logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B5FL - brak ogrzewania mimo ciepłych węży i full poziomu płynu chłodniczego

Markos87 30 Gru 2024 06:12 549 4
REKLAMA
  • #1 21368519
    Markos87
    Poziom 7  
    Passat B5FL nie działa ogrzewanie. Mam ustawiony klimatronic na HI. Nie działa mi ogrzewanie. Leci zazwyczaj zimne powietrze niezależnie ile stopni ustawie na klimatronic. Jeśli ustawię na 0 to wtedy leci jeszcze zimniejsze powietrze czyli normalne.
    Nie wiem czy jest to nagrzewnica czy coś innego. Uruchamiam auto, auto nabiera temperaturę do 90 stopni a z nawiewów leci cały czas chłodne powietrze. Sprawdzałem węże od nagrzewnicy i są ciepłe. Zauważyłem również że jesli rozgrzeje się dobrze silnik, jeśli temperatura cieczy chłodzącej wynosi 90 stopni i cały czas leci zimne powietrze z nawiewów to jeśli wyłączę silnik na jakieś 15 minut i ponownie włączę to przez kilka minut leci cieplejsze (nie gorące) powietrze i później znów zimne.

Latem przy temperaturze 30 stopni na zewnątrz rozerwalo mi grzybek, zaślepkę układu chłodzenia. Wymieniłem wtedy zaślepkę, zalałem płyn chłodniczy i tak jeżdżę do dziś. Płynu nie ubywa. I tak nie wiem czy to czasem brak ogrzewania nie jest spowodowany tym rozerwaniem. Może być układ cały czas zapowietrzony ? Słychać w nagrzewnicy cały czas takie przelewanie wody. Pewnie napiszecie że to uszczelka pod głowicą, ale takie przelewanie wody to ja już slyszalem od 10 lat i nie było problemów z ogrzewaniem. Płyn chłodniczy przeciez nie ucieka a gdyby była to uszczelka to chyba uciekałby płyn ? Sprawdzałem również czy leci ciepłe powietrze po odkręceniu korka zbiornika wyrównawczego i niestety leci chłodne. Błędów na klimatronic trochę mam, ale błędy u mnie od zawsze występują bo nie mam sprawnej klimatyzacji. Błędy u mnie są już od kilku lat, ale ogrzewanie jako tako działało. A teraz tego ogrzewania nie ma. Proszę o pomoc, zima jest a mnie brak ogrzewania :(

Przed zauważeniem braku ogrzewania mechanik wymieniał mi rowniez pompowtryski, wspominał o problemie wyciągnięcia pompowtryskow po tym jak włożył jakieś używane i okazały się wadliwe. Raczej jak już to problem może występowac od czasu jak rozerwało mi grzybek układu chłodzenia. Wtedy było ciepło więc nikt nie używał ogrzewania więc ciężko stwierdzić od kiedy jest problem. Poprzedniej zimy ogrzewanie bylo, ale też zauważyłem że po wyłączeniu silnika i po ponownym włączeniu leciało poprzedniej zimy bardzo gorące powietrze. Coś ten reset powodował że były bardziej gorąco. A teraz to już całkowicie nie ma ogrzewania :(

AI: Czy wszystkie funkcje klimatronika działają poprawnie, takie jak prędkość wentylatora i kierunek nawiewu?
    Tak
    AI: Czy oprócz wymiany zaślepki były wykonywane jakieś inne naprawy lub zmiany w układzie ogrzewania lub chłodzenia?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21368523
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3385
    Węże mają być gorące a nie ciepłe przy 90° na blacie. Obydwa mają tą samą temperaturę?
  • REKLAMA
  • #3 21368525
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3296
    Problem może być mechaniką klapki nawiewu albo samą nagrzewnicą. Na pierwsze pewnie wypłukał by w obie strony nagrzewnicę. Wodą pod ciśnieniem tak max 1.5 bara (by jej nie rozszczelnić). Jak to nie pomoże to wypadło by się dostać do klapki temperatury nawiewy i sprawdzić czy coś się nie połamało.
  • REKLAMA
  • #4 21368591
    Markos87
    Poziom 7  
    >>21368525

Ta klapka temperatury będzie widoczna po ściągnięciu schowka?
  • #5 21369767
    Markos87
    Poziom 7  
    >>21368523

Nie. Lewy wąż jest ciepły.
REKLAMA