logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa baterii trakcyjnej w Oplu Mokka-e po wypadku zabezpieczenia

bravek 30 Gru 2024 17:25 1803 13
  • #1 21369305
    bravek
    Poziom 10  
    Witam, czy ktoś z was naprawiał już baterię trakcyjną do mokki-e? Chodzi mi o zasadę działania, zabezpieczenia kolizyjne, sposób pomiaru. Mam taką mokkę po wypadku z zablokowaną baterią. Usuwanie błędów nic nie pomaga.

Kody błędów P0C47, P109E, P1EAD, P106A, P10A3,

Dziś dowiedziałem sie że bezpiecznik znajduje się w baterii i trzeba ją zdemontować. koszt naprawy około 2tyś zł.
  • #2 21374769
    bravek
    Poziom 10  
    >>21369305 Aktualizacja. Bateria rozebrana. W baterii jest bezpiecznik, ale chroni on ogniwa przed przeciążeniem. Bateria wyposażona jest w dwa wysokonapięciowe przekaźniki: pierwszy odcina napięcie do falownika, drugi odcina napięcie z ładowarki. Przed przekaźnikiem napięcie ok. 420 V, więc jest ok. Szukam dalej. Czy ma ktoś jakieś info co do błędów opisanych wyżej?
  • #3 21377083
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 410
    Witaj. Nie wiem, czy nie za pochopnie działasz. Jak znam Opla, Peugeota i inne grupy Stellantis, to bateria po wypadku zostaje zablokowana na parę sposobów, na przykład utrata wystarczającej rezystancji instalacji wysokonapięciowej. Na tę okoliczność jest procedura odblokowania, trwa to jakieś 15 minut i bateria wraca do żywych. Co do ceny baterii, to trochę przesadziłeś. Ja za tyle to kupiłem Peugeota ze sprawną baterią, 237 km przebiegu. Jak możesz, to wstaw zdjęcie lub wyślij mi na 502027772.
  • #4 21377814
    Didek5
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>21377083 Witam
    Mam podobny problem, też Mokka E po niewielkiej kolizji, ale na liczniku pokazuje stan baterii prawie pełny. Tylko przy próbie odpalenia buczy pompa vacuum i wywala błąd, więc może to od tej rezystancji. A czy masz może dostęp do tej procedury odblokowania baterii, np. zdjęcia lub PDF?
  • #5 21378330
    bravek
    Poziom 10  
    >>21377083 To jest moja pierwsza przygoda z elektrykiem wcześniej tylko hybrydy. Chciałem poznać budowę baterii i zasade jej działania. Silnik i falownik wyglądają ok nie ucierpiały w kolizji więc rezystancja raczej jest ok chyba że jeszcze jest jakiś bezpiecznik w falowniku. Na chwile obecną zająłem sie poduszkami bo może tu leży problem i zamówiłem pompę wody chłodzącą baterie jak już wszystko uzupełnie usunę błędy i podepne baterie.
  • Pomocny post
    #6 21378657
    colin578
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    W przypadku peugeotów i opli często moduł airbag blokuje baterie ponieważ w momencie wykrycia wypadku wysyła informacje o wypadku do sterownika baterii który odcina pętlę interlock. Więc zacznij od zrobienia sensora, jeżeli puści baterie to problem z głowy, jeżeli nie, a rezystancję izolacji masz w porządku to można zaaktualizować soft baterii. Akurat Opla nie robiłem wypadku, ale baterie podobne do e208. Bezpiecznika pito w baterii raczej nie ma skoro masz HV przed stycznikiem, poprostu brakuje zgody na zapięcie styczników.
  • #7 21378876
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Witam. Ja też nie jestem jakimś specjalistą od elektryków i dlatego kupiłem takiego uszkodzonego, żeby się trochę podszkolić. Jeden był uszkodzony właśnie elektrycznie przy przebiegu 24 tys. km i roku eksploatacji serwis się poddał i wystawił na sprzedaż, natomiast drugi kupiłem na części z przebiegiem 237 km, praktycznie nowy. Niestety szkoda bardziej niż całkowita. Do diagnostyki i wszelkich adaptacji używałem Lancha i sobie z wszystkim poradził. Niestety poszczególne części mają ochronę komponentu i tu zaczynają się schody, potrzebny autotuner i KES i inne. Teraz trochę go już poznałem i mam mnóstwo części na ewentualne podmiany i testy, tak że jak ktoś by coś potrzebował, to mogę pomóc. Jak chcesz poznać zasadę działania tej baterii i rozmieszczenie poszczególnych komponentów, to na YouTube jest sporo filmików, więc można się sporo dowiedzieć. Pozdrawiam.
  • #8 21381402
    bravek
    Poziom 10  
    >>21378876 Posiada Pan kpl. przekładkę do anglika?
  • #9 21381896
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Na tematy handlowe, jak i pomoc techniczna wymagające większego zaangażowania, to może przez telefon 502 027 772.
  • #10 21384585
    Didek5
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jestem właśnie po diagnostyce elektrycznej Mokki E powypadkowej i po założeniu czystej crash daty oraz wykasowaniu błędów w głównym komputerze, a także ok. 5-minutowym odblokowaniu w systemie baterii, wszystko ruszyło. Podstawa to wyczyszczenie kompa i sterownika z błędów dot. poduszek i pasów. Pozdrawiam
  • #11 21387240
    colin578
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    >>21384585 Kolego z ciekawości zawodowej, jakim komputerem udało się odblokować baterie? Pass thru czy offline Jest jakaś procedura typowo, czy kwestia skasowania błędów? Crash data to podstawa, żeby przejść dalej ;)
  • #12 21387515
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Witam. Zasadniczo z diagnostyką bardzo dobrze radzi sobie Launch X-431 i o ma procedury odblokowywania baterii ,i w zasadzie z wszystkim oprócz ochrony komponentów sobie poradził.
  • #13 21428852
    bravek
    Poziom 10  
    >>21387515 Można prosić o jakiś link, gdzie mogę kupić taki skaner Launch X-431? Na Ali jest sporo takich skanerów, tylko żaden Chińczyk mi nie odpowiedział, czy jest taka funkcja w ich skanerze.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21428852 https://pl.aliexpress.com/item/10050059093802...mp;afSmartRedirect=n&gatewayAdapt=glo2pol

Dodano po 54 [sekundy]:

>>21428852 Np. taki? Ogarnie temat? Ma ktoś?

Dodano po 16 [minuty]:

https://pl.aliexpress.com/item/1005004787821742.html
  • #14 21448439
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Witam .od dwu tygodni posługuję się Launch CRP 919 EV dedykowany do aut elektrycznych ,niestety jaszcze wszystkiego nie ogarnołem ,wiadomo brak czasu na zabawę ,ale widzę że dorzucili pare ciekawych zakładek fakt najwięcej do chińskich marek ale jest też sporo dla europejskich oraz tesle . Zakładki do resetowania baterii są identyczne jak w X431

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy baterii trakcyjnej w Oplu Mokka-e po wypadku, w którym bateria została zablokowana i generuje błędy diagnostyczne (P0C47, P109E, P1EAD, P106A, P10A3). W baterii znajduje się bezpiecznik chroniący ogniwa przed przeciążeniem oraz dwa wysokonapięciowe przekaźniki odcinające napięcie do falownika i z ładowarki. Po wypadku bateria może zostać zablokowana przez moduł airbag, który odcina pętlę interlock, co wymaga odblokowania poprzez procedurę diagnostyczną trwającą około 15 minut. Konieczne jest usunięcie błędów związanych z poduszkami i pasami bezpieczeństwa oraz założenie czystej crash daty w sterowniku. Do diagnostyki i odblokowania baterii polecane są narzędzia Launch X-431 oraz Launch CRP 919 EV, które posiadają odpowiednie procedury resetowania i adaptacji baterii elektrycznych. Wymagana jest znajomość procedur i oprogramowania, często z ochroną komponentów, co utrudnia naprawę. Wymiana baterii jest kosztowna, ale możliwe jest jej odblokowanie i naprawa bez demontażu całej baterii. Dodatkowo wskazano na konieczność sprawdzenia rezystancji izolacji oraz ewentualnej wymiany pompy chłodzącej baterię. Wskazano również na dostępność materiałów edukacyjnych na YouTube oraz możliwość wymiany części i testów na używanych komponentach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA