logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung WW90T986DSX - metaliczny dźwięk podczas prania.

adrians12 28 Gru 2024 15:07 345 3
REKLAMA
  • #1 21365639
    adrians12
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam,

Mam problem z pralką Samsung WW90T986DSX. Podczas prania po pewnym czasie pojawił się metaliczny dźwięk, przypominający szorowanie druta. Podejrzewam, że coś mogło dostać się do bębna – może jakaś spinka do włosów, zapomniana w kieszeni, albo (w najgorszym wypadku) jakaś część pralki.

Dołączam link do krótkiego wideo z nagraniem tego dźwięku. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć, jak trudne może być dostanie się do środka, aby zlokalizować problem?

https://drive.google.com/file/d/1JaP9tRcCWSQb6-MGYDDau2296zvmOa1j/view?usp=sharing

Z góry dziękuję za pomoc!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21365769
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Odłącz od sieci , wstaw porządną lampę z kloszem do bębna i obracając nim skokowo oglądaj otwory w bębnie bo tam może tkwić "rozwiązanie" problemu, jeśli nie to zajrzyj przez otworki pod perforowany płaszcz o ile dźwięk nie wędruje z bębnem to może coś tkwić w wężu pomiędzy szufladą a kociołkiem albo w rejonie grzałki ale to to powinieneś dostrzec.
    Jeszcze jest możliwość że coś siedzi od czoła bębna lub z tylu bębna .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21365801
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 53
    Obstawiam drut ze stanika. Wyjmij grzałkę i poświeć tam latarką. Kręcąc bębnem może coś zobaczysz
  • #4 21366269
    adrians12
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Super!

Dziękuję wszystkim za pomoc i podpowiedzi! Skorzystałem z Waszych wskazówek i udało mi się rozwiązać problem. Okazało się, że kawałek metalu wystawał z dziurki wewnątrz bębna, ale nie dało się go stamtąd wyciągnąć. Ostatecznie musiałem wykręcić grzałkę i wtedy moim oczom ukazała się... spinka do włosów!

Na szczęście była w tylnej części bębna, dzięki czemu udało się ją wyjąć przez otwór na grzałkę bez większych komplikacji.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i wskazówki!

Pozdrawiam!
REKLAMA