logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącznik różnicowoprądowy - proszę mnie sprawdzić.

jarasf 17 Lip 2005 23:14 7089 8
REKLAMA
  • #1 1661321
    jarasf
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    A więc mam tak.
    1) Wyłącznik główny - zasilanie podłączone do dolnych zacisków. Wychodzę górnymi zaciskami i podłączam do górnych zacisków różnicówki ( również przewód N do górnego zacisku ) - różnicówka 3-fazowa. Wychodzę z różnicówki dolnymi zaciskami i podłączam do bezpiecznika - 3-fazowego, a przewód N do listwy N

Czy jest to prawidłowe podłączenie wyłącznika różnicowoprądowego ?

Problem polega na tym, że gdy włącze bezpiecznik główny, różnicówkę i dalej np bezpiecznik obwodu lamp, wszystko jest OK. W momencie, gdy chcę włączyć światło włącznikiem, wyskakuje różnicówka.

Czy powodem jest jakieś zwarcie czy poprostu mam źle podłączoną różnicówkę ?

Pamiętam, że też kiedyś miałem taki problem jak opisałem powyżej ( nie było żadnego zwarcia tylko chodziło o sposób podłączenia ). Jednak nie pamiętam jak wtedy było to podłączne.
  • REKLAMA
  • #2 1661408
    artur 100
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    WITAM
    Różnicówka nie wyskakuje z powodu zwarcia ,ale upływu prądu.
    Z opisu wynika że podłączona jest ok.
    Sprawdż raczej podłączenie żarówki ,czy nie jest podłączona do fazy i przewodu ochronnego bo wtedy tak się będzie działo
    Pozdrawiam Artur
  • REKLAMA
  • #3 1661462
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.

Sprawdź również, czy przewód neutralny nie jest połączony (zwarty) z przewodem ochronnym.

Pozdrawiam.

PS.
    Zajrzyj np. tutaj -
    http://www.dawel.prx.pl/wylrp.htm
  • REKLAMA
  • #4 1661587
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    Mnie też proszę poprawić jeśli się mylę:
    "różnicówki" chronią obwody o identycznym poborze prądu z każdej fazy głównie silniki 3-fazowe i nie nadają sie do zastosowania przy oświetleniu itp.
  • #5 1661800
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Różnicówka chroni wszystkie urządzenia elektryczne poprawnie podłączone do sieci i nie ma znaczenia czy to jest odbiornik 1 czy 3-fazowy jak również nie ma znaczenia rodzaj odbiornika (silnik czy oświetlenie). Ważne jest sposób podłączenia. Odbiorniki muszą być połaczone pomiędzy fazy i zero robocze (N - przewód neutralny), a nie do przewodu ochronnego (PE). A drugi warunek to nie może być żadnego połączenia pomiędzy przewodem ochronnym a przewodem neutralnym za różnicówką.
    Warunek ogólny poprawnej pracy różnicówki jest to aby upływności występujące w zabezpieczanej sieci nie były wieksze od czułości różnicówki.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #6 1661879
    sbartos
    Poziom 25  
    Ocena: 153
    Zmień ten punkt oświetleniowy na zwykłą, dobrą oprawkę z żarówką i zobaczysz czy wybija, jeśli tak to szukaj usterki w starej lampie.
    Wybija różnicówkę tylko ten jeden punkt oświetleniowy czy wszystkie?
    Przepnij obwód oświetleniowy do szyny N.
  • REKLAMA
  • #7 1661917
    jarasf
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Instalacja jest nowa. Nie ma jeszcze lamp tylko są pozakładne oprawki wraz z żarówkami.
    Mam 3 obwody na lampy ( każdy na oddzielnym bezpieczniku ). Sprawdzałem na dwóch obwodach i jest to samo - wyskakuje ). Dziwna sprawa, żeby na dwóch obwodach przewody się stykały ale sprawdzę.

Jeżeli odłącze różnicówkę i podłącze całość bez niej, wszystko jest w porządku.
  • #8 1662053
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    W takim razie najprościej jest sprawdzić rozłączając na próbę przewód ochronny przy zabezpieczeniu i sprawdzić czy wybije i czy pojawi się na nim napięcie.
    jak "wybije" to oznacza złe połączenie albo wadę różnicówki
    jak nie"wybije" i nie pokaże się napięcie oznacza złączenie gdzieś w instalacji przewodu ochronnego z zerem roboczym
    jak nie"wybije" i pokaże się napięcie to masz gdzieś przebicie
  • #9 1663290
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    moze podczas wykonywania instalacji uszkodzony zostal przewód ktory teraz jest w tynku lub gipsie.bedzie to powodowac uplywnosc.uzyj induktora (megaomomierza) i sprawdz przy jego pomocy instalacje

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego podłączenia wyłącznika różnicowoprądowego (różnicówki) 3-fazowego w instalacji elektrycznej. Opisany schemat to: wyłącznik główny zasilany od dołu, wyjście do górnych zacisków różnicówki wraz z przewodem neutralnym (N), a następnie wyjście z różnicówki do bezpieczników i listwy neutralnej. Problem polega na tym, że po włączeniu bezpiecznika głównego i różnicówki, przy próbie załączenia światła różnicówka wyłącza się. Wskazano, że przyczyną nie jest zwarcie, lecz upływ prądu, najprawdopodobniej spowodowany niewłaściwym podłączeniem przewodów, np. połączeniem przewodu neutralnego z ochronnym (PE) lub uszkodzeniem przewodu w instalacji. Zalecane jest sprawdzenie podłączenia opraw oświetleniowych, czy nie są podłączone do fazy i przewodu ochronnego, oraz rozłączenie przewodu ochronnego przy zabezpieczeniu w celu lokalizacji usterki. Podkreślono, że różnicówka chroni wszystkie odbiorniki poprawnie podłączone między fazę a przewód neutralny, a nie do przewodu ochronnego. Wskazano także możliwość uszkodzenia przewodu w tynku powodującego upływ prądu, co można zweryfikować za pomocą megomierza (induktora).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA