:45:FE:B3:32 - to jest ten router do którego przyłączony jest internet i do którego podłączonych jest tych 10 urządzeń, łącznie z komputerem, na którym przeprowadzam test.

AP - B, MAC: A8:5E:45:FE:CE:B6 - to jest ten drugi router, tzw satelita. Tam aktualnie mam podłączone 3 urządzenia, te które stoją sobie na dole. Jak dobrze pamiętam to jest to drugi komputer, centralka od alarmu i dekoder TV satelitarnej.
  • #8 21364905
    jprzedworski
    lukpio3 napisał:
    ten TV dosłownie co sekunda się łączy bo jest status połączony i za moment rozłącza.

lukpio3 napisał:
    Natomiast zarówno na komputerze jak i na TV, mam pełen zasięg sieci WiFi

Masz niby pełen zasięg, bo łączysz się z satelitą. Ale satelita ma duże tłumienie z routerem głównym i transmisja może się rwać.
    Prosiłem o test
    jprzedworski napisał:
    W miejscu, gdzie jest problem
    - czyli przy satelicie.
    A został zrobiony przy routerze głównym. Ale tak, czy siak te minimum -78 dB tłumienia jest. To sporo. Strop!
    lukpio3 napisał:
    Internet ciągnie też z pełną prędkością. Nie ma tu żadnych problemów.

Poza tym, że, jak piszesz, zrywa.
  • #9 21364947
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ale ja jestem połączony na TV i na tym komputerze gdzie jest problem z routerem A czyli z tym głównym, nie z satelitą. Przy satelicie chyba nawet nie ma problemów bo ja nie restartowałem jej bardzo długo. Tam są podłączone na stałe 2 urządzenia, w porywach do 3 - 4 i to tyle. A do tego głównego z którym jest problem czyli do A8:5E:45:FE:B3:32 podłączonych jest przynajmniej 8 - 10 urządzeń a bywa że i 15. I jeszcze pół biedy jakby rozłączyło i połączyło. Ale on zerwie i już się połączyć nie chcę. Co chwila łączy i zrywa, łączy i zrywa i tak co sekunda. Tylko restart pomoże. Nie wiem co z tym routerem się dzieje.
  • #10 21364962
    jprzedworski
    lukpio3 napisał:
    ja jestem połączony na TV i na tym komputerze gdzie jest problem z routerem A czyli z tym głównym, nie z satelitą

lukpio3 napisał:
    AP - B, MAC: A8:5E:45:FE:CE:B6 - to jest ten drugi router, tzw satelita. Tam aktualnie mam podłączone 3 urządzenia, te które stoją sobie na dole. Jak dobrze pamiętam to jest to drugi komputer, centralka od alarmu i dekoder TV satelitarnej.

Jakaś sprzeczność tu jest z TV
  • REKLAMA
  • #11 21364966
    lukpio3
    Poziom 21  
    Nie, wszystko jest ok. Napisałem że do B podłączony jest dekoder TV satelitarnej. Są 2 telewizory w domu. Jeden w salonie na dole który nie ma podłączenia do internetu jako TV ale ma dekoder TV satelitarnej i ten dekoder jest podłączony do satelity (B). I teraz kupiłem TV do sypialni z android TV i ten podłączony jest do routera (A), tego głównego.
  • #12 21364976
    KOCUREK1970
    Ocena: 5456
    @lukpio3
    A trzebabyło dać router i lokalne AP, i spiąć to wszystko przewodem sieciowym.
    Wybrałeś MESH i masz, co masz.

W MESH to nie Ty decydujesz, co i z jakim punktem się łączy i dlaczego właśnie tak.
  • #13 21364980
    lukpio3
    Poziom 21  
    >>21364976

Tak, wiem. Już teraz tego nie chcę ruszać ale po nowym roku taki mam plan aby to spiąć kablem bo niestety komputer podłączony do satelity, mimo że pełen zasięg wifi na paśmie 5GHz, to prędkość mam zaledwie 40% tego co być powinno. Przy routerze głównym mam full prędkość czyli 600Mb ale na satelicie niestety nie. Także zepnę to na pewno kablem.
  • #14 21364985
    jprzedworski
    lukpio3 napisał:
    mimo że pełen zasięg wifi na paśmie 5GHz, to prędkość mam zaledwie 40%

Już pisałem, Blisko satelity widzisz silny sygnał, ale to tylko jakby fala nośna. Dane satelita musi przekazywać z/do routera głównego, a tu już jest duży problem.
  • #15 21417710
    lukpio3
    Poziom 21  
    Wracam do tematu. Załączam nagranie jak to wygląda z poziomu TV. Dziś chyba odkryłem w czym jest problem ale nie bardzo wiem jak go rozwiązać :|. Problem polega na tym, że połączenie jest zrywane z całą pewnością z powodu słabego sygnału. Z kolei słaby sygnał spowodowany jest tym, że nie mam bladego pojęcia, czemu ten TV, usilnie łączy się z węzłem, który stoi na dole w domu i jest oddalony od TV w linii prostej o ponad 10m i dzieli go solidny strop. A tuż za cienką ścianką działową z bloczków, 3m od TV, stoi główny router. I TV nie łączy się z nim a cały czas uporczywie chce się podłączyć do satelity. Nie mam bladego pojęcia czym to może być spowodowane. Zna ktoś z Was ten system ASUS'a i orientuje się, czy da się w jakiś sposób wymusić aby jednak połączenie było nawiązywane z najbliższym routerem a nie tym który stoi daleko? Dziwne jest też to, że gdy zrestartuję ten główny router, wszystko wraca do normy i TV łączy się normalnie do tego głównego routera a nie do satelity.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy systemu mesh Asus ZenWiFi AC Mini, składającego się z dwóch routerów: głównego (AP A, MAC: A8:5E:45:FE:B3:32) oraz satelity (AP B, MAC: A8:5E:45:FE:CE:B6). Urządzenia łączą się bezprzewodowo, satelita znajduje się około 4 m pod routerem głównym, oddzielone betonowym stropem. Do głównego routera podłączonych jest 8-10 urządzeń, w tym nowy telewizor z Android TV oraz komputer z aplikacją Cisco, które doświadczają częstych rozłączeń i problemów z ponownym połączeniem na paśmie 5 GHz. TV i komputer stale łączą się i rozłączają, a restart routera głównego tymczasowo rozwiązuje problem. Pomimo pełnego zasięgu WiFi i wysokiej prędkości internetu przy routerze głównym, TV usilnie łączy się z satelitą, który jest oddalony o ponad 10 m i oddzielony stropem, co powoduje słaby sygnał i niestabilność połączenia. Satelita ma duże tłumienie sygnału (-78 dBm), co wpływa na jakość transmisji między punktami. W systemie mesh użytkownik nie ma kontroli nad wyborem punktu dostępowego, co utrudnia wymuszenie połączenia TV z najbliższym routerem. Planowane jest połączenie routerów przewodem sieciowym, aby poprawić stabilność i prędkość połączeń, zwłaszcza dla urządzeń podłączonych do satelity.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA