logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat instalacji elektrycznej - rozłączająca różnicówka, czy jest poprawny?

nooldor1 30 Gru 2024 20:49 531 12
  • #1 21369656
    nooldor1
    Poziom 4  
    Witam,
    czy schemat instalacji taki jak w załączeniu jest poprawny? Mam problemy z rozłączającą różnicówką.
    Załączniki:
    • Schemat instalacji elektrycznej - rozłączająca różnicówka, czy jest poprawny? roznicowka - Copy.PNG (125.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21369677
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    Pomijając miejsce wprowadzenia PEN, to z tego schematu nie widać problemu wyzwalania różnicówki. Prawdopodobnie dalej w instalacji masz jakiś problem. Ja bym zaczął od sprawdzenia czy N z przed i za różnicówki nie są gdzieś połączone lub złączone N i PE w jakimś urządzeniu. No i oczywiście podstawa, czy nie masz przebicia / upływu L-PE
  • #3 21369921
    nooldor1
    Poziom 4  
    Dzięki za odpowiedź.
    "N" sprzed różnicówki wychodzą na kilka pomieszczeń: do garażu, na pompę ciepła i jakieś dwa/trzy przewody oświetleniowe.
    "N" za różnicówką to przewody wychodzące na większość pomieszczeń gniazda i światła - gniazda montowałem bardzo uważnie i raczej nie połączyłem N i PE.
    Objawy są takie, że jak podłączę różnicówkę, to przy każdym większym obciążeniu (np. drugi bieg suszarki, ale pierwszy bieg nie wyzwala) (nie ważne w którym gnieździe) - wyzwala różnicówkę ...

Jak najłatwiej sprawdzić, gdzie jest problem? Nie mam żadnego miernika, tylko próbnik w śrubokręcie ...
  • #4 21370013
    jarekgol
    Poziom 40  
    nooldor1 napisał:
    gniazda montowałem bardzo uważnie i raczej nie połączyłem N i PE.

No właśnie takie rzeczy ( i te o których pisałem) dobrze jest sprawdzić miernikiem. Diagnostyka polega na sprawdzaniu, bo jak coś zakładasz że jest dobrze, to jeż duża szansa że nie znajdziesz ;)
    Bez miernika możesz rozpinać wszystko w puszkach i patrzeć kiedy objaw ustąpi, możesz sobie zrobić jakieś przenośne gniazdko na przewodzie i na początek wyjąć przewody odbiorcze z RCD i tam wpiąć ową suszarkę i sprawdzić co będzie.

Ewentualnie jeśli spróbowałeś i nie wyszło i nie masz podstawowych narzędzi (nawet takiego z marketu za dwie dyszki) to może trzeba wezwać elektryka.
  • #5 21370033
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    nooldor1 napisał:
    gniazda montowałem bardzo uważnie i raczej nie połączyłem N i PE.

Trochę mi to przypomina sytuację sprzed kilku dni. Bardzo ostrożnie zakładałem wtyczkę siłową 32A na kabel, ładnie złożyłem, nawet pomierzyłem pod kątem zwarć. No, po prostu ideał, wzorowo. W jednym ręku gniazdo przedłużacza siły, w drugim świeża wtyczka i podłączam. Błysk i huk, bo oczywiście przy wtykaniu styk PE poruszył się o milimetr do tyłu, a przeoczony zadzior na jego śrubie przebił akurat izolację przewodu fazowego. To nie miało szans się stać, a się stało :D

nooldor1 napisał:
    Objawy są takie, że jak podłączę różnicówkę to przy każdym większym obciążeniu (np. drugi bieg suszaki, ale pierwszy bieg nie wyzwala) (nie ważne w którym gnieździe) - wyzwala różnicówkę ...

