logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie wykrywa dysków HDD/SSD podłączonych przez SATA - co robić?

Jestem_piter 29 Gru 2024 16:49 591 12
REKLAMA
  • #1 21367528
    Jestem_piter
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Hej mam problem z komputerem miałem podpięty dysk HDD przez sata jako drugi na zdjęcia i inne, od pewnego czasu przestało go wykrywać podłączam inne HDD reż nie działa tak samo z ssd nie wiem czego to wina
    AI: Jaki masz model płyty głównej i wersję BIOS?
    Gigabyte b660 gaming X DDR4 a bios najnowszy pobrałem niedawno
    AI: Z jakiego systemu operacyjnego korzystasz i jaka to wersja?
    Windows 11 pro
  • REKLAMA
  • #2 21367546
    drunek
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    piotrula2012 napisał:
    bios najnowszy pobrałem niedawno

Miało to jakieś pokrycie czasowe z tymi problemami z wykrywaniem dysków? PO co aktualizowałeś ten BIOS? Były jakieś problemy z tym starym? Tego nie robi się rutynowo.
    Czy BIOS widzi ten dysk?
  • #3 21367551
    Jestem_piter
    Poziom 2  
    Po przestaniu wykrywania dysku zaktualizowalem bios i dalej bios dysku nie widzi
  • REKLAMA
  • #4 21367577
    drunek
    Poziom 25  
    Podłącz dysk do:
    - Innego złącza SATA;
    - Innego złącza zasilania;
    - I przede wszystkim - spróbuj podłączyć dysk do płyty innym kablem SATA
  • REKLAMA
  • #5 21367587
    Jestem_piter
    Poziom 2  
    >>21367577 mam 2 kable sata sprawdzałem na dwóch podpinałem do różnych wejść i nie działa zasilanie tez patrzyłem na różnych i tak samo ale dysk startuje nie zależnie gdzie podepnę zaczyna się kręcić i przy jednej z kombinacji podłączenia przy starcie pika 1-2 razy
  • REKLAMA
  • #6 21367596
    drunek
    Poziom 25  
    Jaka to kombinacja?
    Dodam jeszcze, abyś nie podłączał i nie odłączał dysków - ani zasilania, ani przewodu danych - gdy komputer jest włączony, bo dysk lub kontroler SATA może ulec uszkodzeniu.
  • #7 21367603
    Jestem_piter
    Poziom 2  
    >>21367596wiem, wiem, kombinacja to, gdy podpinam dysk do zasilania od ledów, mają taki sam kabel i do pierwszego portu SATA.
  • #8 21368513
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    Spróbuj na innym komputerze lub podłącz dysk/i poprzez adapter USB.
  • #9 21368617
    Jestem_piter
    Poziom 2  
    Sprawdzałem na laptopie i działają ale nie mam takiej przejściówki.
  • #10 21368979
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    No to kup taki adapter albo udaj się do jakiegoś stacjonarnego serwisu w swoim mieście.

W zasadzie możliwości dalszej diagnozy w warunkach domowych uległy wyczerpaniu.

Temat wydaje się bardzo prosty albo skomplikowany. Możesz ewentualnie zainstalować czysty/nowy system na INNYM dysku i wtedy sprawdzić.

Koledzy wyżej nie zapytali a Ty nie napisałeś jaki masz główny dysk na system, jaka płyta główna itp.

*Więc* dla świętego spokoju proponuję wizytę w jakimś serwisie komputerowym.
  • #11 21369006
    Jestem_piter
    Poziom 2  
    >>21368979 instalowalem nowy system kilka dni temu nie pomogło, napisałem jaką mam płytę główną no ale ok
  • #12 21369028
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ja od siebie tylko dodam, że mialem płytę główną gigabyte z którą też miałem problemy jesli chodzi o SATA (B450). Była strasznie kapryśna jesli chodzi o kable SATA. Dopiero jak kupilem porządne kable to problem minął. Generalnie często wpinalem/wypinałem dyski dlatego mialem dołączony taki mały adapterek jak na zdjęciu.

Mały adapter SATA w czarnej obudowie.
  • #13 21369035
    Jestem_piter
    Poziom 2  
    >>21369028 Okej, to kupię kabel SATA.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wykrywaniem dysków HDD i SSD podłączonych przez SATA do płyty głównej Gigabyte B660 Gaming X DDR4. Po aktualizacji BIOS-u, dyski nadal nie są widoczne. Użytkownik sprawdził różne kable SATA i zasilanie, a także podłączał dyski do różnych portów, jednak problem nie ustąpił. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie dysków na innym komputerze lub użycie adaptera USB. Wskazano również na możliwość uszkodzenia kontrolera SATA oraz na problemy z jakością kabli SATA, które mogą wpływać na wykrywanie dysków. Użytkownik planuje zakup nowego kabla SATA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA