logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układanie kostki brukowej na poziomie styropianu elewacji – ryzyko uszkodzenia elewacji w zimie?

kwal2 25 Sie 2025 18:55 864 5
REKLAMA
  • #1 21644380
    kwal2
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam taką sytuację jak na zdjęciu. Dom został ocieplony do poziomu gruntu. Postanowiłam wokół domu ułożyć kostkę brukową. Generalnie wokół domu są spore spadki, a ze względu na stare (płytkie) fundamenty nie chciałabym zbytnio kombinować z obnażaniem terenu. Dlatego chciałabym ułożyć kostkę wyżej, tak by była już na wysokości styropianu. I tutaj mam pytanie: czy nie będzie to problem zimą? Czy mróz nie będzie powodował wciskania kostki w styropian?

Rynna przy ocieplonej ścianie domu, trawnik i ziemia wokół fundamentu
  • REKLAMA
  • #2 21644392
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6580
    kwal2 napisał:
    Czy mróz nie będzie powodował wciskania kostki w styropian?

Przesuwu w poziomie nie będzie. Jeżeli już to w pionie.
    Rura spustowa przy ścianie budynku z czerwonymi strzałkami i napisem informacyjnym
  • REKLAMA
  • #3 21645561
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    mnie zastanawia jak z dobijaniem takiej kostki? od wibracji nie wgniecie styropianu?
  • REKLAMA
  • #4 21645577
    kwal2
    Poziom 11  
    Ja planowałem dobijać ją ręcznie, jak widać na zdjęciach, nie ma tam za bardzo miejsca.
  • REKLAMA
  • #5 21645849
    noak
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Musisz dać kostkę poniżej ocieplenia,fachowcy zrobili mi powyżej i po czasie pokazała się wilgoć na ścianie.Musiałem zrywać kostkę podkopać i na nowo ułożyć kostkę poniżej ocieplenia.
  • #6 21646210
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    ciekawe czemu, ja znam sytuacje gdy zrobili opaske/chodnik nie pamietam kostka czy beton i w podpiwniczeniu wilgoc zaczela wychodzic, wczesniej nic nie bylo, jak schowane pod poziom styropianu to u ciebie juz ok?
REKLAMA