Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Słuchawki Logitech G332 uszkodzony jack 3,5 i lutowanie nowego.

beti1012 25 May 2020 20:14 1554 3
    beti1012
    Level 2  
    Witam.
    Posiadam słuchawki z mikrofonem model to Logitech G332.
    Mam problem z znalezieniem schematu/opisu zarobienia uszkodzonego jacka 3.5.
    Kabel fizycznie został przecięty :(
    Kabel ma łącznie 6 przewodów wraz z tymi lakierowanymi.
    Czarny.
    Czerwony
    Biały
    Niebieski
    zielony
    Miedziany.

Czy ktoś jest wstanie udzielić rady jak to poprawnie polutować.
    Oryginalnie była zarobiona jedna końcówka. Gdzieś na googlach znalazłem opcję z lutowaniem na dwie końcówki jack 3,5 niestety w innych barwach.
    Będę Wdzięczny za pomoc i sugestie.

Słuchawki Logitech G332 uszkodzony jack 3,5 i lutowanie nowego. Słuchawki Logitech G332 uszkodzony jack 3,5 i lutowanie nowego. Słuchawki Logitech G332 uszkodzony jack 3,5 i lutowanie nowego.
  • Helpful post
    procsa
    Level 31  
    Możesz użyć miernika, na 99% linka złota to masa, pomiędzy masą a dwoma przewodami będzie ok 40 ohm, są to kanały głośników, pozostałe dwa przewody będą od mikrofonu, czyli drugi jack.

Lub jak nie posiadamy miernika to słuchawki na głowę, mała beteryjka pastylkowa od pilota czy czegoś i sprawdzanie między złotym przewodem a resztą który kiedy głośnik da o sobie znać. Kanały L w jack to pierwszy pin, środkowy to P.
    beti1012
    Level 2  
    procsa wrote:
    Możesz użyć miernika, na 99% linka złota to masa, pomiędzy masą a dwoma przewodami będzie ok 40 ohm, są to kanały głośników, pozostałe dwa przewody będą od mikrofonu, czyli drugi jack.

Dziękuję ci za sugestie. Pomierzyłem przewody te lakierowane koloru zielonego i niebieskiego mają pomiędzy sobą "przejście" w załącznikach podam wartości ich pomiarów.

Dla zainteresowanych dodam że czerwony to lewa słuchawka z mikrofonem a czarna prawa

Dodatkowo umieszczę cześć korespondencji z serwisem owej firmy. Ogólnie ciężko tam uzyskać pomoc :( Słuchawki Logitech G332 uszkodzony jack 3,5 i lutowanie nowego. Słuchawki Logitech G332 uszkodzony jack 3,5 i lutowanie nowego. Słuchawki Logitech G332 uszkodzony jack 3,5 i lutowanie nowego. Słuchawki Logitech G332 uszkodzony jack 3,5 i lutowanie nowego. Słuchawki Logitech G332 uszkodzony jack 3,5 i lutowanie nowego. Słuchawki Logitech G332 uszkodzony jack 3,5 i lutowanie nowego.

Rozumiem że biały i miedziany będzie mikrofonem. Muszę jeszcze tylko zrobić test bateryjki której jeszcze nie posiadam :D
    PS czy MIC mogę zarobić na tego posiadanego jacka. Czy muszę wyciągnąć go na osobnego drugiego jacka?
    No właśnie kolega zasugerował dwie końcówki czy można zarobić tylko na jednego i czy np komputer stacjonarny będzie widział mikrofon pod podłączeniu takiej końcówki do gniazda głośnikowego :lol: ?
    Czy raczej to rozwiązanie jest wyłącznie pod konsole itp rzeczy
    spidxer
    Level 10  
    Witam czy problem został rozwiązany. Mam tam sam problem i poszukuje schematu