logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

COMPAQ Armada E500 - wyłącza się niespodziewanie

mpilzner 12 Gru 2005 21:20 1600 4
REKLAMA
  • #1 2078067
    mpilzner
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Prosze o pomoc w nastepujacym problemi:
    Laptop Armada E500 niespodziewanie wyłącza sie, bez żadnego ostrzeżenia - poprostu "buch" i ciemno.
    Czasem po takim wyłączeniu:
    - nie chce sie w ogole jakis czas włączyć, nie reaguje,
    albo:
    - bo zawiesza sie przy bootowaniu (wyświetla logo COMPAQ, świeci lampka HDD i FDD) i nic,
    albo
    - dochodzi do odpalenia WinXP i po kilku sekundach bach.

Po godzinie czasem udaje sie włączyć a czasem nie. Jak sie włączy to kilka dni spokój do kolejnego wywalenia. Ostatnio sie nasililo.
    BIOS jest tak ubogi, że nic tam nie mozna sprawdzić.

Mam wrażenie że przed takim wywaleniem wentylator zaczyna mocniej się kręcić. Czyzby sie proc przegrzewal???

Czy zna ktoś moze jakieś narzedzie diagnostyczne, ktore po takim wyłączeniu jakies logi by gdzies zostawialo i możnaby bylo sie czegos doczepic - bo nie mam zupełnie pojecia. MOze cos co rejestruje temp procka i zeby mozna bylo potem to jakos przejrzec, jaka temp byla przed wywaleniem.

Wina systemu to raczej nie jest bo na w2k tez bylo to samo. HDD i RAM podmieniałem, rozbierałem go na czesci pierwsze i sprawdzałem styki. Zaczęło sie to dziać po pierwszym rozłożeniu -wymieniałem obudowę, która była lekko nadgryziona, jak go kupiłem. Przed wymianąpodobno nigdy nic takiego sie nie działo

Bedę wdzieczny za jakieś sugestie

Pzodr
    mpilzner
  • REKLAMA
  • #2 2276581
    badgerman
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    jak na mój gust - RAM albo nadpalenie płyty głównej, chociaż tego procka bym też nie wykluczał. Mam też E500- są programy monitorujące - są na stronie Compaq (obecnie po przejęcie - HP - www.hp.pl ) i wszystko co chcesz łącznie z diagnostyką
  • REKLAMA
  • #3 2277120
    atlantycki
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    moze byc ten ram , kiedys wymienialem w swoim krzywo ustawilem kosc i tez byly rozne cuda
  • REKLAMA
  • #4 3034852
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    ...i jak to sie skonczylo?Jakies wnioski, znalazles usterke??
  • #5 3200002
    mpilzner
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Okazało się, że to pasta pomiędzy radiatorem a prockiem zupełnie wyschła i się właściwie lekko powykruszała - nie było właściwego styku cieplengo no i po prostu procek się przegrzewał. Trochę nowej pasty nałożyłem i jak ręką odjął.

Pozdr\
    mp
REKLAMA