logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mitsubishi Outlander 2008 - auto działa jak zakłócacz sygnału

Biszka 29 Gru 2024 16:56 372 10
REKLAMA
  • #1 21367545
    Biszka
    Poziom 2  
    Witam drogie forum

Ostatnio zakupiłem samochód Mitsubishi Outlander rocznik 08.
    O ile w samym samochodzie elektronika jest bez zarzutu, to auta sprawia problem z dwóch względów :
    1. Kluczyk musi być naprawdę blisko drzwi kierowcy, żeby sygnał otworzył/zamknął samochód, i trzeba się bawić w nakierowywanie i szukanie odpowiedniego miejsca, żeby móc to w ogóle zrobić.
    2. Posiadam w domu drzwi garażowe otwierane pilotem, i obecność samochodu blisko tych drzwi całkiem zabija sygnał przez co nie można ich otworzyć. Auto może stać 50m od bramy garażowej i sygnał będzie blokowany, ale jeśli odjadę trochę dalej, w tym wypadku odjeżdżałem na około 100m, to pilot normalnie otwiera drzwi i problemu nie ma. Samochód działa więc jako swoista blokada sygnału.

Nie znam się na elektronice ni w ząb, stąd moje pytanie - czy ma ktoś pojęcie o co tu może chodzić? Mechanika mam umówionego dopiero za parę dni, a wolałbym samemu się również co nieco dowiedzieć, żeby zaraz mi przysłowiowego płynu do kierunkowskazu nie próbował wymieniać.
    AI: Czy w samochodzie są zainstalowane jakieś dodatkowe urządzenia elektroniczne, które mogłyby powodować zakłócenia sygnału?
    Nie ma żadnych
    AI: Czy próbowałeś wymienić baterię w kluczyku, aby sprawdzić, czy to rozwiązuje problem z zasięgiem?
    Tak, to nie bateria.
  • REKLAMA
  • #2 21367559
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    Jesteś pewien że auto nie ma gdzieś GPS zamontowanego?
  • #3 21367624
    Biszka
    Poziom 2  
    >>21367559
    Akumulator wymieniany 2 tygodnie temu, nówka 100A, nic takiego nie znalazłem na nim ani w okolicy. Dzisiaj wymieniałem koła i ogólnie sprzątałem, i na podwoziu, nadkolach ani w środku nic takiego nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • #4 21367639
    spinacz
    Poziom 42  
    Jeśli by było to pewnie gdzieś za zegarami ewentualnie za schowkiem.
  • REKLAMA
  • #5 21367662
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3585
    Przeszukaj samochód pod kątem jakiś dokładanych przetwornic impulsowych, oświetlenie led, wideorejestrator, dodatkowe gniazda usb etc.
  • #6 21367681
    spinacz
    Poziom 42  
    Ewentualnie jakieś zabawki do odstraszania gryzoni pod maską.
  • REKLAMA
  • #7 21368864
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3268
    Biszka napisał:
    Samochód działa więc jako swoista blokada sygnału.

Postaw samochód w miejscu gdzie najbardziej zakłóca inne urządzenia. Potwierdź, że nadal powoduje zakłócenia i jeżeli tak, to odłącz akumulator w samochodzie.
    Sprawdź, czy nadal zakłóca okoliczne urządzenia.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21373337
    Biszka
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim,
    Dziękuję za odpowiedzi, byłem trochę zajęty sylwkiem i nie było okazji sprawdzić.
    U mechanika jeszcze nie byłem, ale problem poniekąd rozwiązałem. Okazało się, że wszystko powoduje przycisk na zdjęciu.
    Przycisk na desce rozdzielczej samochodu w pobliżu dźwigni kierunkowskazów.
    Tylko za cholerę nie wiem, jaką funkcję pełni. Po kliknięciu go nic się nie dzieje, żadnego dźwięku, od czujników cofania też nie jest, ale jako zakłócacz działa idealnie. Przewertowałem instrukcję samochodu i nie mogę nigdzie nic o nim znaleźć, nawet na obrazkach deski nie jest uwzględniany.
    Ma ktoś jakiś pomysł, co to jest?

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa.

• #9 21373346
    spinacz
    Poziom 42  
    Żeby się nie okazało że to auto było do czegoś wykorzystywane niezgodnie z prawem i ma jakąś zagłuszarkę schowaną. Szukaj po przewodach co załącza ten włącznik.
  • #10 21374966
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6659
    Mi sie wydaje że to trolowanie, przecież to 5min sprawdzić co to jest. Włącznik jest z sklepu rtv.
  • #11 21374971
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    Biszka napisał:
    Okazało się, że wszystko powoduje przycisk na zdjęciu.

To nie jest fabryczne wyposażenie pojazdu. Pytaj poprzedniego właściciela o ten element, o ile jest taka możliwość.
    Najprościej po przewodach od tego pstryczka...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Mitsubishi Outlander 2008, polegający na zakłócaniu sygnału kluczyka oraz pilotów do drzwi garażowych, gdy samochód znajduje się w pobliżu. Kluczyk wymaga bliskiego zasięgu do otwarcia/zamknięcia drzwi, a obecność auta blokuje sygnał pilota do bramy garażowej. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z nieznanym przyciskiem w samochodzie, który działa jako zakłócacz. Forumowicze sugerują sprawdzenie obecności dodatkowych urządzeń elektronicznych, takich jak GPS, przetwornice impulsowe, czy inne akcesoria, które mogą powodować zakłócenia. Użytkownik znalazł przycisk, którego funkcji nie potrafi zidentyfikować, co może wskazywać na nieoryginalne wyposażenie pojazdu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA