logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire A715-51G - jak uruchomić tryb awaryjny po aktualizacji sterownika?

MM2X 30 Gru 2024 18:31 1626 7
REKLAMA
  • #1 21369400
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    Laptop Acer Aspire A715-51G, wczoraj zainstalowałem aktualny sterownik audio ze strony producenta. Dzisiaj 3-krotnie użyłem Acera i za każdym razem miał problem z wyłączeniem po prostu wchodził jakby w tryb uśpienia, podświetlona klawiatura, pracujący wentylator ale wył. monitor.

Użyłem trybu punktu przewracania systemu do dnia wczorajszego sprzed wykonania aktualizacji sterownika audio. Kilkukrotnie włączyłem i wyłączyłem laptop i było ok. Obecnie laptop się nie załącza (ekran jak na fotce). Nie mogę wejść do trybu awaryjnego: (1) wciśnięty "shift" przy starcie, (2) naciskany F8 przy starcie a nawet metoda 3-krotnego włączenie i niezwłocznego wyłączenia klawiszem "sieć" nie uruchamia tego trybu.
    Jak uruchomić tryb awaryjny albo jakikolwiek inny celem uruchomienia laptopa?
    Ekran błędu systemu Windows z komunikatem o problemie technicznym.

Może to cokolwiek wyjaśni:
    Ekran EFI Shell na laptopie pokazujący listę urządzeń mapowanych. Ekran BIOS-u z ustawieniami kolejności rozruchu na laptopie Acer. Ekran ustawień BIOS laptopa Acer, na którym widoczne są opcje związane z hasłami, trybem Secure Boot oraz TPM. Ekran laptopa Acer Aspire A715-51G pokazujący ustawienia BIOS z aktywnymi opcjami Intel VT-X i VT-D. Ekran BIOS Acer z zakładką główną (Main) z różnymi opcjami systemowymi. Ekran BIOS laptopa Acer Aspire A715-51G z informacjami o systemie i sprzęcie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21369509
    MM2X
    Poziom 26  
    @danielczarnecki82 dzięki bardzo, te właśnie procedury zastosowałem i opisałem w pierwszym poście :) , oczywiście bez opcji z aktywnym ekranem, którego nie mam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21369594
    danielczarnecki82
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    O trybie awaryjnym systemu Windows 10
    Co to jest tryb awaryjny?
    Tryb awaryjny to wbudowany tryb diagnostyczny systemu operacyjnego Windows 10 (7, 8, 11 itd.).

W trybie awaryjnym systemu Windows 10 system operacyjny zostanie uruchomiony tylko z podstawowymi komponentami, a wiele innych nieistotnych sterowników lub usług, takich jak sterowniki wideo, zostanie wyłączonych. Nawet programy startowe innych firm nie będą mogły się ładować. Upraszcza to proces identyfikacji głównych przyczyn problemów z systemem operacyjnym.
    Zrzut ekranu przedstawiający konfigurację trybu awaryjnego w systemie Windows 10.
    Na przykład możesz uruchomić system Windows 10 w trybie awaryjnym, aby sprawdzić, czy domyślne ustawienia i sterowniki w systemie Windows 10 powodują nieprawidłowe działanie komputera z systemem Windows 10. Możesz też zdiagnozować, czy to instalacja źle skonfigurowanego oprogramowania/programu uniemożliwia normalne uruchomienie komputera z systemem Windows 10.

Ponadto czasami nie możesz uruchomić komputera z systemem Windows 10 normalnie, nadal możesz uruchomić go w trybie awaryjnym. To sprawia, że ​​jest to dobra opcja, aby uzyskać dostęp do plików i rozwiązać problemy, takie jak niebieski ekran lub czarny ekran. Tryb awaryjny systemu Windows 10 umożliwia bezpieczne odinstalowywanie problematycznych programów, rozwiązywanie problemów ze sterownikami, diagnozowanie konfliktów sprzętowych i wiele więcej.

Jak uruchomić system Windows 10 w trybie awaryjnym?
    Uruchomienie w trybie awaryjnym systemu Windows 10 jest podstawową metodą diagnostyczną, która pomaga zidentyfikować i naprawić problemy z komputerem z systemem Windows 10. Ten post MiniTool zawiera przewodnik krok po kroku, jak uruchomić system Windows 10 w trybie awaryjnym (podczas rozruchu), aby rozwiązać problemy napotykane na komputerze z systemem Windows 10.

Gdy na komputerze zostaną zainstalowane nieprawidłowe sterowniki lub nieodpowiednie oprogramowanie, komputer może czasami zawiesić się lub ulec awarii. Użycie trybu awaryjnego systemu Windows 10 może pomóc w diagnozowaniu i naprawianiu tych problemów. Zobaczmy, czym jest tryb awaryjny i jak uruchomić system Windows 10 w trybie awaryjnym.

