logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie ułożyć kostkę wokół domu, gdy krawężniki są na równo z zakończeniem elewacji?

rbielov 29 Gru 2024 13:05 3534 9
REKLAMA
  • #1 21367129
    rbielov
    Poziom 2  
    Witam, szukam pomocy w rozwiązaniu problemu - opaska wokół domu. Kilka lat temu gdy ze znajomym kładłem krawężniki pod kostkę na opaskę wokół domu (byłem swiezakiem w tym temacie, a do dzis wiem niewiele więcej), ustawiliśmy je tak, że teraz gdy dozbierałem do kostki i chce ją położyć, okazuje się że ustawiając ją na zero z krawężnikiem wychodzi idealnie na równo z zakończeniem elewacji. Rozumiem i wiem, że powinna się kończyć przynajmniej kilka centymetrów pod elewacją, aby w zimie mogła pracować, lub opierać się o nią. Bo przecież takiej pustej przestrzeni nie mogę zostawić, bo się kostka rozjedzie, a aż tyle centów do góry nie mogę podnieść robiąc spad. Dodam że szerokość opaski to 1m.
    Czy są jakieś sensowne rozwiązania, aby to ładnie wyglądało i było praktyczne i na lata?
    Ścieżka z przygotowanym podłożem obok domu, gotowa do układania kostki brukowej.
    AI: Jakiego rodzaju kostki planujesz użyć? Czy masz już wybrane konkretne materiały?
    Tak, 6cm
    AI: Jaki jest obecny stan podłoża, na którym chcesz położyć kostkę? Czy jest już przygotowane, czy wymaga dodatkowych prac?
    Jest przygotowane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21367257
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    rbielov napisał:
    okazuje się że ustawiając ją na zero z krawężnikiem wy

Kostkę ustawia się tak, aby po dobiciu wystawała 0,5 do 1cm ponad gorę obrzeża. Nie robi się kostki na równo z obrzeżem.
    rbielov napisał:
    wychodzi idealnie na równo z zakończeniem elewac

I dobrze dołożysz 1.5 procent spadku na opasce i góra kostki wyjdzie nieco ponad spodem elewacji. I wystarczy
    rbielov napisał:
    Rozumiem i wiem, że powinna się kończyć przynajmniej kilka centymetrów pod elewacją, aby w zimie mogła pracować, lub opierać się o nią.

Kostkę robi się zawsze trochę powyżej spodu elewacji, nie wiem kto ci takich głupot nagadal że jest inaczej
  • REKLAMA
  • #3 21368090
    rbielov
    Poziom 2  
    Xantix napisał:
    I dobrze dołożysz 1.5 procent spadku na opasce i góra kostki wyjdzie nieco ponad spodem elewacji. I wystarczy

A z czasem nie zapadnie się jeśli calym bokiem(6cm) nie będzie opierać o elewacje? Skoro pod elewacją zostanie ta przestrzeń gdzie podsypka może się przemieścić?
  • REKLAMA
  • #4 21368144
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2040
    A może zastosuj coś takiego:
    Przekrój ściany z warstwami ocieplenia i uszczelnień.

Co prawda dodatkowy koszt ale będzie wszystko wykończone.
  • REKLAMA
  • #5 21368163
    Xantix
    Poziom 41  
    Ja zagęścisz podsypkę przed uformowaniem planta a przy samej ścianie nie będą jeździć samochody ani chodzić tabuny ludzi to kostka w przewidywalnej przyszłości się nie zapadnie. W końcu to opaska wokół budynku a nie chodnik.
  • #6 21368168
    ta_tar
    Poziom 41  
    Xantix napisał:
    Ja zagęścisz podsypkę przed uformowaniem planta a przy samej ścianie nie będą jeździć samochody ani chodzić tabuny ludzi to kostka w przewidywalnej przyszłości się nie zapadnie. W końcu to opaska wokół budynku a nie chodnik.

Ale z biegiem czasu woda może zrobić swoje i kostka się rozjedzie.
  • #7 21368211
    Xantix
    Poziom 41  
    ta_tar napisał:
    Ale z biegiem czasu woda może zrobić swoje i kostka się rozjedzie.

Przy samej elewacji budynku? Bądźmy poważni nim w tym miejscu woda wypłucze podsypkę to przy obrzeżu ta kostka będzie zapadnięta na parę centymetrów i cały bruk i tak będzie wymagał poprawy. Kostka nie jest wieczna i prędzej czy później trzeba będzie ją poprawić
  • #8 21368274
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ale na zdjęciu i tak widać że ściana nie jest wykończona a więc należało by czymś wykończyć.
  • #9 21369002
    rbielov
    Poziom 2  
    ta_tar napisał:
    Ale na zdjęciu i tak widać że ściana nie jest wykończona a więc należało by czymś wykończyć.

Zgadza się, jest tam styropian i folia z zewnątrz.

Dodano po 3 [godziny] 26 [minuty]:

Xantix napisał:
    Przy samej elewacji budynku? Bądźmy poważni nim w tym miejscu woda wypłucze podsypkę to przy obrzeżu ta kostka będzie zapadnięta na parę centymetrów i cały bruk i tak będzie wymagał poprawy. Kostka nie jest wieczna i prędzej czy później trzeba będzie ją poprawić

Nie no aż tyle to na pewno się nie zapadnie myślę, gdyż kamienia ubitego przez te kilka lat porządnym kruszywem mam tam chyba ponad 40 cm + teraz kilka cm zagęszczone i na to ta ostatnia podsypka.
    Ale zostaje mi wierzyć że zda to egzamin i przystąpić do prac, bo jednak w "duże" dodatkowe koszty to nie chciałbym iść.
  • #10 21369321
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    może jestem w błędzie ale w takim wypadku pod elewacją dołożył bym kostkę poniżej, a resztę zrobił aby dochodziło do elewacji, z jakimś 0,5cm luzem od putzu, to co będzie poniżej elewacji ma blokować resztę chodnika aby nie wszedł z czasem w elewacje. wolał bym tak zrobić jak te obrzeża wyciągać, a już nawet bym obrzeża piłą spalinową wolał skrócić jak to wyciągać, nie bierz sobie tego do serca ale po prostu napisałem co mysle

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej ułożenia kostki wokół domu, gdzie krawężniki są na równi z zakończeniem elewacji. Wskazano, że kostkę należy ustawić 0,5 do 1 cm powyżej krawężnika, aby uniknąć problemów z wodą i osiadaniem. Sugerowano również zastosowanie dodatkowych rozwiązań, takich jak wykończenie elewacji, aby zapobiec przemieszczeniu się kostki. Użytkownik obawia się, że przestrzeń pod elewacją może prowadzić do osiadania kostki, ale zaufanie do solidności podłoża oraz zagęszczenia podsypki daje mu nadzieję na trwałość wykonania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA