logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 5 kabli do wejścia jack w słuchawkach Logitech G Pro?

SliweQ 29 Gru 2024 13:36 483 5
REKLAMA
  • #1 21367180
    SliweQ
    Poziom 9  
    Witam, skończyła mi się gwarancja w słuchawkach Logitech g pro. Postanowiłem naprawić je sam. Mianowicie uszkodzone jest wejście jack w słuchawce tam gdzie się wpina kabel. I teraz potrzebuje pomocy jak podłączyć te 5 kabli. Poniżej zdjęcia o co chodzi mniej więcej
    Zbliżenie na pięć odlutowanych przewodów słuchawek Logitech G Pro oraz płytkę obwodu.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną słuchawek z uszkodzonym wejściem jack i lutowanymi przewodami.
  • REKLAMA
  • #2 21368873
    fishebird
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Spróbuj rozebrać inne elementy słuchawek i ustalić, skąd idą kable. Zwróć uwagę na polaryzację. Kable przylutuj do ich pól lutowniczych, na przykład minus prawej słuchawki do punktu GND_R_CUP.

Edit: Przy okazji wyczyść płytkę z topnika, bo nie widać oznaczeń.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21369213
    SliweQ
    Poziom 9  
    No właśnie, płytka, która jest na zdjęciu, jest z słuchawek wyciągnięta. Płytka od drugiej strony, tam gdzie jest 5 lutów, właśnie na 5 tych kabli, był jack, a ja chcę „na krótko” przylutować, a nie do jack’a, ponieważ gniazdo jack jest uszkodzone.
    Robiłem też poprzez kable z żabkami i dalej nie mogę tego rozkminić.
    Dziwi mnie, że jeden kabel (czerwony) był owinięty miedzianym bez żadnej osłony, reszta kolorami.

Przewody z krokodylkami podłączone do płytki.
  • REKLAMA
  • #4 21369239
    fishebird
    Poziom 2  
    >>21369213
    Jeżeli chodzi o przylutowanie do zewnętrznej wtyczki jack, to trzeba wyprowadzić kable z uszkodzonej wtyczki i przylutować je do kabla prowadzącego do wtyczki. Jakby co, pod spodem masz schemat wtyczki standardu OMTP.

Edit: W standardzie CTIA GND i mikrofon są zamienione.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak podłączyć 5 kabli do wejścia jack w słuchawkach Logitech G Pro? jack.png (28.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21370222
    SliweQ
    Poziom 9  
    Wyraźnie napisane ze chodzi o GNIAZDO a nie wtyk, we wtyku jest 5 kabli (jeden w miedzianym oplocie) wtyk tez ma 5 kabli(jakiś nietypowy) bo to tylko od słuchawek kabel z regulacja głośności.
  • #6 21370797
    fishebird
    Poziom 2  
    >>21370222
    Wyślesz, proszę, zdjęcie wtyczki i gniazda?

Pozdrawiam
REKLAMA