logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 4 kable słuchawkowe (złoty, czerwony, zielony, niebieski) do mini jack?

Cezu1 10 Lip 2007 12:54 78319 15
  • #1 4067922
    Cezu1
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Otóż w moich słuchawkach pewnego pechowego dnia został wyrwany mini jack :/ Mam do podczepienia 4 kable

Jak podłączyć 4 kable słuchawkowe (złoty, czerwony, zielony, niebieski) do mini jack?

1. Kabel = złoty
    2. Kabel = czerwony
    3. Kabel = zielony
    4. Kabel = niebieski

A także zwykłego jacka

Ehhh prosze o pomoc. Z góry dzięki. Pozdro Cezu ;]
    Przepraszam za jakość zdjęć.
  • #2 4067995
    hos7433
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Rozetnij nożem starą wtyczkę i dopasuj po kolorach.
    Możesz także (o ile sie da) rozmontować słuchawki i stwierdzić, które kable przylutowane są do + głośników. To są te po prawej stronie patrząc od magnesów. Potem przylutuj według tego:
    http://serwis-tv.com/scart.html
    gdzie:
    R to prawa słuchawka (+)
    L to lewa słuchawka (+)
    Ground złącz razem. (-) obydwu słuchawek.
  • #3 4068329
    Cezu1
    Poziom 11  
    Czy to by miało wyglądac tak ??

• #4 4068548
    Agencik15
    Poziom 21  
    Mniej wiecej tak.
    Jezeli "+" glosnikow to kolory niebieski i zolty to jest ok ;)
  • #5 4069227
    Cezu1
    Poziom 11  
    No to mam pytanie... Jak najlepiej te kable podłączyć, bo jak zawijam to mnie cholera trafia bo cos cały czas nie łączy, a jak lutuje to cyna sie nie trzyma tego :/
  • #6 4069263
    slasz129
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    cyna sie nie trzyma bo te kable sa powlekane specjalnym tworzywem ktore nalezy sciagnac io wtedy zostaje sam kabelek i ma łączyc do lutowania uzywaj kalafoni lub jakiegos kwasy wtedy dobrze odzera to wszystkie syfy od kabla. zedrzec te powloke mozesz np nozem albo grotem lutownicy przytrzymaj i przeciagaj po tym powinno zejsc pozdro.
  • #7 4069346
    Cezu1
    Poziom 11  
    źle się zrozumieliśmy, cyna z kalafonia nie trzyma sie metalu mini jacka !
  • #8 4069373
    slasz129
    Poziom 15  
    to jakis do d.. ten jack :D:D:D a nie masz jakiegos kwasy zeby go oczyscic w nim moze wtedy by pomogło heh taaka zabawa :D:D:D
  • #9 4069424
    Cezu1
    Poziom 11  
    teraz to juz po **** jack mi sie złamał xD A kwas mam... siarkowy :P
  • #10 4069485
    slasz129
    Poziom 15  
    :D:D:D hehe a jak kupisz nowego to powinien sie lutowac hehe powodzenia
  • #11 4070024
    Agencik15
    Poziom 21  
    Sprobuj kupic nowy jack i dosc mocno przygrzac lutownica, najpierw jednak zarysuj czyms (np. nozem) lutowana powierzchnie.
    Te jacki gorszej jakosci sa czesto powlekane jakims stopem czy cos i dlatego nie chce sie lutowac.
  • #12 4070878
    hos7433
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Przydałoby się sprawdzić omomierzem cewki głośników i przewody pod kątem zwarć i przerw. Zkładam, że są sprawdzone i sprawne.
    Staraj się nie lutować "na sucho".
    Potrenuj pobielanie lutowiem powierzchni blaszki np. od zużytej baterii.
    -Umocuj wtyk np. w szczękach imadła, tylko delikatnie! Żeby nie zgnieść.
    -W jedną rękę lutownicę, w drugą tinol. Wytop z tinolu trochę topnika na delikatnie oskrobane punkty lutownicze i pobiel je podgrzewając mocno, ale nie za długo maksymalnie 3 sek. (tak żeby nie stopić plastikowych elementów wtyku). Grot lutowniczy lutownicy w czasie pobielania ma dotykać pobielanej powierzchni. Przesuwaj energicznie, ale z wyczuciem grot po powierzchni, tak jakbyś ją zeskrobywał.
    -Pobiel także odizolowane końce przewodów, minusy (czerwony i zielony skręć ze sobą) i dopiero wtedy lutuj z użyciem kropelki lutowia z topnikiem.
    Nie używaj do lutowania żadnych kwasów. Resztki nieodparowanego kwasu dostają się we wszystkie możliwe miejsca (nawet pod izolację kabli) powodując korozję, w konsekwencji przeżarcie miadzianej splotki kabla i upływność powierzchniową między elementami metalowymi wtyku.
    Powodzenia.
  • #13 4071579
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    wszystko jest OK.. tylko ze kolega zamienił kanały miejscami... na końcówce jacka jest lewy kanał anie prawy..
  • #14 4182448
    Cezu1
    Poziom 11  
    Ok wszystko jest ok ;) Dzieki wszystkim za pomoc. Uzyłem NOWEJ cyny a nie jakiejść przedweojennej i nic pobielać nie musiałem, trzyma sie jak nie wiem co :). A kable potraktowałem troszeczke ogniem (zapalniczka, zapałki) aby spalić osłonke (izolacja taka jakby kolorowa) i szystko jest ok. ;) A co do obrazka to zrobiłem tak jak na nim ;).
  • #15 5017129
    buks
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    A w jaki sposób połączyć kabel z 3 przewodami z takim mini-jack'iem jak powyżej (słuchawki z dwoma driverami w słuchawce)?
  • #16 5019196
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono problem podłączenia czterech kabli słuchawkowych (złoty, czerwony, zielony, niebieski) do mini jacka po uszkodzeniu oryginalnej wtyczki. Zalecane jest rozcięcie starej wtyczki i dopasowanie kabli według kolorów oraz identyfikacja przewodów głośnikowych (+) i masy (-) poprzez rozmontowanie słuchawek. Schemat połączenia sugeruje przypisanie kanału prawego (R) i lewego (L) do odpowiednich przewodów, a masę łączenie razem. Problemy z lutowaniem wynikają z powłok izolacyjnych na kablach, które należy usunąć (np. nożem lub grotem lutownicy) oraz z powłok na metalowej powierzchni mini jacka, które utrudniają przyleganie cyny. Zaleca się użycie kalafonii jako topnika, a także dokładne oczyszczenie i pobielenie powierzchni lutowniczych przed lutowaniem. Nie należy stosować kwasów do lutowania, gdyż mogą one uszkodzić izolację i elementy słuchawek. W przypadku uszkodzonego mini jacka najlepiej jest kupić nowy i lutować go po wcześniejszym zarysowaniu powierzchni lutowniczej. Połączenie kabli wymaga precyzji i odpowiedniego przygotowania końcówek przewodów. Ostatecznie zastosowano nową cynę i usunięto izolację termicznie (zapalniczką), co pozwoliło na trwałe i pewne połączenie. Dodatkowo zwrócono uwagę na poprawne przypisanie kanałów audio do końcówek jacka, gdyż często są one zamienione miejscami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA