logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zrywający Mux 1 i Mux 2 (k29 i K23) na antenie ASR IQ 5G w Opolu Chrzelice?

lisukup 28 Gru 2024 14:46 513 4
REKLAMA
  • #1 21365597
    lisukup
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzień dobry wszystkim,
    mam problem z którym walczę już praktycznie od 2 lat.

Moja instalacja wygląda następująco:

Antena ASR IQ 5G z "inteligentnym" wzmaciaczem ustawiona teoretycznie na Nadajnik Opole Chrzelice. (teoretycznie, bo ustawiając idealnie na nadajnik, brak Mux1 i Mux2, konieczne było odchylenie o kilka stopni)
    Sygnał idzie razem z Satelitą na Multiswitch Opticum OMS 5/8, dalej na odbiorniki TV.
    Odbiór wszystkich MUX'ów, włącznie z czeskimi idealny, z wyjątkiem (naprzemiennie) Mux 1 i Mux2 (Kanał 29 i 23), przy czym Mux 2 sprawia mniej problemów.
    Na początku problem był tylko z kanałem 29, pomogło "delikatne" przestawienie anteny, po jakimś czasie praktycznie brak możliwości odbioru kanału 29, oraz czasami zrywanie kanału 23.
    Kanał 29 pojawia się w zasadzie tylko wtedy gdy stoję na drabinie i próbuję wyregulować antenę.
    Przed zakupem ASR IQ próbowałem z anteną kierunkową, ale efekt był tragiczny, kompletny brak możliwości odbioru czegoś innego niż Czechy.
    W międzyczasie podłączyłem starą antenę siatkową ze wzmacniaczem i faktycznie odbiera K23 i K29, ale z uwagi na to że zbiera wszystko z otoczenia, pojawiają się problemy z innymi MUX'ami i stabilnością.

Moc sygnału na Tv jest różna, od "0" do 90-95%, jakość podczas odbioru jest w zakresie 45-65.

Poziom sygnału na kanale 29, na wyjściu z Multiswitcha, mierzona starym KWS Varos 307 (niestety nie obsługuje on DVBT2) to ok 48-52dbuv - ale tylko w momencie gdy akurat jakimś cudem odbiera kanał 29, gdy zrywa sygnał spada czasami poniżej 25, czasami na 30.

Połączenie bezpośrednio anteny z TV nic nie zmienia.

Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem? Nie jestem biegły w tematach związanych z Antenami i rozchodzeniem się fal, tylko co nieco liznąłem.

Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.

Kod Pocztowy 46-024, dom 500m od dosyć wysokiego lasu. Antena zamontowana ok 8m od poziomu gruntu.
  • REKLAMA
  • #2 21365812
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1035
    lisukup napisał:
    Antena ASR IQ 5G z "inteligentnym" wzmaciaczem (...) poziom sygnału na kanale 29, na wyjściu z Multiswitcha, mierzona starym KWS Varos 307 (niestety nie obsługuje on DVBT2) to ok 48-52dbuv

Czy wzmacniacz w tej antenie jest zasilany? Zmierzony poziom sygnału, odpowiada mniej więcej symulacji odbioru na antenie pasywnej, a ASR IQ ma taką opcję.:?:
    lisukup napisał:
    Kod Pocztowy 46-024

Która z tych miejscowości - Link?
  • REKLAMA
  • #3 21367035
    lisukup
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Tak, antena jest zasilana, po wyłączeniu zasilania (czyli przejściu na opcję pasywną w tej antenie) dla problematycznych muxów sygnał bardzo spada. Pozostałe muxy są odbieralne w dobrych warunkach pogodowych.

Miejscowość Brynica - dokładną lokalizację wysłałem na PW
  • REKLAMA
  • #4 21368729
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1035
    lisukup napisał:
    mam problem z którym walczę już praktycznie od 2 lat

Mniej więcej w tym czasie (maj 2022) uruchomiony został nadajnik Namysłow /Świerczów Link nadający w SFN z Chrzelicami. Może powodem złej jakości sygnału jest echo? Jego pomiar ma chyba KWS Varos 307.:?: Sprawdzałeś to?
    Co prawda, wg Emitela, Brynica teoretycznie jest być poza zasiegiem Świerczowa, ale warto sprawdzić możliwość odbioru z tego obiektu (23 km). Jeżeli jest, to może byłby lepszy niż z Chrzelic.:?:
  • #5 21368763
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2927
    Jak wysoki las to z anteną możesz iść raczej w dół bo w górę wysokich drzew nie przekroczysz. Szukać anteną miejsca.
REKLAMA