Tryb awaryjny systemu Windows 10
    Trzy typy trybu awaryjnego systemu Windows 10
    Windows 10 oferuje trzy typy trybu awaryjnego. Możesz wybrać uruchomienie systemu Windows 10 w dowolnym typie trybu awaryjnego, w zależności od potrzeb.

Włącz tryb awaryjny: To najbardziej podstawowy rodzaj trybu awaryjnego. Uruchamia system Windows 10, ładując najważniejsze ustawienia i usługi systemu. Nie zostaną załadowane żadne inne niepotrzebne programy, sterowniki ani usługi. Utrzymuje komputer w bezpiecznym stanie, odcinając potencjalne złośliwe oprogramowanie lub wirusy, które pochodzą z oprogramowania innych firm, sterowników lub sieci lokalnej.

Włącz tryb awaryjny z obsługą sieci: Jeśli zdecydujesz się uruchomić system Windows 10 w trybie awaryjnym z obsługą sieci, doda on inne niezbędne sterowniki i usługi, które umożliwiają dostęp do sieci, zachowując jednocześnie ten sam zestaw sterowników i usług, co w trybie awaryjnym. są niezbędne do. Nie jest to tak bezpieczne, jak tryb awaryjny, ale jest przydatne, gdy potrzebujesz dostępu do Internetu.

Włącz tryb awaryjny z wierszem poleceń: Jeśli uruchomisz system Windows 10 w trybie awaryjnym z wierszem poleceń, komputer wyświetli duże okno wiersza poleceń. Możesz łatwo rozwiązać problemy związane z komputerem z systemem Windows 10 za pomocą wiersza poleceń. Jeśli jednak nie wiesz zbyt wiele o CMD, nie zaleca się wybierania tej opcji. Zarówno tryb awaryjny, jak i tryb awaryjny z wierszem poleceń nie są połączone z siecią.

Uzyskaj odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące rozwiązywania problemów dzięki SoftwareDiscountUSA
    Niezależnie od tego, czy Twoje problemy są związane z uruchomieniem w trybie awaryjnym, czy też zupełnie niezwiązane, potrzebujesz miejsca, do którego możesz się udać ze wszystkimi swoimi potrzebami związanymi z rozwiązywaniem problemów. Na szczęście SoftwareDiscountUSA oferuje najlepsze wsparcie ekspertów w sieci dla wszystkich Twoich problemów z oprogramowaniem. Ponadto mamy również gwarancję najniższej ceny dla wszystkich Twoich nowych potrzeb związanych z oprogramowaniem. Niezależnie od tego, czy chcesz rozwiązać problem z komputerem, czy kupić najnowsze oprogramowanie, odwiedź naszą stronę internetową SoftwareDiscountUSA już dziś lub skontaktuj się z nami, aby dowiedzieć się więcej o produktach Windows.
  • Pomocny post
    #5 21369990
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    F8, jeśli nie zadziała, to jest pierwsza taka sytuacja z jaką się spotkałem. Oczywiście do odpowiedniej opcji trzeba się "dokopać" ale pytanie czy w ogóle jakieś menu jest wywoływane. Kwestia wciskania go w odpowiednim momencie. Jest jeszcze kwestia posypanego systemu plików ale jeśli masz szyfrowany dysk (nowe Windowsy raczą nas szyfrowaniem z "automatu") to sprawa się komplikuje - nawet w trybie awaryjnym może nie wstać, system plików trzeba by podmontować, odszyfrować i dopiero sprawdzić checkdiskiem - co przy szyfrowanym dysku jest jeszcze bardziej ryzykowne.
  • #6 21370202
    MM2X
    Poziom 26  
    danielczarnecki82 napisał:
    Ponadto czasami nie możesz uruchomić komputera z systemem Windows 10 normalnie, nadal możesz uruchomić go w trybie awaryjnym.

Próbowałem wczoraj wszystkiego i niestety nie udało się wejść w tryb awaryjny. Praktycznie nad ranem uzyskałem w końcu dostęp do menu (F8), po tym jak za pomocą EaseUS Partition Master ustaliłem, że jest problem z sektorem rozruchowym, włączyłem naprawę i komunikat, że naprawiony rozruch. Po restarcie zaczął normalnie się uruchamiać ale niestety dostałem jedynie dostęp do menu trybu awaryjnego ( wyłącznie menu ) i po jego wybraniu niestety sytuacja wraca na początek tj. info, że problem z rozruchem itd., próbuje sam naprawić 20-40-100% itd.
    Może coś z tego zrzutu wynika:
    Zrzut ekranu Menedżera urządzeń z widocznymi brakami w sterownikach.
    Aha, sprawdziłem jeszcze dysk, ani jednego bad-sektora. Zastawiam się jeszcze nad jednym, wchodząc pod Linuxem do tego dysku jest możliwość wykonania pewnych czynności przez Acronisa, czy zrobienie backupu, kopii partycji itd. w takim stanie ma w ogóle jakiś sens?, zapewne nie, bo będzie obarczone tym błędem, który uniemożliwia start.