Objawy idealnie wskazujące na to, że gdzieś jest połączenie N-PE i obciążenie tego obwodu powoduje pojawienie się różnicy napięć N-PE, a przy tym też przepływ niewielkiego prądu wyzwalającego RCD.
  • #6 21370089
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    nooldor1 napisał:
    N" za różnicówką to przewody wychodzące na większość pomieszczeń gniazda i światła

Jedna różnicówka na wiele obwodów to wręcz gwarancja losowego wyzwalania. I jest to jej normalne działanie. Po prostu prądy upływu wielu urządzeń sumują się i RCD pracuje na granicy wyzwolenia. Wtedy wystarczy dodatkowy miliamper czy dwa ( W dobie powszechnych zasilaczy impulsowych nietrudno) i po robocie. Należy rozdzielić obwody na kilka RCD czy RCBO
  • #7 21370096
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Zrób zdjęcie RCD
  • #8 21382150
    nooldor1
    Poziom 4  
    >>21370089 tylko, że do tych obwodów nie są podłączone urządzenia, które cały czas pracują (tylko lodówka). Pozostałe gniazda albo są puste, albo podłączone do urządzeń, które pracują sporadycznie ...

Dodano po 2 [minuty]:

A czy Koledzy mogą polecić jakiś miernik, dobry, ale niedrogi? Taki, który pomógłby mi właśnie przeprowadzić diagnostykę tego problemu ...
  • #9 21382166
    User2039
    Poziom 22  
    @nooldor1 lodówkę podłącz chwilowo do innego obwodu, bo być może z lodówką masz problem.
  • #10 21382638
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ja lubię uni-t, możesz wpisać w google czy allegro multimetr uni-t i wybrać coś co Ci się spodoba. Tutaj głównie chodzi o omomierz więc wystarczy cokolwiek, takie z "castomaramy" o ile trafi się sprawne - też.
    Poziom wyżej, albo bardziej specjalizowanie, to miernik izolacji. Ja mam chiński za stówkę i jestem zadowolony, tylko trzeba było poczekać aż dojdzie no i kupiłem ze 2lata temu. To też omomierz, ale do pomiaru wykorzystuje kilkaset woltów, a multimetr kilka.
    Fajne są też mierniki cęgowe, ale droższe i służą do mierzenia prądu, bez rozłączania obwodu.
    Potem są narzędzia typowo do sprawdzania instalacji, które są drogie i do prostej diagnostyki nie potrzebne.

A ogólnie takie testy i tak się zaczyna od wypięcia wszystkiego co się da i od tego bym zaczął.
  • #11 21382907
    nooldor1
    Poziom 4  
    Dzięki za odp.
    Zastanawiam się jeszcze - a jestem laikiem - po odłączeniu RCD: wszystko działa poprawnie, jeśli gdzieś jest połączenie N-PE to czym grozi taka sytuacja?

Mój sąsiad, elektryk starszej daty powiedział: jak działa to jest OK ... ale ja wolę jednak to sprawdzić, tylko będę mógł się tym zająć dopiero za jakiś czas ... do tej pory przez kilka miesięcy działam w tym domu korzystając z różnych gniazdek i nic się nie wydarzyło - rozumiem, że w optymistycznym scenariuszu jest jak napisał kortyleski - tzn. zbyt wiele urządzeń do jednej RCD a w najgorszym połączenie N-PE "gdzieś"...
  • #12 21382933
    User2039
    Poziom 22  
    @nooldor1 Na RCD jest znamionowy prąd różnicowy: 30 mA?
  • #13 21382948
    nooldor1
    Poziom 4  
    >>21382933 Tak, to jest Schneider Wyłącznik różnicowoprądowy K60 IDK-40-2-30-A 40 A 2-biegunowy 30 mA typ A A9Z01240

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o poprawność schematu instalacji elektrycznej z rozłączającą różnicówką, z którą ma problemy. Odpowiedzi sugerują, że przyczyną wyzwalania różnicówki mogą być połączenia N-PE lub zbyt wiele obwodów podłączonych do jednego RCD, co prowadzi do sumowania prądów upływu. Rekomendowane jest sprawdzenie instalacji za pomocą miernika, a w przypadku braku narzędzi, rozpinanie obwodów w puszkach. Użytkownik poszukuje również niedrogiego miernika do diagnostyki. Wspomniano o modelu wyłącznika różnicowoprądowego Schneider.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA