Witam serdecznie, Whirlpool W67 MN840 NB - martwa, uszkodzony bezpiecznik kubkowy 250mA. Model płyty to w10577756. Sprawdziłem diody w okolicy gdyż kolega z forum, w bliźniaczym modelu mikrofali miał podobny problem i go rozwiązał wymianą diody i bezpiecznika lecz są sprawne. Zielony rezystor w okolicy bezpiecznika ma ok. 101Ω Prośba do kolegów co mogę jeszcze sprawdzić, zweryfikować. Schemat byłby mile widziany.
Oba bezpieczniki spalone? Wszystkie diody sprawdzone? Płyta ma jeszcze drugą stronę, sprawdź tranzystory. Jeśli który ma zwarcie, sprawdź elementy koło niego.
Diody w okolicy bezpiecznika sprawdzone oprócz "6107". "3120" to kurz, wizualnie nic nie jest spalone ani mechanicznie uszkodzone. Tylko jeden bezpiecznik uszkodzony. Po drugiej stronie nie wiem które tranzystory podejrzewać. Ślady po lutowaniu są moje, płyta nigdy nie naprawiana.
>>21366349 Kolego @g107r Mówisz o diodzie przy transformatorze, która jest wpięta w obudowę mikrofali i w kondensator? Czy o którejś diodzie na płycie głównej?
Diody w okolicy bezpiecznika sprawdzone oprócz "6107"
O tej z 1 zdjęcia, przy niej jest opis 5V, pewnie nie bez powodu. Połączona jest z tym małym transformatorem. Martwa, czyli nawet nie świeci wyświetlacz? Może mieć związek z zasilaniem tego procesora, wyświetlacza, zza transformatora na płycie, sterowanego pewnie scalakiem obok niego.
Jakie scalak ma oznaczenie, jest jego opis w necie, gdzie jest zasilany? To na oko strefa "gorąca", z napięciami bliskimi sieciowemu. Za transformatorem "zimna", gdzie napięcia może będą bardziej bezpieczne. Ogólnie, co zasila ten "spalony" bezpiecznik? Został przeciążony, więc za nim, coś pobrało za duży prąd, to coś też mogło się spalić, lub następny element za nim. Tobie łatwiej prześledzić gdzie i przez co, do czego, idzie prąd za bezpiecznikiem. Byle nie kopnęło...
Święta, sylwester, na bardziej rzeczowe odpowiedzi możesz czekać jeszcze tydzień, a i tak ich nie dostać. Datasheet tego scalaka może być kawałkiem schematu, którego oczekujesz.
>>21367765 Dzięki za podpowiedzi, obecnie muszę zaopatrzyć się w zapas bezpieczników i przy okazji wymienię każdy elektrolit. Potem próby uruchomienia.
Wracam z tematem, po wymianie kondensatorów sytuacja nie uległa poprawie, mikrofala martwa i zaraz po podłączeniu do gniazdka wywala tylko ten bezpiecznik kubkowy 250mA. Odpiłem Transformator, bez zmian, silnik wentylatora, bez zmian, włączniki drzwi sprawdzone, sprawne, żarówka i bezpiecznik termiczny ok. Zauważyłem, że po wpięciu 4 Pin konektora wywala ten bezpiecznik więc skupiłem się na tej strefie.
Okazuje się, że mam zwarcie na pinach kondensatora 2102 siedzi tam 10 µF/400V i czy jest wlutowany czy nie zwarcie cały czas występuje. Jeśli dobrze rozumuje nie powinno być tam zwarcia? Po jednej stronie na plusie jest sekcja diod i zielony rezystor, a po drugiej na minusie układ TNY264PN, nogi od tego żółtego transformatora + element 2105 (nie wiem co to jest, ale nie ma tam zwarcia). Czy jestem na dobrym tropie? Czy raczej zabłądziłem?
Dodaję ładniejsze zdjęcie zapożyczone z netu.
Z drugiej strony płytki, "obok" układu, masz rezystor z oznaczeniem "0", to zwora, lub może "robić" za bezpiecznik.
Podłącz mikrofalę przez żarówkę, taką żarnikową, nie LED itp., jest szansa, że ona zaświeci zamiast bezpiecznika.
Dzięki @g107r za wsparcie, 5V brak prawdopodobnie ze względu na spalenie bezpiecznika od razy po podłączeniu, jest zwarcie miedzy D i S układu TNY. Z drugiej strony płytki "0" ma przejście tzn. nie jest rozwarty (jego oznaczenie na płytce to 9209 o tym piszemy?) Ostatniego zdania nie rozumiem co masz na myśli aby podłączyć przez żarówkę.
Z noty aplikacyjnej wynika, że prócz kondensatorów za mostkiem prostowniczym, tylko TNY przez uzwojenie transformatora ma bezpośrednie połączenie z plusem i minusem zasilania, diody mostka niby dobre, kondensatory też, także bum...
Co do zasady działania układu, nie pomogę, przydałby się lepszy zawodnik, aby rzucił fachowym okiem, i ocenił, czy tak sobie padł ten układ, czy został przeciążony np. transformatorem, czymś za. Za trafo nie ma zwarcia? (+5V i RTN wg datasheet)
bosman116 napisał:
Z drugiej strony płytki "0" ma przejście tzn. nie jest rozwarty (jego oznaczenie na płytce to 9209 o tym piszemy?)
Tak, piszę w kontekście ewentualnych przerw tych "rezystorów", oczyść z kalafonii ścieżkę od niego do nóżki układu TNY, dziwnie wygląda. Sprawdź transoptor 7101 pod transformatorem. LED transoptora oświetla fototranzystor, a ten steruje układem TNY.
Tak się zastanawiam, czy zamiast tego układu i trafo, nie można by podłączyć jakiegoś zasilacza 5V, by sprawdzić, czy awarię przeżył ten "procek" po lewej stronie, bo jak nie, to w przypadku programowalnego chipa, dalsze naprawy mogą być bezowocne, może go kupisz, ale czym zaprogramujesz? Pchają we wszystko "komputerki", a później jest problem z oprogramowaniem... Jakie oznaczenie ma ten kwadratowy scalak? To też kawałek schematu, tylko peryferia mogą być już inne, dostosowane do funkcji kuchenki, ale podstawa jakaś by była...
Przepraszam za opóźnienie...
Zatem po wymianie TNY264PN i bezpiecznika 250mA mikrofala cała ożyła i pracuje prawidłowo. Dzięki @g107r za cenne wskazówki i podpowiedzi!
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownik zgłosił problem z mikrofalówką Whirlpool W67 MN840 NB, która nie działa z powodu uszkodzonego bezpiecznika kubkowego 250mA. Po sprawdzeniu diod i rezystorów, użytkownik zidentyfikował zwarcie na kondensatorze 2102 oraz brak napięcia 5V, co sugerowało uszkodzenie układu TNY264PN. Po wymianie TNY264PN i bezpiecznika, mikrofalówka została naprawiona i działa prawidłowo. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.