Obecnie jestem na takim etapie:

Obraz ukazujący ekran komputera uruchomionego w trybie wiersza poleceń systemu Windows z kilkoma poleceniami związanymi z naprawą rozruchu.

Po tych czynnościach ponownie próbowałem wejść w tryb awaryjny (Windows RE), po wybraniu F4 ekran jn.

Ekran laptopa Acer z logo i komunikatem o naprawie woluminu.

Zdaje się, że to miałeś na myśli @helmud7543 tj. szyfrowany dysk, Secure Boot?

Wyłączyłem w Biosie "Secure Boot" ale niestety dalej przy próbie uruchomienia w trybie awaryjnym ekran jw. "Fixing (...) Total:99%;ETA"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21371216
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Nie, to checkdisk. Co nie wyklucza szyfrowania, nie radzę bawić się tpm jeśli nie masz klucza odzyskiwania, bo za chwilę może już nie być dylematu jak naprawić, że tak to ujmę :-( . Jak dane nie ważne daj mu skończyć (jeśli nie skończy to jest raczej uszkodzenie sprzętowe chociaż SSD potrafią też tak nieładnie same z siebie pogubić dane, że nawet checkdisk się zawiesi). Checkdisk to automat i działa destrukcyjnie (jeśli się pogubi to zrobi sieczkę z danych) - nie do cofnięcia, ale zapis następuje (przynajmniej tak było w starych Windows) na sam koniec procesu, więc może jeszcze nie narozrabiał. Generalnie przydatne narzędzie ale do użycia tylko jak ma się kopię albo jak możemy się pogodzić z dużym ryzykiem utraty danych. Jak ważne dane to przerwij i najpierw bezwzględnie kopia posektorowa i najlepiej sprawdzić czy szyfrowany i zawczasu, jeśli się da, zdobyć klucz.
  • #8 21371267
    MM2X
    Poziom 26  
    Ok., dzięki na spokojnie muszę to przetrawić ;) . Dysk chyba nie jest szyfrowany:

Widok menedżera dysków pokazującego dysk GPT z kilkoma partycjami, z czego dwie są odblokowane z BitLocker.

Jak do jutra nie uruchomię, muszę stawiać na nowo system a cholernie tego nie lubię, Ktoś tutaj pisał, że to pikuś 40 minut i po sprawie. Za mną to się ciągnie zawsze z tydzień, tego nie ma, to brakuje, to nie działa itd.

Miłości, miłości i jeszcze raz ... pieniążków życzę wszystkim w Nowym Roku :) .

Dodano po 4 [godziny] 7 [minuty]:

Niestety znowu nie działa tryb awaryjny i Checkdisk , próbuję komend w cmd ale ciężko jest.
    Jaki może być powód tego, że w konsoli po komendzie DISKPART> LIST VOLUME nie jest widoczna żadna partycja dysku -> "There are no volume", wszystkie są natomiast wyświetlane pod Lnuxem jw.

Posiłkuję się instrukcją z tego filmu ponieważ wyskoczył podczas odzyskiwania systemu błąd: "BCD Error Code: 0xc0000098"
    https://www.youtube.com/watch?v=TxNx-Y6uESk&ab_channel=MuruganS

Mam też problem z poleceniem "bootrec /fixboot" -odmowa dostępu, zresztą jak większość, którzy próbują naprawić rozruch systemu ale po wbiciu innych komend w końcu uzyskują dostęp, mnie się nie udaje.

No niestety nie udało się, laptop potrzebny koleżance na jutro do pracy, stawiam W10/64 na nowo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Acer Aspire A715-51G napotkał problemy z uruchomieniem systemu po zainstalowaniu aktualizacji sterownika audio. Po kilku próbach uruchomienia, laptop nie włączał się poprawnie, a ekran pozostawał czarny. Użytkownik próbował różnych metod, aby wejść w tryb awaryjny, w tym przytrzymywanie klawisza "Shift" oraz naciskanie F8, jednak bezskutecznie. Po użyciu narzędzia EaseUS Partition Master zidentyfikowano problem z sektorem rozruchowym, co doprowadziło do naprawy, ale dostęp do trybu awaryjnego nadal był ograniczony. Użytkownik rozważał użycie narzędzi do odzyskiwania danych oraz reinstalację systemu, obawiając się utraty danych. Problemy z widocznością partycji w narzędziu DISKPART oraz błędy BCD były również poruszane w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA