logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel: Jak podświetlić wiersze z powtarzającą się nazwą w wielu arkuszach?

jasuchy 27 Gru 2024 21:12 282 4
REKLAMA
  • #1 21364780
    jasuchy
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Witam ,chociaż już po Świetach to życzę zdrówka wszystkim.
    A co do problemu z jakim się zwracam to potrzebuję do pliku załączonego aby dołożył ktoś makro lub formułe, w zależności czym będzie lepiej uzyskać efekt ,który przydałby mi się na co dzień.
    Mianowicie w skoroszycie mam kilka arkuszy z nazwą powtarzającą się w kolumnach "B".
    Po otwarciu skoroszytu na pierwszym arkuszu i wpisaniu lub wskazaniu w kolumnie "B" którejś z komórek,chciałbym aby nazwa z tej komórki ,jeżeli jest w innym arkuszu również się poświetliła(lub cały wiersz),aby nie szukać ręcznie wskazanej nazwy.
    Np: Arkusz pierwszy wskazuję "B:4"(czyli "Mleko") ,to w pozostałych arkuszach podświetli się komórka/wiersz z "Mleko",itp.
    Jeżeli nie ma w arkuszu wskazanej nazwy dobrze by było aby jakaś informacja była na ten temat,chociaż na pierwszym przykładzie bardziej mi zależy.
    Z góry dziękuję za poświęcony czas.
    Załączniki:
    • Wykaz zapasów1.rar (33.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21364822
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1406
    Jeżeli produkt występuje tylko raz to możne wbudowane formatowanie duplikatów rozwiąże problem.
  • REKLAMA
  • #3 21365153
    jasuchy
    Poziom 10  
    >>21364822
    Tak nie do końca oto mi chodzi.Znajdowanie duplikatów podświetli tylko nazwę lub cały wiersz,którą wraz muszę przewijać i szukać w tabeli.Ja bardziej myślałem aby po przejściu na inny arkusz na duplikacie była ustawiona już aktywna komórka (ActiveCell lub ActiveCell.Address).
    A co do występowania produktów to na pierwszym arkuszu w kolumnie "B" powtarzają się te same nazwy,w pozostałych występuje tylko jeden raz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21365234
    marzatela
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Zerknij, czy o to Ci chodziło.
    Załączniki:
    • Wykaz zapasów1_W1.rar (35.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21365542
    jasuchy
    Poziom 10  
    marzatela napisał:
    Zerknij, czy o to Ci chodziło.

Dokładnie o to.
    Zostało mi tylko przepisać i dopasoać to do skoroszytu oryginalnego na którym pracuję,ale juz tylko formalność.
    Dziękuję bardzo za pomoc.Pozdrawiam. Uśmiechnięta buźka z uniesionym kciukiem i napisem Very Good.
REKLAMA